Znanje

HLAJENJE S TOPLOTNO ČRPALKO – PAMETNA ALTERNATIVA KLIMATSKIM NAPRAVAM

KRONOTERM toplotne črpalke imajo razvit popolni sistem za ogrevanje objekta v zimskem času, v poletnih mesecih pa lahko zagotovijo prijetno sobno temperaturo vaših prostorov.
Heizen_und_Kühlen-1000x500-1-1024x512

STE VEDELI, DA LAHKO PROSTORE Z NAŠIMI TOPLOTNIMI ČRPALKAMI KRONOTERM TUDI PRIJETNO OHLADITE?

Poleti, ko se zunanje temperature pogosto dvignejo nad 30°C in ko imamo v Sloveniji veliko sončnih ur, tudi notranje temperature prostorov hitro postanejo neudobne. V poslovnih prostorih tako stanje znižuje delavno učinkovitost, v zasebnih pa pomembno znižuje kvaliteto bivanja. Moderna arhitektura se že dolga leta vrti okoli steklenih fasad in velikih odprtih volumnov, kar nam skozi zimo sicer zagotavlja delno pasivno ogrevanje, v poletnih mesecih pa predstavlja velik izziv za senčenje in hlajenje. Zato hlajenje objekta postaja vse bolj pomembno. Poleg tega vse višji življenjski standard zahteva toplotno ugodje. Pa poglejmo kaj pomeni toplotno ugodje. Prostor se šteje za toplotno udoben, ko je sobna temperatura poleti pod 28°C in nad 20°C. Udobna minimalna temperatura površine je med 21°C in 26°C.

V največji meri so objekti hlajeni s klimatskimi napravami, kar pa pogosto ni optimalno. Klimatske naprave namreč ohlajajo zrak, kateri piha in povzroča nemalo težav. V takšnih prostorih pogosto obolevamo za prehladi, povečuje se možnost nastanka bolečin v mišicah in sklepih. K sreči obstaja moderna rešitev, ki ohladi prostore brez neprijetnega pihanja in zdravstvenih skrbi, ki jih le-to prinaša.

POPOLNI SISTEM KRONOTERM

KRONOTERM toplotne črpalke imajo razvit popolni sistem za ogrevanje objekta v zimskem času, v poletnih mesecih pa lahko zagotovijo prijetno sobno temperaturo vaših prostorov. Toplotne črpalke poleg gretja na primarni strani zagotavljajo hlajenje na aktiven način (reverzibilne toplotne črpalke, kjer pri hlajenju deluje kompresor črpalke) in pa na pasiven način (pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in toplotnih črpalkah voda/voda, kjer pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke).  Na sekundarni strani pa moramo imeti prav tako zagotovljen prenos hladu v prostore, kar lahko izvedemo z dinamičnim hlajenjem (konvektorji) ali z mirnim hlajenjem (talno ali stensko hlajenje).

Najučinkovitejši in tudi najcenejši ogrevalno-hladilni sistemi so reverzibilne toplotne črpalke zrak/voda. Le-te omogočajo pozimi ekonomično ogrevanje prostorov in sanitarne vode, poleti pa ogrevanje sanitarne vode in hlajenje. Posebne izvedbe le-teh omogočajo v režimu hlajenja tudi izkoriščanje odpadne toplote hlajenja za segrevanje sanitarne vode ali tudi bazena. Reverzibilna toplotna črpalka zrak/voda, ki omogoča učinkovito gretje pozimi in hlajenje poleti, v obeh režimih omogoča tudi ogrevanje sanitarne vode. Toplotne črpalke zrak/voda podjetja KRONOTERM imajo že serijsko vgrajeno možnost tako ogrevanja kot hlajenja prostorov. Konstanten razvoj, testiranja, uporabo najboljših materialov itd., pa zagotavljajo, da so naše črpalke med najboljšimi v Evropi že vrsto let (certificirano in potrjeno na mednarodnih inštitutih). Tako z nakupom KRONOTERM toplotne črpalke rešite vprašanje ogrevanja in hlajenja.

Cloud2-1024x812

ALI OBSTAJA NEVARNOST KONDENZACIJE?

Simulacije so pokazale, da se za večino podnebnih razmer, ki veljajo tudi za Slovenijo, kondenzacija ne pričakuje. Potrebno pa je prostore mehansko prezračevati in zagotoviti da je temperaturna razlika med ohlajeno ploskvijo in prostorom manjša od 6K. To z drugimi besedami pomeni, da če ohlajate prostor v katerem je 25°C, poskrbite da površine tal ne ohladite pod 19°C. Pazljivi pa moramo biti v prostorih, kjer je vlažnost zraka večja, kot na primer v kopalnicah, kjer je tak način ohlajevanja manj primeren. Zato svetujemo, da hladilni krog v kopalnici zaprete.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI