Novice

TOPLOTNA ČRPALKA ADAPT – NAJBOLJŠA NA BAFA LISTI (NOVEMBER 2019)

Toplotna črpalka ADAPT, ustvarjena pod prsti izjemnih KRONOTERM-ovih inženirjev, je na nemški ustanovi BAFA prepoznana kot energetsko najbolj učinkovita v primerjavi z 1176 testiranimi toplotnimi črpalkami.
prihranijo_co2

URAD BAFA IN ENERGETSKA UČINKOVITOST

BAFA (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle) je kratica za nemški zvezni urad za gospodarstvo in nadzor izvoza, ki na področju energetike izvaja ukrepe za boljšo rabo obnovljivih virov energije in varčevanje energije. Direktive Evropske unije že leta stremijo k zmanjšanju porabe in preprečevanju izgub energije. V tem smislu ukrepi za energetsko učinkovitost narekujejo članicam EU čim širše doseganje trajnostne oskrbe z energijo, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in s tem tudi zmanjševanje stroškov uvoza. Ob pojmu »energetska učinkovitost« najprej pomislimo na zmanjševanje porabe energije. Pri tem pa nikakor ni pomembno le zmanjševanje porabe, temveč tudi sam vir porabljene energije. Povprečni Evropejec lahko za izboljšanje energetske učinkovitosti naredi uslugo sebi in okolju s prehodom iz fosilnih virov energije na električno energijo, še posebej pri ogrevanju stanovanjskih objektov.

Toplotne črpalke nudijo velik potencial za povečanje deleža obnovljive energije v celotni porabi ogrevalne energije, njihova uporaba pa je zatorej močno podprta s strani EU.

Kljub temu, da toplotne črpalke že na splošno delujejo energetsko učinkovito, se med sabo razlikujejo glede na stopnjo učinkovitosti. Rezultati pri ugotavljanju stopnje učinkovitosti na žalost niso vedno primerljivi med sabo, saj mnoga tovrstna testiranja delovanja toplotnih črpalk različne dejavnike, kot sta temperatura in vreme, zanemarijo. BAFA lista je glede tega izjemno precizna, saj so med strokovnim testiranjem toplotne črpalke postavljene kar pod štiri različne temperaturne pogoje. Temu primerno se učinkovitost med posameznimi toplotnimi črpalkami veliko bolje dokaže kot le pod enim temperaturnim pogojem.

BAFA LISTA IN USPEŠNOST TOPLOTNE ČRPALKE ADAPT

BAFA na podlagi certifikatov učinkovitosti, ki jih izdajo pooblaščeni izvajalci testiranj, objavlja neodvisno listo s podatki o učinkovitosti kar 1176 različnih toplotnih črpalk iz cele Evrope. Vrste toplotnih črpalk, ki so bile zajete v seznam so: zrak/voda, izpušni zrak/voda, slanica/voda, geotermalne in še mnoge druge. KRONOTERM-ova toplotna črpalka ADAPT je bila vključena v energetske učinkovitosti črpalk zrak/voda ob štirih različnih temperaturnih pogojih: pri -7, 2, 7 in 10 °C zraka, ob izhodni temperaturni vrednosti vode 35 °C. To pomeni, da je bilo preverjeno kolikšno količino kW potrebuje toplotna črpalka ob različnih stopinjah zraka v okolju, da je sposobna ogreti vodo na 35 °C. Na podlagi tega se za posamezno temperaturno vrednost izračuna grelno število COP, ki meri učinkovitost toplotne črpalke. Določitev učinkovitosti toplotnih črpalk je v Evropi standardizirana glede na standard EN 14511. Ta določa pogoje, v katerih se testira toplotne črpalke in posledično za določanje njihovih COP vrednosti. Standard določa specifične testne točke za merjenje učinkovitosti glede na temperaturo vhodnega vira energije (recimo zunanjega zraka, izpušnega zraka, plina, podtalne ali površinske vode, zemeljske toplote… – v našem primeru torej zunanjega zraka) in pretvorjenega izhodnega ogrevalnega vira (v našem primeru voda).

Pri nakupu toplotnih črpalk je grelno število COP izjemno pomembno, saj bodočemu uporabniku napove učinkovitost – večje kot je grelno število, bolj učinkovito je delovanje. Še bolj uporabno pa je letno grelno število SCOP, ki predstavlja energetsko učinkovitost toplotne črpalke skozi celo leto.

Z doseženim grelnim številom COP in letnim grelnim številom SCOP se je KRONOTERMOVA toplotna črpalka ADAPT neprimerljivo izkazala – letno grelno število SCOP je doseglo vrednost kar 5,2 (ADAPT izvedba 0424).

To pomeni, da skozi leto oziroma skozi celo sezono ob vložku 1 kW ure energije, ADAPT proizvede 5,2 kW ure ogrevalne energije. Na BAFA listi je, kljub štirim temperaturnim pogojem, prav nobena izmed preostalih več kot tisočih toplotnih črpalk ni premagala v učinkovitosti. Avstrijski urad za subvencioniranje je naši, kot eni izmed redkih, toplotni črpalki ADAPT zaradi tolikšne energetske učinkovitost pridal polno subvencijo.

POMEMBNOST BAFA LISTE V PRIMERJAVI Z EKO SKLADOM

EKO sklad je Slovenski okoljski javni sklad, ki državljanom nudi subvencije in ugodne kredite za okolju prijazne naložbe. Glede na to kolikšen potencial za uvedbo uporabe obnovljive energije v dom posameznika imajo toplotne črpalke, je seveda del subvencij namenjen tudi toplotnim črpalkam. Če želite izvedeti več o subvencioniranju, si lahko preberete Kronotermov brezplačni e-priročnik o subvencioniranju.

e-knjiga-letak2-1024x819

Energetska učinkovitost je pri toplotnih črpalkah tako rekoč samoumevna, vendar morajo biti doseženi določeni pogoji za uvrstitev na seznam subvencioniranih toplotnih črpalk. Za EKO sklad so pogoji dosti bolj mili v primerjavi z BAFA listo. Ta se namreč ukvarja z energetsko učinkovitostjo pod štirimi različnimi temperaturnimi pogoji, EKO sklad pa glede tega ni tako zahteven. Uporabnik tako težje primerja učinkovitost med posameznimi subvencioniranimi toplotnimi črpalkami pri različnih pogojih in se na koncu morda premalo informiran odloči za napačno izbiro. Investicija v toplotno črpalko ni majhen zalogaj, zato je potrebno raziskati zanesljiva testiranja, kot je recimo BAFA testiranje, da tolikšne investicije ne bi obžalovali.

TOREJ, ZAKAJ BI SE ODLOČILI ZA NAKUP TOPLOTNE ČRPALKE ADAPT?

Toplotno črpalko ADAPT odlikujejo vrhunska tehnologija, zmogljivost in učinkovitost. S slednjo smo se dokazali kot najboljši v učinkovitosti v Evropi na BAFA listi. Ključen element za energetsko učinkovitost je med drugim tudi pametna inteligenca črpalke ADAPT – na podlagi pridobljenega znanja se bo toplotna črpalka prilagajala glede na vremensko napoved in hkrati še na potrebe uporabnika ter stanovanjskega objekta. Glasnost delovanja je najpogostejša pomanjkljivost toplotnih črpalk in tudi tukaj smo presegli vse meje. ADAPT je ena izmed najtišjih na trgu, saj ne oddaja nobenih zvokov – njeno delovanje je celo tišje od delovanja računalnika. V duhu prilagodljivosti pa nismo pozabili niti na izgled. Zaradi posebne oblike in možnosti izbire barv ter materiala ohišja, vam toplotne črpalke ne bo potrebno skrivati. Pri ustvarjanju smo imeli v mislih uporabnike, zato je prilagodljivost posamezniku naša glavna odlika.

Kronoterm-Adapt_B001_corr-1024x768

Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI