Znanje

OB SVETOVNEM DNEVU VODA: VODA – NEPRECENLJIV NARAVNI VIR

Ob svetovnem dnevu voda ne moremo mimo izrednega pomena vode za našo družbo in ekosistem nasploh. 22. marca praznujemo svetovni dan voda z namenom opominjanja na ogroženost naravnih vodnih virov in ohranjanja voda, še posebej pitne vode.
amritanshu-sikdar-LoGnr-w1D8E-unsplash

Kot družba se moramo zavedati, da je voda neprecenljivi vir našega ekosistema, nujno potrebna za naše preživetje ter okolje. Konec konec je tudi sestavni del vseh naših celic. Prav je, da z njo ravnamo skrbno in varčno, jo varujemo in cenimo. Današnji dan so Združeni narodi leta 1993 razglasili za svetovni dan voda. Letošnja rdeča nit oz. tema svetovnega dneva voda je vrednost vode, tako za gospodinjstva, hrano, kulturo kot tudi izobrazbo in ekonomijo.

Obeleženje svetovnega dneva voda opominja k ohranjanju pomembnega naravnega vira, preudarnem ravnanju z vodo ter opominja na globalno ogroženost naravnih vodnih virov.

 

VODA JE ŽIVLJENJE!

 

 • Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin živih organizmov. Mi brez vode ne moremo preživeti več kot 7 dni.
 • Od vse vode na Zemlji je pitne vode manj kot odstotek!
 • Kar spustimo v odpadno vodo neposredno vpliva na ekološko ravnovesje zalog vode, rek in morij.
 • Več kot 2 milijardi ljudi nima varnega dostopa do pitne vode.
 • Povprečno gospodinjstvo v razvitih državah porabi 640 litrov vode na dan.
 • Do 2025 bosta dve tretjini svetovnega prebivalstva soočeni s pomanjkanjem vode.

VODA KOT VIR TOPLOTE

Voda je tudi eden od naravnih obnovljivih virov toplote. To pomeni, da ni pomembna zgolj za našo hidracijo, higieno, temveč posledično tudi za naše udobno domovanje in ogrevanje.

 

Podtalnica je eden izmed virov toplote, ki ga izkoriščamo pri ogrevanju bivalnih prostorov s toplotno črpalko. Toplota podtalnice je za izkoriščanje s toplotno črpalko zelo ugoden toplotni vir. Njena prednost je sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12 °C. Da lahko koristimo podtalnico, moramo ob zgradbi izvrtati v zemljo dve vrtini, za črpanje in vračanje podtalnice. Pri tem moramo opozoriti, da podtalnice pri tem ne onesnažujemo.

 

Za črpanje podtalnice potrebujemo vodno dovoljenje, vodo pa je potrebno pred pričetkom del kemično analizirati. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila. K robustni in inovativni izvedbi še dodatno prispeva vgradnja vodnega filtra, balansirnega ventila ter vmesnega prenosnika PILa, ki ščiti toplotno črpalko in ostale dele sistema.

herbert-goetsch-ek6DlahL3Rk-unsplash

KAKO PRIHRANITI PRI PORABI TOPLE SANITARNE VODE?

Pri porabi vode moramo biti vselej racionalni, najsi gre za hladno ali toplo sanitarno vodo. Vode ni na pretek v našem ekosistemu in zato moramo biti pri njeni uporabi varčni. To ne velja zgolj za samo porabo pitne vode, ampak tudi za porabo tople sanitarne vode.

 

Izjemno racionalno pripravo sanitarne tople vode pa omogočajo sanitarne toplotne črpalke. Enostaven in ugoden sistem omogoča velike prihranke pri stroških segrevanja sanitarne vode, brezskrbnost v dneh izven kurilne sezone ter možnost podhlajevanja manjših prostorov, kot sta shramba ali klet. Varčevanje z energijo pri segrevanju sanitarne vode pa pomeni manjšo onesnaženost voda. Krožni učinek kot ga ima tudi sama voda.

 

Predlagamo vam nekaj preprostih ukrepov za manjšo porabo vode:

 1. Prhajte se zgolj 5 minut. Uporabite mlačno vodo, ki je za telo najbolj primerna. Če se le da, se namakanju v kadi izognite, saj predstavlja veliko porabo vode.
 2. Med umivanjem zob in britjem vodo zaprite. Prihranili boste kar do 60 m3 vode letno.
 3. Uporabite pomivalni stroj, ki je pri porabi vode bolj varčen kot ročno pomivanje posode.
 4. Pralni in pomivalni stroji naj bodo vedno polni. Posodo namakajte in je ne splaknite pod tekočo vodo, preden jo naložite v pomivalni stroj.
 5. Vodo, v kateri operete sadje, uporabite za zalivanje lončnic.
 6. Za splakovanje stranišča uporabite dvostopenjski izplakovalnik.
 7. Za zalivanje vrtov uporabite deževnico. Zalivajte zjutraj ali zvečer, direktno ob rastlinah in ne celotne grede.
 8. Avtomobile operite v avtopralnici, kjer je poraba vode manjša in je poskrbljeno tudi za odplake.

 

Kako prihraniti pri porabi sanitarne tople vode smo vam že razkrili, v kolikor pa bi želeli zmanjšati tudi stroške segrevanja sanitarne tople vode, pa lahko to storite z ustrezno sanitarno toplotno črpalko. Stopite v stik z nami ali nas pokličite na 03 703 16 20.

 


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI