Reference

OGREVANJE OSNOVNE ŠOLE BRASLOVČE

V Braslovčah so se borili s prevelikim stroškom energenta za ogrevanje in sanitarno vodo. Kako so poiskali ustrezno rešitev za ogrevanje osnovne šole?
osbraslovce_zunanjost3_sRGB_srednjakvaliteta

S toplotnimi črpalkami KRONOTERM izboljšajte energetsko učinkovitost javnih zgradb.

S toplotnimi črpalkami Kronoterm izboljšajte energetsko učinkovitost javnih zgradb.

OSNOVNI PODATKI

Ime Osnovna šola in vrtec Braslovče
Kraj Braslovče, Slovenija
Tip objekta Javni zavod
Opis objekta Dve etaži po cca 1000 m2 in telovadnica cca 900m2, število oseb cca 600
Tip gradnje Klasična gradnja zid 25 cm + 15 izolacije
Skupna (ogrevalna) površina cca 2900 m2
Poraba sanitarne tople vode cca 2000 l/dan
Prvotni sistem ogrevanja Kurilno olje
Prejšnji strošek ogrevanja cca 50.000 €/leto
Izziv Prevelik strošek energenta za ogrevanje in sanitarno vodo
Naprava TČ SV 80/90 T
Število naprav 2
Grelna moč (kW) 158 kw
Vir voda/voda 20x 100m
Leto vgradnje TČ 2013
Opis novega sistema Radiatorski sistem, grelniki zraka
Posebnosti Od podpisa pogodbe do predaje v uporabo manj kot mesec dni
SCOP 5,2
Strošek ogrevanja po vgradnji
cca 90.000 kw/leto
Prihranek CO2 cca 120.000 kg/leto

PRIJETNO BIVANJE

Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok v šoli srečen, da bi mu bilo prijetno in udobno ter da bi se domov vračal zadovoljen. In predvsem zdrav. Ko otroka vpisujemo v šolo, se pogosto sprašujemo, kdaj je bila šola obnovljena in kakšna je oprema. Čas je, da se vprašamo tudi, ali bo otroka pozimi zeblo in ali bo poleti imel v prijetno ohlajeni učilnici na voljo dovolj svežega zraka. Zato je zelo pomembna pravila izbira rešitve za ogrevanje osnovne sole.

VELIKE IN POTRATNE JAVNE ZGRADBE

Osnovne šole so energetsko izredno potratni objekti. Vse dni v letu je namreč treba zagotavljati primerno temperaturo prostorov in toplo sanitarno vodo. Problem, s katerim se spopadajo investitorji ob energetski sanaciji, je zagotovo kako učinkovito zmanjšati porabo energije in s tem tudi obratovalne stroške. Večina šol je starih, grajenih s klasično gradnjo, debelimi zidovi in skromno izolacijo. Osnovna šola Braslovče se je bala problema ob 25 cm debelem zidu in 15-centimetrski izolaciji. Vgrajen je visokotemperaturni ogrevalni režim.

ZMANJŠAJTE OBRATOVALNE STROŠKE

Ne samo debelina zidov, investitorja je skrbel tudi prevelik strošek energenta za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Prej so namreč OŠ Braslovče ogrevali na kurilno olje. Hkrati so želeli poskrbeti še za toplo sanitarno vodo brez strahu pred pojavom bakterije legionela, ki se pogosto pojavlja v javnih zgradbah. Sprejeti nov, modernejši in naprednejši način ogrevanja ter se navaditi na varčnejši ogrevalni in radiatorski sistem z grelniki zraka, v družbi s toplotnimi črpalkami KRONOTERM postane veselje.

braslovce_kotlovnica2_sRGB-1024x683
braslovce_kotlovnica3-1024x683
osbraslovce_zunanjost_sRGB_srednjakvaliteta-1024x684
osbraslovce_zunanjost2_sRGB_srednjakvaliteta-1024x684
osbraslovce_zunanjost3_sRGB_srednjakvaliteta

ENERGETSKO NAPREDNA REŠITEV ZA OGREVANJE OSNOVNE ŠOLE

Toplotni črpalki, ki učence grejeta in hladita v OŠ Braslovče, sta tisti, ki pomagata prihraniti stroške in izboljšali energetsko učinkovitost. KRONOTERM toplotni črpalki zemlja/voda SV 80/90 T za ogrevanje uporabljata toploto tal iz vrtine. Od podtalnice imajo urejenih 20 vrtin na globini 100 m. V poletnih mesecih se hlad iz vrtin uporablja tudi za pasivno hlajenje prostorov. Toplotni črpalki KRONOTERM ogrevata dve etaži, veliki približno 1000 m2, in telovadnico s površino približno 900 m2. Temperatura v šolskih prostorih pa se giblje med 22 °C in 24 °C.

Vgrajeni sistem vključuje še 2000 l zalogovnik in dva 500 l hranilnika tople sanitarne vode. Letna poraba znaša 90.000 kW, ki jih v celoti pokrije delovanje toplotne črpalke KRONOTERM.

Staršem je torej povsem odveč skrb za udobno toplino več kot 600 otrok, ki obiskujejo energetsko napredno osnovno šolo. In da bodo med bivanjem otrok v šoli starši res lahko brezskrbni, bo poskrbelo ogrevanje sanitarne vode do 80°C – t.i. antilegionelno delovanje.

HITRA IZVEDBA IN POPLAČILO INVESTICIJE V OGREVANJE OSNOVNE ŠOLE

Energetsko učinkovita in varčna osnovna šola Braslovče bo z novima KRONOTERM toplotnima črpalkama zagotovo pripomogla k izboljšanju ekološkega stanja v okolju. Letni izkoristek (SCOP) je kar 5.2.

Investicija, ki je nastala kot posledica javno zasebnega partnerstva med podjetjem KRONOTERM in občino Braslovče, zelo dobro ponazarja uporabo obnovljivih virov energije in sinergijo v lokalnem okolju. Poleg skrbi za okolje bo dobro dela tudi finančnemu stanju, saj se bo investicija povrnila v petih letih. Da te dobe ni za zanemariti, priča dejstvo, da je bila investicija dokončana v izjemno hitrem času, saj je od podpisa pogodbe do dokončne predaje šole v uporabo minilo manj kot mesec dni.

 

 

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI