Lasten razvoj in proizvodnja

 • Visoko izobražen razvojni kader
 • Testiranje toplotnih črpalk v lastnem laboratoriju
 • Proizvodnja po evropskih merilih
 • Management kakovosti vsakega izdelka
listin-pic1

NENEHEN RAZVOJ JE KLJUČ DO USPEHA!

Kronoterm d.o.o. vedno vodi želja po nenehnem razvoju vse bolj učinkovitih, okolju prijaznih in zanesljivih naprav, ki odgovarjajo zahtevam uporabnikov. Zato imamo trenutno v svojem programu več kot 70 različnih modelov sanitarnih toplotnih črpalk in več kot 90 modelov ogrevalnih toplotnih črpalk KRONOTERM ter vrsta specialnih rešitev za naše OEM kupce. Ekipa visoko usposobljenih inženirjev, ki skrbi za stalne izboljšave serijskih naprav in za razvoj novih generacij toplotnih črpalk in posebnih industrijskih sistemov. Pri tem uporabljamo napredno in sodobno tehnologijo, ki vključuje vrhunska orodja za načrtovanje, konstrukcijo in testiranje naprav. Poleg lastnega razvoja podjetje intenzivno in neposredno sodeluje tudi pri razvoju in izboljšavi določenih komponent hladilnih sistemov s priznanimi podjetji, kot so: Alfa laval, Honeywell, Tecumseh, Copeland, Ebm Papst, Ziehl Abegg, itn. Za ergonomičnost funkcionalnost oblike in všečen sodoben design skrbi dolgoletni zunanji sodelavec profesor Smrdelj z Akademije za industrijsko oblikovanje.

LASTEN LABORATORIJ

Učinkovito delovanje in zanesljivost sta osnova za dolgoročno delovanje izdelka. Ker v podjetju svoje poslanstvo gradimo na zanesljivosti in kakovosti, imamo lasten razvojni laboratorij, v katerem poteka razvoj in preizkušanje novih izdelkov. V laboratoriju velikosti preko 300 m2 z dvema velikima testirnima komorama in tremi zelo natančnimi kalorimetričnimi postajami bo od sedaj možno izvajati najzahtevnejše meritve energetske učinkovitosti toplotnih črpalk v širokem območju pogojev delovanja. Investicija v samo merilno opremo je presegla pol milijona evrov, vendar bo po besedah vodje laboratorija omogočala res vrhunsko raziskovalno delo, nujno za razvoj novih, še boljših toplotnih črpalk. Pri tem je še posebej izpostavil naslednji pomen novega laboratorija za razvoj novih izdelkov:

 • Merjenje v skladu z vsemi veljavnimi standardi in direktivami na področju toplotnih črpalk (EN 14511, EN 14825, Direktive EU 811/2013, 812/2013, 813/2013, 814/2013 ter EN12102). S temi standardi lahko merimo vse parametre, ki so zahtevani pri toplotnih črpalkah.
 • Sprotno prilagajanje prototipnih izdelkov glede na dobljene rezultate meritev
 • Nemoteno testiranje produktov (neodvisna uporaba testnih komor glede na kapacitete proizvodnje)
 • Od januarja 2016 dalje možnost izvajanja akreditiranih meritev v sodelovanju z eno najbolj priznanih neodvisnih inštitucij za izvajanje meritev učinkovitosti toplotnih črpalk – TÜV Rheinland

Velik pomen ima laboratorij tudi za samo proizvodnjo toplotnih črpalk:

 • Omogoča nemoteno izvajanje funkcionalnih testiranj končnih produktov,
 • Hitrejši in učinkovitejši razvojni proces
 • Serijski produkti zaradi natančnih meritev, izboljšanega razvojnega procesa in postopka izdelave manj odstopajo od laboratorijskih meritev
 • Spremembe v materialu ali proizvodnem procesu se lahko tekoče testirajo .

Kot podjetje za celoto pa ta pridobitev pomeni:

 • Možnost razvoja novih generacij najučinkovitejših toplotnih črpalk (dodatne testne zmogljivosti vplivajo na boljše testne rezultate)
 • Še zanesljivejše toplotne črpalke z daljšo življenjsko dobo, saj se lahko testirajo v vseh realnih vremenskih pogojih, testira pa se lahko tudi vzdržljivost v življenjski dobi naprav.

LASTNA PROIZVODNJA IZREDNA FLEKSIBILNOST

Z odzivno in fleksibilno proizvodnjo, z dovršenimi tehnološkimi procesi in 100% končno kontrolo, je zagotovljena visoka kakovost in zanesljivost tako serijskih naprav kot različnih sistemov, ki so prilagojeni specifičnim strankinim zahtevam. Tovrstne prednosti proizvodnje omogočajo hitre implementacije izboljšav serijskih naprav in hiter zagon proizvodnje novo razvitih sistemov. Pri proizvodnji za dosego najboljših rezultatov uporabljamo izključno kakovostne in izjemno zanesljive komponente evropskih proizvajalcev Copeland, Swep, Alfa laval, Honeywell, Danfoss, EBM, Ziehl abbeg, Carel itn. Vse ogrevalne toplotne črpalke so 100% testirane.

Let

Bogate izkušnje, tradicija, vizija in poslanstvo

 • Razvoj toplotnih črpalk že od leta 1976
 • Proizvodnja že od leta 1990
 • Sodelovanje z znanimi evropskimi kupci in dobavitelji
 • Več kot 60.000 že inštaliranih naprav
listin-pic2

ZGODOVINA PODJETJA

RUDI KRONOVŠEK, ustanovitelj in sedanji prokurist podjetja Kronoterm d. o. o. (prej Termo-tehnika d.o.o.), ki dela na področju toplotnih črpalk že preko 43 let, se je že kot štipendist zaposlil v Gorenju, kjer je takoj po diplomi na ljubljanski Fakulteti za strojništvo prevzel razvoj zamrzovalnih skrinj. V času prve energetske krize v začetku 70. let je bil pobudnik proizvodnega programa toplotnih črpalk v Gorenju. Razvil je prvo generacijo serijsko izdelanih sanitarnih toplotnih črpalk. Z razpadom Gorenja RR in ukinitvijo določenih oddelkov, predvsem razvojnih, se je odločil za samostojno pot in tako leta 1990 ustanovil podjetje Termo-tehnika d.o.o.

V manjšem gospodarskem poslopju si je s tremi sodelavci uredil začasno delavnico in zasnoval popolnoma novo generacijo sanitarnih toplotnih črpalk. Prve serije toplotnih črpalk so bile v modularni izvedbi za montažo na bojlerje in to predvsem za pogodbenega kupca – tovarno bojlerjev Lentherm Invest. Začetne količine so bile med 70 in 100 enotami letno. Z izkušnjami in ustreznim znanjem s področja hladilnih sistemov je Termo-tehnika svoje delovanje razširila tudi na druge programe, kot so hladilne komore, sušilne naprave za sušenje lesa in sena, hladilne naprave za hlajenje vina, industrijske hladilne naprave in sisteme, izkoriščanje odpadne toplote itn. Tehnologijo hladilnih sistemov za hlajenje vina je podjetje razvijalo še naprej in tako do sedaj s celotno tehnologijo hlajenja in nego vina opremilo nekaj sto malih in tudi nekaj velikih vinarjev.

Z vse večjim zanimanjem za sanitarne toplotne črpalke je podjetje v drugi polovici 90. let razširilo program z modernimi, lepo oblikovanimi funkcionalnimi izdelki, povečalo število zaposlenih in se aktivno usmerilo v promocijo in trženje, pri čemer je doseglo lep uspeh, saj so se količine letno povečevale od 30 do 40 odstotkov. Poleg trgovcev in monterjev so bili med večjimi kupci ves čas prisotni: Gorenje GTI, Gorenje Tiki, Termotehnika iz Novega mesta in Lentherm Invest iz Lenarta. Po večletnem testiranju in certificiranju naprav na inštitutu SIQ za preverjanje varnosti in ustreznosti naprav je podjetje Termo-tehnika leta 2004 podpisalo pogodbo o dobavi toplotnih črpalk enemu največjih evropskih proizvajalcev bojlerjev – Austria Email, ki še danes predstavlja večji del njihovega izvoza. V letu 2010 je ustanovitelj in dosedanji direktor Rudi Kronovšek predal vodenje družinskega podjetja sinu Bogdanu Kronovšku, sam pa še naprej nudi pomoč podjetju in skrbi za zadovoljstvo uporabnikov toplotnih črpalk in drugih izdelkov.

POSLANSTVO PODJETJA je že od same ustanovitve naprej projektiranje, razvoj, proizvodnja in implementacija visokotehnoloških naprav za varčno ter okolju prijazno ogrevanje in hlajenje. Predanost dejavnosti je ena osrednjih vrednot podjetja, ki svoj ugled gradi na profesionalnosti in strokovnosti. Nenehno vlaganje v znanje in razvoj, napredna tehnologija, strateške partnerske povezave, kakovost in fleksibilnost proizvodnje in storitev, tehnična podpora partnerjem in strankam ter visoko usposobljena servisna podpora so vrednote in prednosti, zaradi katerih je podjetje KRONOTERM d.o.o. z blagovno znamko KRONOTERM, prepoznavno kot strokovno najbolj usposobljeno in zaupanja vredno.

VIZIJA PODJETJA
V nadaljnjem razvoju in delovanju želimo v podjetju Kronoterm razširiti proizvodnjo in trženje sistemov za ogrevanje sanitarne vode, za ogrevanje in hlajenje objektov in izkoriščanje odpadne toplote. Temelj vsega razvoja je izdelava in trženje hladilno – ogrevalnih sistemov, prilagojenih potrebam kupcev. Pri tem pa je osnovi moto izkoriščanje obnovljivih virov energije na najcenejši možen način ter s tem zmanjšanje porabe fosilnih goriv in onesnaževanja okolja.

CeloviteRešitve

Celovite rešitve in svetovanje

 • Svetovanje, tudi na terenu
 • Strokovni izračun pravilne izbire toplotne črpalke
 • Pomoč pri urejanju dokumentacije Eko sklada
 • Napravo razvijemo, izdelamo, zaženemo in vzdržujemo
Kronoterm_stock100 BW

STROKOVNO SVETOVANJE IN PRODAJA

Enostavno svetovanje in odgovor na vprašanje kako deluje toplotna črpalka

Odločitev za vgradnjo primernega ogrevalnega sistema tako pri novogradnji kot pri obnovi obstoječega sistema, ni enostavna in lahko pomeni veliko naložbo ali nenehen problem naslednjih 15 ali več let. Za pomoč pri tej zahtevni odločitvi ter pojasnitvi delovanja sistema, predstavitvi prednosti in slabosti ter omejitve ogrevanja s toplotno črpalko, je v podjetju na voljo usposobljena ekipa svetovalcev in prodajnih inženirjev. Pomagamo vam pri zasnovi, projektiranju, določitvi in izbiri optimalnega sistema glede na možnosti uporabe različnih toplotnih virov na lokaciji, nadzorujemo izvedbo in poskrbimo za končno optimizacijo celotnega sistema. Vse to uredimo popolnoma brezplačno, saj v podjetju verjamemo in zagovarjamo, da sta pravilna zasnova in izvedba ključnega pomena za učinkovito in zanesljivo delovanje ter zadovoljstvo uporabnika. Izbira toplotne črpalke z blagovno znamko KRONOTERM se bo hitro izkazala kot pametna odločitev. S prodajo preko 6000 sanitarnih in preko 1000 ogrevalnih toplotnih črpalk smo že več let vodilno slovensko podjetje na področju toplotnih črpalk, hkrati pa se vse bolj uveljavljamo tudi na mednarodnih trgih.

Premium produkti

 • Najboljši rezultati na inštitutu WPZ, Švica
 • Večkratni naziv »najbolj učinkovita toplotna črpalka v Evropi«
 • Izdelamo toplotne črpalke tudi za najzahtevnejše investitorje
 • Proizvodnja za tuje trge kot so: Avstrija, Italija, Nemčija, Švica
listin-pic4

Zgodba o uspehu podjetja Kronoterm se nadaljuje. Leta 2012 je naša sanitarna toplotna črpalka TČ2VZRT/E-321ECO NT, na švicarskem inštitutu osvojila najboljši rezultat učinkovitosti med vsemi merjenimi toplotnimi črpalkami različnih proizvajalcev. Po standardu EN 16147 (A15 / W10-55), ki se je v zadnjih dveh letih že uveljavil pri vseh proizvajalcih, je toplotna črpalka dosegla grelno število 3,1.

V mesecu juliju 2015 pa smo ob jubilejni 25-letnici prisotnosti na tržišču, s sanitarno toplotno črpalko KRONOTERM WP2 LF-301E ponovili uspeh in presegli mejnik, ki ga na tem inštitutu med testiranimi toplotnimi črpalkami ni dosegel še nihče! Po standardu EN 16147 (A20 / W10-55) so dosegli najvišji rezultat med vsemi proizvajalci in sicer COP kar 3,8! Rezultati testa so vidni na www.wpz.ch

V mesecu Januarju pa smo mejnike učinkovitosti postavili še višje! Prvi med konkurenti smo dosegli magični koeficient učinkovitosti 4,0 s toplotno črpalko WP2 LF-302E, za kar smo pridobili tudi TÜV certifikat.

Kaj rezultat pomeni za končnega uporabnika?

Gole številke končnemu uporabniku ne morejo predstaviti uporabnosti, ki jo takšna toplotna črpalka nudi. Po konstrukcijskih izboljšavah modela ECO, je sedaj možno segreti enako količino vode še z več kot 10 % manjšimi stroški kot do sedaj. Razlika med ogrevanjem sanitarne vode s toplotno črpalko in segrevanjem s konvencionalnim virom ogrevanja je sedaj še večja v prid toplotnim črpalkam. Prav tako so zmanjšali tudi porabo elektrike v stanju pripravljenosti za dodatnih 22 %. Vaši prihranki so tako lahko še večji!

Kaj rezultat pomeni za podjetje Kronoterm?

Imeti najboljšo toplotno črpalko na trgu je vsekakor velik privilegij, ampak za ta privilegij je bilo potrebno ogromno truda. Rezultat potrjuje vložen trud razvoja v obliki iskanja vedno boljših in kakovostnejših rešitev, vedno bolj učinkovitih komponent z mislijo na čimbolj enostavno upravljanje za končnega uporabnika. V novih proizvodnih prostorih je še bolj poskrbljeno za nadzorovan in kakovosten proces proizvodnje. S tako dobrimi produkti se odpirajo nova prodajna vrata v tujini, prav tako pa je tudi vedno več slovenskih kupcev, ki cenijo tehnološko dovršene izdelke in si želijo s kupljeno napravo velike prihranke. Kljub najboljšim rezultatom, se razvoj sanitarnih toplotnih črpalk nadaljuje. Po besedah lastnika podjetja g. Rudija Kronovška je sanitarna toplotna črpalka produkt, ki bi ga moral imeti vsak dom. Z uporabo toplotne črpalke Kronoterm varčujemo in se borimo za bolj čisto okolje (zmanjšujemo ogljični odtis v ozračju), z nakupom pa podpiramo slovenska delovna mesta. Izkušnje strank in število montiranih naprav po domovih jasno kažejo, da je to produkt vreden zaupanja.

LastenServis

Lasten servis

 • Izvajanje preventivnih pregledov
 • Stalna dobavljivost rezervnih delov
 • Hitra odzivnost, kjer koli v Sloveniji
 • Izvajanje strokovnih zagonov
listin-pic5

SERVIS IN POPRODAJNE STORITVE

Kronoterm ima organizirano profesionalno servisno službo z odzivnimi, strokovno usposobljenimi in prijaznimi serviserji, ki nudijo uporabnikom tehnično podporo in pomoč po celotni Sloveniji. Zaradi lastne proizvodnje so vsi rezervni deli naprav KRONOTERM na zalogi in vedno na voljo za zamenjavo, kar je še posebej pomembno v mrzlih zimskih dneh. Tako hiter in učinkovit servis je še ena ključna prednost pred mnogimi konkurenčnimi ponudniki v Sloveniji. Na voljo vam je tudi dežurna telefonska številka, na katero lahko v nujnih primerih pokličete tudi ob vikendih.

Uporabnikov

Uporabniki

 • Več kot 70.000 montiranih toplotnih črpalk v 25 letih
 • Proizvedli smo toplotne črpalke tudi za znane osebnosti
 • Preko 6.000 sanitarnih toplotnih črpalk letno
 • Preko 1000 ogrevalnih toplotnih črpalk letno
listin-pic6

VEČ KOT 70.000 ZADOVOLJNIH UPORABNIKOV GOVORI ZASE

Da je toplotna črpalka, ki vam prinaša velike prihranke in udobje ni potrebno dodatno razlagati. Da pa je toplotna črpalka KRONOTERM vredna zaupanja in nakupa, pa govori število preko 70.000 ogrevalnih toplotnih črpalk v več kot 25. letih razvoja in proizvajanja. Vsako leto je v proizvodnji KRONOTERM proizvedenih preko 6.000 kosov sanitarnih toplotnih črpalk in preko 1000 ogrevalnih toplotnih črpalk.