Znanje

BREZSKRBNA UPORABA TOPLOTNIH ČRPALK OB NOVEM OBRAČUNU ELEKTRIKE

Nov način obračuna električne energije, ki bo stopil v veljavo s 1. oktobrom, za lastnike toplotnih črpalk ne predstavlja strahu. Predstavljamo prilagodljive strategije, ki omogočajo, da učinkovito upravljamo svoje stroške energije in še naprej izkoriščamo vse prednosti toplotnih črpalk.
slika leanpay_2

S 1. oktobrom 2024 bo obračun na položnicah za električno energijo nekoliko spremenjen. Čeprav bomo še vedno ločevali med obračunsko močjo in energijo, bo sedaj na ceno občutneje vplivala moč odvzema. A razlog za strah pred visokimi stroški za lastnike toplotnih črpalk je odveč! 

Pet časovnih blokov

V vsaki sezoni, nižji (pomlad-poletje) in višji (jesen-zima) bodo v veljavi 4 časovni bloki, ki se razporejajo po urah v dnevu in dnevih v tednu glede na obremenjenost omrežja. V vsakem dnevu bodo v veljavi trije časovni bloki. Omrežnina bo najdražja, ko je omrežje najbolj obremenjeno, in najcenejša, ko obremenjenost najbolj pade.  

Zakaj je nov način obračunavanja boljši?

Namen novega sistema obračunavanja je razbremeniti zastarelo električno omrežje in zagotoviti, da bo kos povečani uporabi sodobnih in ekoloških rešitev, kot so toplotne črpalke in električni avtomobili.

 

Z enakomernejšo razporeditvijo porabe elektrike čez dan bomo tako vsi uporabniki prispevali k stabilnemu delovanju električnega omrežja. Cene omrežnine bodo zato najvišje takrat, ko je omrežje najbolj obremenjeno, in najnižje, ko je obremenjenost najmanjša. 

AdobeStock_630541591

Kako bo določena vaša dogovorjena obračunska moč?

Dogovorjeno obračunsko moč vam je dobavitelj električne energije določil na podlagi preteklih navad in navedel na zadnjih računih. 

Kaj se bo zgodilo, če boste presegli dogovorjeno obračunsko moč?

Prav presežki bodo predstavljali največji strošek. Ob prekoračitvi dogovorjene obračunske moči se za vsako 15-minutno prekoračitev uporabniku obračuna omrežnina za presežno moč.

 

Zato bodite previdni pri zniževanju svoje dogovorjene obračunske moči. Če te ne boste spreminjali, boste v prehodnem obdobju dveh let za presežke le opozorjeni, zato spremembe v tem obdobju odsvetujemo.

Kaj spremembe pomenijo za lastnike toplotnih črpalk?

Skrb, da boste zaradi toplotne črpalke po novem prejemali višje položnice, je odveč. To potrjujejo tudi analize in simulacije Agencije za energijo, ki so pokazale, da bodo v več primerih lastniki toplotnih črpalk celo prihranili. Res se bo zvišal strošek za obračunsko moč, vendar bo cena energije toliko nižja od sedanje, da bo to za številna gospodinjstva predstavljalo manjši skupen strošek.  

Moj nasvet = Moj uspeh

V spletni svetovalnici “Moj nasvet = Moj uspeh” sta dr. Dean Besednjak in prof. dr. Alojz Poredoš predstavila nov sistem obračunavanja omrežnine in njegov vpliv na uporabnike toplotnih črpalk.

Nasveti za uporabo toplotnih črpalk v luči sprememb

Ob zmerni uporabi je dovolj že, da ustrezno nastavimo urnike na naši toplotni črpalki, pri čemer pa je ne izklapljamo ponoči. Takrat se hiša najhitreje ohladi in jo nato moramo dogrevati v najdražjem časovnem bloku.

 

Paziti moramo, da z izklopi toplotnih črpalk ne pretiravamo. Če je pavza predolga, se sistem preveč ohladi, in toplotna črpalka ob ponovnem zagonu pri hladnejših pogojih vključi tudi električni grelec. To povzroči konično obremenitev električnega omrežja, ki je bistveno višja, kot če bi toplotna črpalka delovala normalno.

 

Najboljša izbira je ogrevanje po vremensko vodeni krivulji, kar pomeni, da se delovanje toplotne črpalke prilagaja zunanjim temperaturam in prednastavljenim lastnostim vaše hiše (velikost hiše, izolacija, okna, itd.).

Kakšno toplotno črpalko izbrati, da bodo stroški čim nižji?

Da bi bila naša obračunska moč čim nižja, je ključnega pomena izbrati toplotno črpalko, ki ustreza našim potrebam in ni poddimenzionirana zaradi trenutnega prihranka. Poddimenzionirana toplotna črpalka bo pomanjkanje zmogljivosti nadoknadila z direktnim električnim grelcem, ki je velik porabnik električne energije.

 

Pomembno je tudi, da izberemo visoko učinkovito toplotno črpalko. Ključni kazalnik učinkovitosti je grelno število (SCOP), ki predstavlja razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo. Letno grelno število se običajno giblje med 3,00 in 5,00, medtem ko KRONOTERM toplotne črpalke dosegajo letno grelno število tudi nad 8,00. Če je vrednost SCOP 4,00, to pomeni, da za 100 kWh pridobljene toplote toplotna črpalka porabi le 25 kWh električne energije, preostalih 75 kWh pa pridobi iz okolja.

Bi morali vgraditi zalogovnik?

Če želite svoje stroške za električno energijo še dodatno znižati, lahko to dosežete z vgradnjo zalogovnika toplote. Ta omogoča shranjevanje toplote in premostitev obdobij višje tarife, saj lahko delovanje toplotne črpalke prestavimo v čas nižje tarife. Ker je strošek za zalogovnik sorazmerno nizek, približno 5% osnovne naložbe v toplotno črpalko, prihranki običajno opravičijo to naložbo.

 

Za izogibanje višjim stroškom ali njihovo občutno znižanje izberite najbolj učinkovito toplotno črpalko v Evropi, ETERA. Za več informacij in prilagojeno ponudbo nas kontaktirajte tukaj.


Oznake: , , ,