Splošno o toplotnih črpalkah

Toplotna črpalka je agregat, ki s pomočjo elektrike črpa (prenaša) toplotno energijo iz toplotnega vira v ogrevalni sistem. To se zgodi v zaprtem tokokrogu, kjer se tekoči delovni medij (hladivo) uparja, komprimira in ponovno utekočinja. Le tako je mogoče toplotno energijo iz nižjega temperaturnega nivoja dvigniti na višji nivo. Hladilno sredstvo ostane nespremenjeno v tem tokokrogu ter se ne porablja ali pa spušča v okolje.
Toplotna črpalka deluje po enakem principu kot hladilnik ali klimatska naprava. Vse omenjene naprave sprejemajo energijo pri nižji temperaturi in jo oddajajo pri višji temperaturi. Bistveni sestavni deli toplotne črpalke so kompresor, uparjalnik, kondenzator, dušilni ventil in hladilni plin, ki služi za prenos toplote. Kompresor stisne hladilni plin pod visokim pritiskom in ga s tem segreje na višjo temperaturo. Plin pri tej temperaturi v kondenzatorju odda toploto, nato se preko dušilnega ventila razpne na nižji pritisk s čimer se ohladi pod temperaturo vira toplote. V uparjalniku se s pomočjo vira toplote zopet segreje na prvotno temperaturo.

Toplotna črpalka je idealna rešitev za ogrevanje in ohlajevanje pri novogradnjah, sanacijah ali ob menjavi ogrevalnega sistema. So odlična rešitev za talno ogrevanje, saj deluje na principu nizko temperaturnega ogrevanja. Seveda pa obstaja pa tudi možnost, da toplotno črpalko priključite na nizko temperaturne radiatorje (visokotemperaturne toplotne črpalke).
S sanitarnimi toplotnimi črpalkami pa ogrevamo sanitarno vodo preko celega leta z izjemno nizkimi stroški.

Kompresorske toplotne črpalke za ogrevanje so zelo tihe, celo bolj tihe od oljnega gorilca, Kronoterm pa je razvil toplotno črpalko tišjo celo od hladilnika. Kljub temu priporočamo, da se toplotna črpalka ne postavi poleg spalnice.

Poraba električne energije je odvisna od velikosti hiše in moči črpalke. Za informativni izračun se obrnite na naše svetovalce na 03 703 16 28.

Grelno število toplotne črpalke (COP) je razmerje med koristno toplotno energijo in dovedeno električno energijo za pogon kompresorja in drugih električnih porabnikov v toplotni črpalki.
Kvalitetne toplotne črpalke zrak-voda imajo grelno število nad 3 kar pomeni, da za 1 enoto vložene električne energije pridobimo 3 enote toplotne energije.

Ogrevanje sanitarne vode

Z vgradnjo toplotne črpalke boste pridobili bistveno več tople sanitarne vode, strošek porabe električne energije pa se vam bo zmanjšal za do 75 %. Investicija se vam bo tako povrnila v približno treh letih.

Na toplotno črpalko se lahko priključi drugi ogrevalni vir (kotel na drva, olje, plin) kakor na klasični bojler.
Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode odvzemajo toploto iz zraka v okolici črpalke in posledično hladijo prostor, v katerem črpalka stoji. Za ogrevanje sanitarne vode so potrebne majhne moči, zato lahko sanitarna toplotna črpalka stoji že v prostoru, ki ima 15m3. Če se črpalka postavi racionalno, potem je omogočena dvojna korist, na eni strani imamo poleti, ko je zunaj vroče, hladen prostor, npr. za shranjevanje živil, na drugi strani pa cenejšo toplo vodo, kot bi jo imeli, če bi jo segrevali z elektriko, oljem ali plinom.
Pred investicijo vam priporočamo, da za nasvet vprašate strokovnjake, saj je pomembno, da se črpalka postavi v prostor z ustrezno temperaturo, določi pravilna razdalja med bojlerjem in uparjalnikom, glede na število oseb v gospodinjstvu in posledično predvideno potrošnjo tople vode določi ustrezen volumen bojlerja ter moč toplotne črpalke.

Vse sanitarne imajo zdaj voden zrak.

Priporočilo je 50 litrov na osebo.

Vse sanitarne toplotne črpalke nimajo istega območja delovanja, nekatere sanitarne toplotne črpalke delujejo tudi pri temperaturi –7 °C, medtem ko druge delujejo npr. le nad 10 °C, kar je lahko za eno družino čisto dovolj za drugo pa spet premalo. Odvisno je tudi ali bomo imeli toplotno črpalko vgrajeno znotraj ali izven objekta. Enako velja tudi za ogrevalne toplotne črpalke, saj nekatere delujejo tudi pri bistveno nižjih temperaturah (naš Adapt tudi do –25 °C), spet pa to ne velja za vse ogrevalne toplotne črpalke. Torej, za katero se odločiti? Pri izbiri toplotne črpalke za vaš dom morate upoštevati potrebe vašega gospodinjstva (št. družinskih članov, potrebna količina tople vode, lokacija ipd.). Katera toplotna črpalka je prava za vas si pa lahko pogledate tukaj.

Poleg 2 letne obvezne garancije ponujamo možnost nakupa podaljšane 5 letne garancije. Več informacij najdete tukaj.

Ogrevanje prostorov

Toplotna črpalka ima več prednosti pred drugimi oblikami ogrevanja. Najpomembnejša prednost je cenovna ugodnost, saj dajejo do štirikrat več toplote za isti denar, poleg tega jih lahko uporabljate celo leto za hlajenje, filtriranje zraka in razvlaževanje. Toplotne črpalke so varne in preproste za uporabo. Za razliko od kaminov in grelcev oddajajo toploto nizko gostote, ki je prijazna otrokom in starejšim, toplotno črpalko pa lahko enostavno upravljamo celo na daljavo, kar povečuje naše udobje. Druga pomembna prednost pa je, da ne onesnažujejo ozračja z izgorevanjem in uporabljajo ozonu prijazna hladilna sredstva.

Pri opremljanju stavb s toplotnimi črpalkami se izognemo številnim stroškom in posegom, ki so nujna stalnica pri drugih načinih ogrevanja, kot je na primer kurilnica, peč, skladiščni prostor za kurivo, prav tako ni stroškov nabave rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov, gorilnika, kakor tudi ne gradnje dimnika in kasnejših visokih stroškov vzdrževanja. Pri ogrevanju s toplotno črpalko črpamo 3/4 potrebne energije s pomočjo naravnih virov in dosežemo izjemno nizke stroške ogrevanja in ohlajevanja.

Inverterski sistem varčuje z energijo, ker ima vgrajen kompresor, ki nadzoruje spremembe. Izhodni del toplotne črpalke je reguliran, da oddaja toliko energije kolikor je potrebujemo, da dosežemo želeno temperaturo v sobi. Z omejevanjem izhodne toplote zmanjšamo porabljeno moč. Inverterska ogrevalna toplotna črpalka pri svojem delovanju ne potrebuje dodatnega zalogovnika, zato jo lažje umestimo v prostor. Vrhunske inverterske črpalke ohranjajo visok COP tudi v delovanju pri nižjih zunanjih temperaturah.

ON-OFF (kompaktna) toplotna črpalka deluje v povezavi zunanje z notranjo enoto. Slednja (zalogovnik) sporoča zunanji enoti, kdaj mora začeti z dogrevanjem (ON) in ko temperatura zalogovnika doseže zahtevan nivo, se zunanja enota izklopi (OFF).

Da, toplotne črpalke omogočajo, da vas lahko vaš ogrevalni sistem pozimi ogreva in poleti hladi, v vseh letnih časih pa vam ogreva še sanitarno vodo. Za več informacij kliknite tukaj.

Še imate kakšno vprašanje? Vemo za kako težko odločitev gre, zato vam predlagamo da se pred odločitvijo še dodatno pozanimate o toplotnih črpalkah. Velikokrat smo že videli, da so se stranke odločile napačno in stroški v takšnem primeru niso ravno prijetni. Da bo ta odločitev čim lažja, vas vabimo v naše prostore, kjer se vama bo posvetil naš strokovnjak, vama izračunal točen prihranek vašega gospodinjstva in poleg vsega tega našel najboljšo in najbolj optimalno rešitev za vaju in odgovoril na kakršnakoli vprašanja – seveda, brezplačno! Za lažjo predstavo si lahko naše toplotne črpalke tudi ogledate v živo v našem razstavnem showroomu. Pritisnite na spodnji gumb in se prijavite, za vas smo vedno na voljo!

PRIJAVI SE