Reference

KAR ŠTIRIKRAT NIŽJI STROŠKI ELEKTRIČNE ENERGIJE

Javne ustanove, še posebej na področju zdravstva, morajo poskrbeti za kakovostno in primerno oskrbo ter prijetno počutje obiskovalcev vsak trenutek obratovanja. V Zdravstveni postaji na Polzeli se zavedajo, da sta zadostna količina tople sanitarne vode in prihranek pri obratovalnih stroških izredno pomembna. Da bi združili oboje, so se odločili za vgradnjo naše sanitarne toplotne črpalke S-Max.
zdpolzela

OSNOVNI PODATKI

Ime Zdravstvena postaja
Kraj Polzela, Slovenija
Tip objekta javni objekt
Opis zdravstvena ustanova
Naprava sanitarna toplotna črpalka S-Max
Opis ogrevalnega sistema radiatorsko ogrevanje
Dnevna poraba tople sanitarne vode 470 l
Skupna grelna moč (kW) 8 kW
Vir zrak/voda
Posebnosti/izziv velika poraba tople sanitarne vode

 

V zdravstveni postaji Polzela več kot 20 strokovnih zdravstvenih delavcev (zdravniki, fizoterapevti, zdravstveni tehniki in drugi zdravstveni delavci) izjava številne zdravstvene dejavnosti. Vsakodnevno postajo obišče več sto pacientov, zato je poraba tople sanitarne vode precejšnja. Dnevna poraba tople sanitarne vode v ZP Polzela, v kateri se nahaja tudi lekarna, znaša nekje okrog 470 litrov.

Ogrevanje zdravstvenega doma Polzela

ŠTIRIKRATNI PRIHRANKI

Vsako leto porabijo 264.000 litrov vode. Za segrevanje sanitarne vode z navadnim hranilnikom so pred menjavo ogrevalnega sistema porabili letno 2.600 evrov. Zaradi potrebe po znižanju stroškov so se odločili za vgradnjo sanitarne toplotne črpalke S-Max s 450-litrskim hranilnikom.

 

Z novo rešitvijo so izjemno zadovoljni, saj so stroške porabe električne energije znižali za kar 4-krat. Ti znašajo sedaj okoli 660 eur letno, poleg tega pa se ne zgodi več, da bi zmanjkalo tople sanitarne vode. Precej neugodno in nerodno je namreč, če v zdravstveni ustanovili ne bi imeli na voljo dovolj tople vode. Hkrati bodo lahko letni prihranek namenili za kakšne druge prav tako nujne investicije ali izboljšave.

NENEHEN NADZOR IN UPRAVLJANJE NA DALJAVO

Dodatno optimizacijo stroškov jim omogoča upravljanje toplotne črpalke preko spleta s pomočjo naše uporabne aplikacije CLOUD.KRONOTERM (Water.Cloud). V aplikaciji, do katere lahko dostopajo preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona, si lahko nastavijo urnike delovanja, saj je frekvenca po dnevih pri njih zelo različna in posledično tudi poraba tople sanitarne vode. Čez vikend ali ob praznikih, ko je zdravstvena postaja zaprta, tople sanitarne vode ne potrebujejo. S pomočjo aplikacije lahko spreminjajo delovanje naprave v trenutku od kjerkoli in kadarkoli.

ANTILEGIONELNA ZAŠČITA

Voda je pripravljena v skladu s pravilnikom DVGW W 552 in segreta na konstantno temperaturo 55° C. Za doseganje zaščite proti legioneli v skladu z DVGW-W 551 je vgrajen sistem s preklopnim ventilom in obtočno črpalko, ki omogoča, da se pregreje vsa voda v sistemu od vstopa hladne vode preko razvoda do potrošnikov in v povratnem cirkulacijskem vodu do grelnika vode. V času pregrevanja se voda v grelniku vode segreje na 65° C. V preostalem času je vklopljena cirkulacija za vzdrževanje tople vode na priključkih potrošnikov.

 

Legionela je bakterija, ki se najpogosteje zadržuje in razmnožuje pri temperaturi od 32 do 42° C in povzroči različne, predvsem respiratorne bolezni. Uničuje se pri temperaturi od 60 do 65° C. Termična dezinfekcija za preprečevanje pojava legionele je izvajana po programu vsak dan zjutraj.

zdpolzela1
zdpolzela2
zdpolzela3
zdpolzela4

SANITARNA TOPLOTNA ČRPALKA S-MAX

Glede nato, da je poraba tople sanitarne vode v Zdravstveni postaji Polzela velika, ni bilo dileme, kateri tip sanitarne toplotne črpalke izbrati. Sanitarna toplotna črpalka S-Max je visoko učinkovita in primerna za pripravo večje količine tople sanitarne vode.

GLAVNE ZNAČILNOSTI NAPRAVE

  • Toplotna moč / samo toplotna črpalka: 4 kW
  • Volumen hranilnika TSV: 450 l
  • Napetost: 230 V, 50 Hz / 400 V, 50 Hz
  • Dodatna električna grelca: 2 kW ali 2 x 2 kW enofazni priklop ali 2 x 2 kW trofazni priklop
  • Možnost montaže dodatnega vira toplote na kotlovski prenosnik (sončni kolektorji ali peč na fosilna goriva…)
  • Možnost prostorske postavitve zajema in izpiha zraka ali vodenega zraka
  • Možnost nastavitve urnika delovanja
  • WEB modul (za daljinski nadzor) opcijsko
  • Možnost vzporedne vezave dveh, treh ali več toplotnih črpalk za doseganje večje količine tople vode
  • Dodatna odprtina v spodnjem delu hranilnika (G6/4’’) za dodatno električno grelo

 

Sanitarne toplotne črpalke imajo številne prednosti, kot so nižji stroški, dolga življenjska doba, enostavna namestitev in udobje. Uporaba sanitarnih toplotnih črpalk je tako pametna izbira za tiste, ki iščete učinkovito in trajnostno rešitev za ogrevanje vode. Če jo tudi vi potrebujete za vaše podjetje, nas kontaktirajte na info@kronoterm.com ali na 03 703 16 20.


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI