Znanje

KAKO NASTAVITI DELOVANJE OGREVALNE TOPLOTNE ČRPALKE ZA NAJVEČJE UDOBJE IN NAJNIŽJE STROŠKE?

Ogrevalne toplotne črpalke KRONOTERM so racionalne in okolju prijazne rešitve, ki ob pravilnih nastavitvah delovanja omogočajo največjo mero udobja za uporabnika in hkrati najvišje prihranke pri stroških ogrevanja. Kaj pa se zgodi, če nastavitve delovanja niso pravilne?
house-money-capitalism-fortune-12619-1024x678

Včasih se zgodi, da uporabniki nastavitve delovanja spremenijo tako, da delovanje ni več optimalno. To ima lahko za posledico zmanjšanje udobja ter dvig stroškov ogrevanja, tudi za več kot 100%.

 

Potrebno je poudariti, da je delovanje toplotne črpalke v primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja, kot je kurilno olje ali zemeljski plin, povsem drugačno in neprimerljivo toplotni črpalki. Zato režim ogrevanja, ki se je običajno uporabljal pri tovrstnih ogrevalnih sistemih, ni enak, če želite zagotoviti najoptimalnejše delovanje in najnižje stroške ogrevanja s toplotno črpalko.

Najpogostejša napaka je, da uporabniki čez noč izklopijo toplotno črpalko, ki tako deluje samo čez dan, ali pa ogrevanje deluje samo za čas, ko so doma. Zakaj takšno delovanje ni optimalno in zakaj povzroča višje stroške, kot če bi toplotna črpalka delovala 24ur dnevno, pojasnjujemo v pogovoru z Danijem Povšetom, Koordinatorjem servisne službe pri KRONOTERMu.

KRONOTERMovi strokovnjaki svetujejo, naj ogrevanje s toplotno črpalko deluje 24/7 – tudi, ko odidete na dopust

 

 

“Če je pri ogrevanju s kurilnim oljem veljalo, da je uporabnik čez dan upravljal temperaturo v prostoru s upravljalnikom ter jo po potrebi zvišal ali znižal, ponoči pa najpogosteje upravljalnik izklopil za najvišji prihranek, je delovanje toplotnih črpalk pravzaprav obratno. Toplotna črpalka lahko daje maksimalne izkoristke pri svojem delovanju le, v kolikor je nastavljena tako, da deluje neprestano in se ne izklaplja v nobenem delu dneva. Težava pri prekinitvi delovanja (npr. ponoči) je, da se temperatura v 8-10 ur nedelovanja lahko spusti tudi (za) do 2˙C, kar pa mora toplotna črpalka nadoknaditi podnevi in je zato takrat bolj obremenjena. Ker se toplotno črpalko maksimalno obremeni v času čez dan, ko pa je tudi električna tarifa najvišja, se to sigurno pozna tudi na mesečni položnici. Predvsem se odsvetuje izklop toplotne črpalke v primeru radiatorskega ogrevanja, saj se bo tako ogrevana voda v radiatorjih hitro spustila pod 20°C in takrat se bodo pri delovanju toplotne črpalke vključili električni grelci. Toplotne črpalke so narejene tako, da zaradi zaščite kompresorja voda v toplotni črpalki ne sme biti hladnejša od 20°C. Pri nižji temperaturi toplotna črpalka preklopi na električne grelnike, zaradi njihovega konstantnega delovanja pa je lahko raba električne energije tudi do 3 krat večja,” pojasnjuje Dani Povše, koordinator servisne službe KRONOTERM.

KT-2 Hisa-druzine-Kronovsek-v-Savinjski-dolini-ima-namesceno-okolju-prijazno-toplotno-crpalko-KRONO-MULTIS-hibridna-ter-soncno-elektrarno-skupaj-omogoca-prihranke-1200-eur-leto

7 NASVETOV ZA NAJVEČJO UČINKOVITOST DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE

 1. Ne izklapljajte toplotne črpalke ponoči.
 2. Ne nastavljajte velikega znižanja temperature ponoči.
 3. Ne zakrivajte ogrevalnih teles s predmeti ali tkaninami.
 4. Ne pripirajte ventilov ogrevalnih teles. Če vam je prevroče, znižajte vrednost ogrevalne krivulje na toplotni črpalki.
 5. Ne nameščajte večjih tepihov na površine s talnim ogrevanjem.
 6. Ne zvišujte temperature sanitarne vode, na maksimalno vrednost – zadostuje že nastavitev na 50°C.
 7. Delovanje cirkulacijskega voda sanitarne vode naj ne bo neprekinjeno vklopljeno.

Iz zgoraj navedenih razlogov za optimalno delovanje toplotne črpalke z najnižjimi stroški Povše priporoča, da toplotna črpalka deluje konstantno, ključna pa je tudi pravilna in optimalna nastavitev ostalih parametrov delovanja. Seveda so nastavitve za delovanje vsake toplotne črpalke drugačne in odvisne od več dejavnikov, zato bi morali pogledati v  diagnostiko dotične naprave in ugotoviti nastavitve delovanja (vse KRONOTERMove toplotne črpalke imajo serijsko vgrajeno upravljanje na daljavo preko Krono.Cloud storitve, kar se uporablja tudi za servisno diagnostiko na daljavo. Tako se lahko serviserji za vpogled v delovanje vaše naprave povežejo kjerkoli in kadarkoli). S povezavo v dotično napravo tako ugotavljamo, kje so nastavitve delovanja napačno konfigurirane ali kje prihaja do kakšne anomalije in jih na daljavo nemudoma odpravimo. Za pomoč pri konfiguraciji delovanja naprave se lahko vselej tudi obrnete na vašega inštalaterja toplotne črpalke ali na KRONOTERMovo servisno ekipo.

DSC1191-m

4 NASVETI ZA ZNIŽANJE STROŠKOV PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE PRI DELOVANJU TOPLOTNE ČRPALKE

 1. Nastavitev delovanja toplotne črpalke prepustite strokovnjaku, sicer se lahko zgodi, da bo strošek električne energije višji, kot je običajno.
 2. Ko ne potrebujete talnega ogrevanja, toplotno črpalko pa želite imeti vklopljeno, je priporočljiva temperaturna nastavitev na približno 20 °C. Nastavitev pod to temperaturo bo namreč povzročila vklop električnih grelnikov. Toplotne črpalke so narejene tako, da zaradi zaščite kompresorja voda v toplotni črpalki ne sme biti hladnejša od 20°C. Pri nižji temperaturi bo toplotna črpalka preklopila na električne grelnike, zaradi njihovega delovanja pa je lahko raba električne energije tudi do 3 krat večja.
 3. Tudi pri radiatorskem ogrevanju iz istega razloga ni priporočljivo izklapljati toplotne črpalke, npr. ponoči, saj se bo ogrevana voda v radiatorjih spustila pod 20°C in takrat se bodo vključili električni grelci.
 4. Izberite ogrevanje po vremensko vodeni krivulji namesto ogrevanja po konstantni ogrevalni krivulji, kar pomeni, da se delovanje toplotne črpalke prilagaja zunanjim temperaturam v povezavi s prednastavljenimi lastnostmi vaše hiše (velikost hiše, izolacija, okna,… )

Oznake: , ,

PREBERITE TUDI