VSE O TOPLOTNIH ČRPALKAH

Pogosto zastavljena vprašanja

Verjamemo, da se pri izbiri toplotne črpalke in prenovi ogrevalnega sistema mnogim porajajo številna vprašanja. Toplotna črpalka je razmeroma novejši ogrevalni sistem in morda zaradi tega manj poznan. Zavedamo se, da je izbira novega ogrevalnega sistema težka odločitev, zato smo vam pripravili najpogostejša vprašanja, ki smo jih prejeli s strani strank in kasneje tudi naših uporabnikov.

Splošno o toplotnih črpalkah

– 01
Kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka predstavlja univerzalni sistem za ogrevanje in hlajenje. Gre za učinkovit in okolju prijazen sistem, enostaven za uporabo in ugodnejši od ostalih energentov, uporabnik pa z njim nima nobenih skrbi in dela. Izkoristek je v primerjavi z drugimi energenti višji, kar posledično omogoča nižjo ceno ogrevanja.

– 02
Kaj vse lahko ogrevamo s toplotno črpalko?
+

S pomočjo toplotne črpalke lahko prostore ogrevamo ali hladimo ter segrevamo sanitarno vodo. Ogrevalno-hladilni sistemi so primerni za vse vrste objektov, tako za novogradnje in starejše gradnje kot tudi za večstanovanjske in industrijske objekte.

– 03
Za koga so ogrevalne toplotne črpalke najprimernejše?
+

Toplotna črpalka je idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah, prenovah ali ob zamenjavi ogrevalnega sistema. Je odlična rešitev pri sistemu talnega ogrevanja, saj deluje na principu nizkotemperaturnega ogrevanja. Seveda lahko toplotno črpalko priključite tudi na radiatorje (visokotemperaturne toplotne črpalke).

– 04
Kako deluje toplotna črpalka?
+

Deluje ravno obratno kot hladilnik ali klimatska naprava. S pomočjo električne energije prenaša (črpa) toplotno energijo iz toplotnega vira (zemlja, voda ali zrak) v ogrevalni sistem. To se zgodi v zaprtem tokokrogu, kjer se tekoči delovni medij (hladivo) uparja, komprimira in ponovno utekočinja. Le tako je mogoče toplotno energijo iz nižjega temperaturnega nivoja dvigniti na višji nivo. Hladilno sredstvo ostane v tokokrogu in se ne porablja ali sprošča v okolje.

– 05
Kakšna je razlika med sanitarno toplotno črpalko in ogrevalno toplotno črpalko?
+

Sanitarna toplotna črpalka (STČ) omogoča izjemno ugodno segrevanje sanitarne vode. Poleg segrevanja sanitarne vode omogoča brezplačno ohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov. Možna je samostojna uporaba preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel/drug vir ogrevanja Ogrevalne toplotne črpalke (OTČ) nudijo ogrevanje in hlajenje prostorov in segrevanje sanitarne vode obenem. Možno je tudi ogrevanje bazenske vode. OTČ porabljajo tri različne toplotne vire: vodo, zrak ali zemljo, medtem ko STČ izrablja zgolj zrak.

– 06
Za koga so sanitarne toplotne črpalke najprimernejše?
+

S sanitarnimi toplotnimi črpalkami z izjemno nizkimi stroški ogrevamo sanitarno vodo preko celega leta. Primerne so za vse, ki potrebujejo zgolj cenovno ugodno ogrevanje sanitarne vode in imajo že rešeno ogrevanje prostorov. KRONOTERMOVE toplotne črpalke lahko namreč povežemo na obstoječe ogrevalne sisteme.

– 07
Ali so toplotne črpalke glasne?
+

Kompresorske toplotne črpalke za ogrevanje so zelo tihe, celo tišje od oljnega gorilca, KRONOTERM pa je razvil toplotno črpalko, tišjo celo od hladilnika. Ponosni smo, da je naša toplotna črpalka ADAPT prva v Evropi s skoraj neslišnim delovanjem in izjemno učinkovitostjo. Paziti je potrebno le, da  je ne postavimo v neposredno bližino ovir, ki bi lahko povzročile povišanje hrupa.

– 08
Koliko elektrike porabi toplotna črpalka na leto?
+

Najbolj pogost strah, povezan z vgradnjo toplotne črpalke, je račun za elektriko. Toplotna črpalka črpa toploto iz zraka, vode ali zemlje, električno energijo pa potrebuje samo za obratovanje. Strošek je torej bistveno nižji, kot če bi ogrevali z elektriko. Poraba električne energije je odvisna od velikosti hiše in moči ter tipa črpalke.

– 09
Kaj pomeni grelno število (COP)?
+

Grelno število toplotne črpalke (COP) je razmerje med koristno toplotno energijo in dovedeno električno energijo za pogon kompresorja in drugih električnih porabnikov v toplotni črpalki. Kakovostne toplotne črpalke zrak-voda imajo grelno število nad 3, kar pomeni, da za 1 enoto vložene električne energije pridobimo 3 enote toplotne energije. Naše najučinkovitejše toplotne črpalke imajo grelno število celo 5,6.

– 010
Ali je toplotna črpalka primerna tudi za hiše, ki nimajo izolacije fasade?
+

Toplotna črpalka je vir toplote, zato njena uporabnost ni vezana na to, ali je hiša izolirana ali ne. Čas vračila investicije je pri neizoliranih objektih celo bistveno krajši. Iz prihrankov pri ogrevanju si uporabniki velikokrat lahko financirajo izolacijo.

– 011
Ali toplotna črpalka deluje tudi pri nižjih temperaturah, npr. pri -20 ˚C?
+

Naše toplotne črpalke so načrtovane za obratovanje pri zelo nizkih temperaturah in učinkovito delujejo tudi pri -25 ˚C.

– 012
Ali lahko za toplotno črpalko dobim subvencijo?
+

Vse naše ogrevalne TČ so na spisku Eko sklada in so upravičene do subvencije. Točne podatke o tem, ali je vaš objekt na takšnem območju, lahko dobite na Eko skladu. Vse informacije o subvencijah, pogojih in oddajanju vloge pa smo za vas zbrali v našem e-priročniku Kako prihraniti pri nakupu toplotne črpalke.

– 013
Kako pogosto je potreben servis?
+

Za brezhibno in učinkovito delovanje toplotne črpalke je potrebno redno vzdrževanje. V primerjavi z avtomobilom ima toplotna črpalka 10x več obratovalnih ur letno, obratuje pa 24 h dnevno, vse dni v letu. Podobno kot pri avtomobilu je potreben zgolj en letni preventivni servisni pregled.

– 014
Ali toplotna črpalka poleti omogoča hlajenje?
+

Toplotne črpalke KRONOTERM imajo razvit popoln sistem za ogrevanje objekta v zimskem času, v poletnih mesecih pa lahko vaše prostore prijetno ohladijo. Toplotne črpalke poleg gretja na primarni strani zagotavljajo hlajenje na aktivni način (reverzibilne toplotne črpalke, kjer pri hlajenju deluje kompresor črpalke) in pa na pasivni način (toplotne črpalke zemlja/voda in toplotne črpalke voda/voda, kjer pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke). 

– 015
Kolikšna je življenjska doba toplotne črpalke?
+

Tehnologija napreduje izjemno hitro, tudi telefoni se menjajo skoraj na letni ravni, kljub temu, da še vedno delujejo. Naše toplotne črpalke delujejo 15 let ali več, a nas dosti strank  pokliče že prej, ker si želijo nove z boljšimi izkoristki.

– 016
Ali je pomembno, kam postavimo toplotno črpalko?
+

Položaj je pomemben samo glede na smer pihanja vetra zaradi pravilnega delovanja ventilatorja. Ob normalnem gibanju zraka sončno sevanje nima vpliva na delovanje toplotne črpalke. Pri vgradnji so za normalno delovanje in servisni dostop do naprave pomembni še odmiki med steno oz. oviro in toplotno črpalko ter bližina ovir in predmetov, ki bi lahko potencialno jačale zvok.

– 017
Ali se mi izplača nakup toplotne črpalke, če ogrevam sanitarno vodo z električnim hranilnikom?
+

Z vgradnjo toplotne črpalke boste pridobili več tople sanitarne vode, strošek porabe električne energije pa se vam bo zmanjšal za do 75 %. Investicija se vam bo tako povrnila v približno treh letih.

– 018
Zakaj so toplotne črpalke učinkovitejše od drugih načinov ogrevanja?
+

Toplotna črpalka ima več prednosti pred drugimi oblikami ogrevanja. Najpomembnejša prednost je cenovna ugodnost, saj dajejo do štirikrat več toplote za isti denar, poleg tega jih lahko uporabljate celo leto za hlajenje. Toplotne črpalke so varne in preproste za uporabo. Za razliko od kaminov in grelcev oddajajo toploto nizke gostote, ki je prijazna otrokom in starejšim, toplotno črpalko pa lahko enostavno upravljate celo na daljavo, kar povečuje vaše udobje. Pomembna  prednost pa je tudi, da ne onesnažujejo ozračja z izgorevanjem, saj uporabljamo ozonu prijazna hladilna sredstva.

O nakupu toplotne črpalke

– 01
Katere vrste toplotnih črpalk imate v ponudbi?

Naš prodajni program obsega toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode in toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskih in poslovnih objektov, ponujamo pa tudi industrijske rešitve, možnost načrtovanja in izvedbo celovitih rešitev.

– 02
Ali mi lahko pošljete ponudbo, montirate tudi vi?
+

Podjetje KRONOTERM razvija in proizvaja toplotne črpalke, prodajni proces pa poteka preko naših poslovnih partnerjev. V podjetju imamo prodajno pisarno za svetovanje in koordiniranje prodajnega procesa. Po krajšem pogovoru vas preusmerimo do najbližjega pooblaščenca, ki bo opravil ogled in vam sistem tudi vgradil. Veseli bomo vašega klica, dosegljivi smo na 03 703 16 20 vsak delovnik med 8:00 in 15:00 uro. Vabljeni pa ste tudi v naš prostoren showroom, kjer lahko od blizu spoznate naše toplotne črpalke.

 

– 03
Kakšni so vaši dobavni roki?
+

Zaradi velikega povpraševanja po naših produktih smo nadgradili proizvodne procese in povečali proizvodne kapacitete, tako da imamo trenutno toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode in toplotne črpalke za ogrevanje hišnega segmenta na zalogi.

– 04
Kako je s servisom?
+

Če imate vgrajeno KRONOTERM toplotno črpalko, vam servis ali letni pregled toplotne črpalke opravimo mi. Kot edini slovenski proizvajalec toplotnih črpalk imamo vse rezervne dele na zalogi in ni mogoče, da bi vi ostali brez kakšnega rezervnega dela za toplotno črpalko. V primeru okvare je servis dosegljiv na telefonsko številko 03 703 16 26 vsak delovnik med 8:00 in 15:00 uro, popoldne, na praznike in med vikendi pa imamo organizirana dežurstva.

– 05
Ali so vaše črpalke na seznamu za subvencijo?
+

Vse naše toplotne črpalke so na seznamu Eko sklada in so do subvencije upravičene. Če vas skrbi postopek oddaje vloge ne skrbite, saj vam naši zaposleni pomagajo pri pripravi dokumentacije. V primeru sofinanciranja pa Eko sklad ponuja tudi zelo ugoden kredit, tako da svetujemo, da se v tem primeru obrnete direktno na njih na telefonsko številko 01 241 48 20.

 

– 06
Kakšna je življenjska doba vaših naprav?
+

KRONOTERM proizvaja tehnološko dovršene izdelke s kakovostnimi vgradnimi komponentami. Ob izvajanju rednih letnih servisnih pregledov lahko imajo naše toplotne črpalke življenjsko dobo tudi 20 let in več.

– 07
Koliko elektrike porabi vaša toplotna črpalka?
+

Naše inverterske toplotne črpalke sistema zrak/voda, zemlja/voda in voda/voda so med najbolj varčnimi črpalkami na svetu, kar je potrjeno z mednarodnimi standardnimi meritvami in certifikati. Toplotna črpalka ADAPT ima na primer izjemno visok COP 5,1, kar pomeni, da črpalka z eno enoto elektrike, katero potrebuje za delovanje, toplotna črpalka generira 5,1 enot toplote za ogrevanje objekta. Slabši, kot je ta koeficient, bolj energetsko potratna je vaša toplotna črpalka. V praksi to pomeni, da bo za ogrevanje objekta porabila več elektrike za generacijo enako toplote, kot naša, učinkovitejša črpalka. Tako se lahko nižja začetna investicija v tehnološko slabšo toplotno črpalko izkaže za veliko dražjo investicijo na dolgi rok.

– 08
Kakšno garancijo imate?
+

Za vse naprave, prodane v Evropski uniji, velja standardna garancija 2 leti. Za črpalke, vgrajene na območju Republike Slovenije, ponujamo možnost podaljšanega jamstva še za dodatna 3 leta ob pogoju, da se vsako leto opravi preventivni pregled toplotne črpalke. Skupno tako omogočamo 5 brezskrbnih let jamstva. Na naročilo pregleda vas vsako leto opomnimo mi, tako da je skrb, da bi letni pregled pozabili naročiti, odveč.

– 09
Kaj ponujate več kot konkurenca?
+

KRONOTERM je znan po svoji napredni tehnologiji, ki omogoča uporabnikom boljše in energetsko učinkovitejše rešitve. Naše naprave serijsko vsebujejo veliko opreme, ki jo drugi proizvajalci nudijo kot dodatno opremo. Znani smo po individualnih rešitvah, ki so prilagojene vsakemu posameznemu objektu in tudi uporabniku.

– 010
Kaj pomeni sistem monoblock?
+

Sistem monoblock je sistem toplotne črpalke, kjer so vsi bistveni deli naprave vgrajeni v eno enoto. Takšna enota je običajno nameščena zunaj objekta, znotraj objekta pa je nameščena regulacija, zalogovnik ogrevne vode ter hranilnik tople sanitarne vode, če se le-ta segreva s toplotno črpalko.

– 011
Kako naj vem, da je monter, ki bi mi naj montiral vašo toplotno črpalko, dober in usposobljen za izbiro prave črpalke za moj dom in kvalitetno montažo?
+

V KRONOTERMU sodelujemo z monterji s celotnega območja Slovenije. Organiziramo izobraževanja partnerjev, ki jih vodijo naši inženirji. Informacije tako dobijo iz prve roke, neposredno s strani proizvajalca črpalk. Naše partnerje poznamo, saj z njimi sodelujemo in komuniciramo na dnevni ravni. Svetujemo vam, da pokličete v našo prodajno pisarno in prepustite izbiro pooblaščenca našim prodajnim inženirjem, saj vam bodo zagotovo dodelili najbolj primernega izvajalca. V zaledni pisarni tudi spremljamo prodajni postopek in preverjamo zadovoljstvo kupcev z opravljenimi storitvami naših partnerjev.

 

 

– 012
V prodajni pisarni ste rekli, da me pokliče pooblaščenec, pa do tega še ni prišlo. Kaj naj naredim?
+

V tem primeru vas prosimo, da pokličete v našo prodajno pisarno na 03 703 16 20, kjer bodo preverili, kje se je zataknilo. Je pa dejstvo, da so pooblaščeni monterji zaradi povečanega povpraševanja po ogrevanju s toplotnimi črpalkami v zadnjih letih precej zasedeni, tako da lahko traja tudi nekaj tednov, da se opravi ogled na objektu.

– 013
Ponudbe, ki sem jih prejel/a, so cenovno zelo različne. Kako to?
+

Na trgu obstaja veliko različnih ponudnikov toplotnih črpalk, ki ponujajo različno dovršene produkte. Cenovno tako lahko pride tudi do velikih odstopanj pri ponudbah. Nekdo vam lahko pošlje samo informativno ponudbo brez ogleda, drug partner pa lahko pripravi detajlni popis opreme, tako da je potrebno preveriti tudi postavke na predračunu. Res pa je, da je glede na kvaliteto toplotnih črpalk in vgrajenih komponent lahko tudi razlika v ceni črpalke same. Pomembno je, da izberemo varčno, kvalitetnejšo črpalko, saj vam bo takšna nudila večje udobje ter nižje mesečne stroške. Tako si boste investicijo povrnili veliko prej, kot pri nakupu črpalke z nižjo začetno investicijo.

Hitra tehnična pomoč

– 01
Ali lahko toplotna črpalka zamrzne?

Ne, ne more. Ko je zunaj visoka vlažnost, bo sistem, ki je vgrajen v toplotno črpalko, poskrbel, da se bo v primeru sneženja zunanja enota odmrznila.

– 02
Kaj moram storiti ob daljšem izpadu električne energije?
+

Če pride do izpada električne energije, je pomembno, da po preteku 12 ur izpraznite vodno povezavo med zunanjo in notranjo enoto. S tem ukrepom boste zaščitili zunanjo enoto pred morebitnim strojelomom.

– 03
Toplotna črpalka je v napaki. Kaj storiti?
+

Svetujemo, da kontaktirate našo tehnično podporo.

Toplotne črpalke ADAPT in VERSI imajo protizmrzovalni program, ki se aktivira ob pojavu napake. Ob zaznavi napake bo naprava prešla v protizmrzovalni način delovanja, kar pomeni, da bo vzdrževala temperaturo sistema na 20 °C. Vsaka napaka ima svojo oznako, npr.:

  • T1: Eno izmed temperaturnih tipal, ki je potrebno za pravilno delovanje sistema in toplotne črpalke je v okvari. Naprava bo pri nekritičnih napakah tipal, še naprej delovala z omejeno funkcionalnostjo. V primeru kritične napake tipal se bo toplotna črpala zaustavila in ne bo delovala do zamenjave tipala.
  • TZ: Zaporedje priključnih faz ni pravilno, zato zunanja enota to zazna in javi napako. V primeru napake naprava miruje in prikazuje napako.
  • Napaka zunanje enote: Je generalna napaka katera se izpiše na zunanji enoti ob aktivaciji katerekoli druge napake. Toplotna črpalka do odprave napake ne bo delovala.

 

– 04
Kaj je protizmrzovalni način delovanja?
+

V primeru napake na toplotni črpalki, se vklopi poseben način delovanja imenovan protizmrzovalni način. Ko je toplotna črpalka v protizmrzovalnem načinu, se temperatura vode v ogrevalnem sistemu omeji na 20 °C. To pomeni, da se voda ne bo več segrevala na višje temperature.

V protizmrzovalnem načinu se vedno uporablja dodaten vir energije, ki ste ga izbrali.

– 05
Kaj je avtomatski preklop režima?
+

Če je na toplotni črpalki vklopljena funkcija avtomatskega preklopa režima, potem bo naprava sama opravila preklop med ogrevanjem in hlajenjem, ali pa izklopila ogrevanje. To se zgodi v primeru, ko je zunanja temperatura tri dni zaporedoma ob 21. uri višja ali nižja od 12 °C.

S to funkcijo naprava zagotavlja ustrezno udobje glede na zunanje razmere in tako ni potrebno ročno prilagajati nastavitev. Na ta način bo sistem samodejno prilagodil delovanje in vam omogočil prijetno temperaturo glede na zunanje pogoje.

Kljub odgovorom vam svetujemo, da se pred odločitvijo še dodatno pozanimate o toplotnih črpalkah.

Velikokrat so se stranke odločile napačno, zato vas, da bo odločitev o izbiri toplotne črpalke čim lažja, vabimo v naše prostore, kjer se vam bo posvetil naš strokovnjak in odgovoril na vsa vaša vprašanja – seveda brezplačno.

KT_Prodajalci02
KT_Svetovanje15

Brezplačen ogled showrooma s strokovnim svetovanjem