UČINKOVITO OGREVANJE POSLOVNIH PROSTOROV – Primer iz prakse

V resortu Dva topola so iskali ustrezno rešitev za ogrevanje poslovnih prostorov. Njihov izziv je bil, kako vedno dražja in okolju škodljiva fosilna goriva nadomestiti z novejšimi in okolju prijaznejšimi viri ogrevanja. Po dolgem razmišljanju in preračunavanju so se odločili za naložbo v varčnejše zagotavljanje udobja njihovih gostov.

Katera rešitev je ustrezna za ogrevanje poslovnih prostorov?

Ogrevanje poslovnih prostorov

 

OSNOVNI PODATKI – OGREVANJE POSLOVNIH PROSTOROV

Ime Dva topola resort
Kraj Izola, Slovenija
Tip objekta Turistični objekt
Toplotne karakteristike Stara gradnja, brez izolacije
Skupna (ogrevalna) površina 2000
Prvotni sistem ogrevanja Kurilno olje v kombinaciji s solarnim ogrevanjem
Prejšni strošek ogrevanja 45.000 l/leto
Izziv Zmanjšanje stroškov za ogrevanje, velika poraba tople vode
Naprava 4 x WPL-90-K1 HTT + WPG-110-1 HTT
Število naprav 5
Grelna moč (kW) 470
Vir Zrak/voda, energija pregretih par
Leto vgradnje 2019
Opis ogrevalnega sistema Kombinacija talnega ogrevanja, klimatov, ventil konvektorjev in radiatorjev
Posebnosti Vgradnja v neposredni bližini morja
Prihranek 71 %/leto

 

Konkurenčno in ugodno ogrevanje poslovnih prostorov

Spomini, ki jih gostje ustvarjajo med počitnikovanjem, so za razvoj turizma ključnega pomena. Kako se počutijo, kaj počnejo in kako turistični delavci skrbijo zanje – to je tisto, kar šteje. Visoki stroški obratovanja in vzdrževanja vplivajo na konkurenčnost in s tem povezano nižjo rast drugih naložb za zagotavljanje višjih standardov. Iskanje rešitev, kako vedno dražja in okolju škodljiva fosilna goriva nadomestiti z novejšimi in okolju prijaznejšimi viri ogrevanja, so morski resort Dva topola v Izoli pripeljali do naložbe v varčnejše zagotavljanje udobja njihovih gostov s toplotnimi črpalkami Kronoterm.

 

Dva topola, toplotna črpalka Toplotne črpalke Kronoterm, ogrevanje poslovnih prostorov

Slaba izolacija in velika poraba sanitarne vode je izziv

Kadar je treba v ogrevanje in hlajenje investirati ločeno, to vedno prinaša dodatni strošek. Ob hkratni ureditvi ogrevanja in hlajenja so prihranki toliko večji. Če je v igri stara gradnja brez ali s slabo izolacijo kot pri resortu Dva topola, je izziv za strokovnjake Kronoterm toliko slajši. Zmanjšanje visokih stroškov za pripravo velikih količin tople sanitarne vode pa izziv, ki ga odpravijo preden jih za to prosite. 

 

Manjša poraba energije

Skrb za visoke stroške ogrevanja ni več glavna skrb lastnikov resorta Dva topola. Kronoterm toplotne črpalke WPL-90 in WPG-110 s sistemom booster električno energijo potrebujejo samo za obratovanje. Dosegajo izstopne temperature, ki so višje od 80 °C, kar omogoča segrevanje sanitarne vode na temperature višje od 60 °C. In to kar brez dodatnih električnih grelcev. Na račun delovanja nove toplotne črpalke Kronoterm so stroške zmanjšali za skoraj trikrat.

 

Poslovni prostori kotlovnica Ogrevanje poslovnih prostorov Ogrevanje turističnega objekta

Ogrevanje poslovnih prostorov, ki je prijazno naravi

Investitorji so objekt z 2.000 m2 in visokotemperaturnim režimom pred nakupom toplotne črpalke Kronoterm ogrevali na kurilno olje v kombinaciji s solarnim ogrevanjem. Investicija v resortu Dva topola zajema kombinacijo talnega ogrevanja, klimatov, konvektorjev in radiatorjev. Zdaj kombinacija 4 toplotnih črpalk WPL-90-K1 HTT in ene WPG-110-1 HTT (– booster sistem) vključuje 8 ogrevalnih in 3 hladilne kroge. Kronoterm toplotne črpalke skrbijo hkrati za ogrevanje in hlajenje prostorov, sanitarno vodo pa ogrevajo v kombinaciji z obstoječo solarno energijo. Ob delovanju boosterja toplotna črpalka ohlaja zalogovnik (hlajenje) in segreva sanitarno vodo – 3000 l bojler. To pomeni, da poleti s to napravo brezplačno hladimo prostore in s tem povečamo učinkovitost naprave. Precej pa se zmanjša tudi ogljični odtis. 

 

Pozabite na nižje temperature pri uporabi z namenom varčevanja

Varčevanje na račun zniževanja temperature v ogrevanem prostoru je ob uporabi Kronoterm toplotnih črpalk WPL-90-K1 HTT in WPG-110-1 HTT (- sistem booster) v primerjavi s kurilnim oljem popolnoma odveč. Ko ogrevate vse prostore, prihranite več kot če bi ogrevali samo del prostorov, kot to počnejo uporabniki, ki se ogrevajo s kurilnim oljem. Vgradnja v neposredni bližini morja bo ob vseh prihrankih, ekonomskih vplivih in zmanjšanimi vplivi na okolje povrnjena v manj kot desetih letih. 

Kako ogrevati poslovni prostor

 

Preberite si še:

Preostale reference naših zadovoljnih uporabnikov

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

10 Razlogov zakaj izbrati ravno toplotno črpalko

Kako lahko z obnovo ogrevalnega sistema prihranite tudi do 2.600€ letno?

V kolikor bi si želeli tudi vi imeti brezskrben sistem ogrevanja z velikimi prihranki, potrebujete dodatne informacije ali bi si želeli osebno svetovanje, izpolnite spodnji obrazec.

Stopite v stik z nami

  • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
    Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo