Reference

TOPLINA IN DOMAČNOST GOSTOV V HOTELU A

Spomini, ki jih gostje ustvarjajo med počitnikovanjem, so za razvoj turizma ključnega pomena. Kako se počutijo, kaj počnejo in kako turistični delavci skrbijo zanje – to je tisto kar šteje. Ogrevanje, hlajenje in topla sanitarna voda so neizogibni stroški za zagotavljanje popolnega udobja vsakega gosta.
1.-točka-zunanjost-hotela2-–-kopija-1024x682

Ponudniki turističnih nastanitev morajo poleg vseh teh stroškov skrbeti tudi za ustrezne investicije, za katere navadno zmanjka denarja. Prihranki so potrebni pri osnovnih in neizogibnih vzdrževalnih storitvah. Visoki stroški obratovanja in vzdrževanja vplivajo na konkurenčnost in s tem povezano nižjo rast drugih naložb za zagotavljanje višjih standardov. Iskanje rešitev, kako vedno dražja in okolju škodljiva fosilna goriva nadomestiti z novejšimi in okolju prijaznejšimi viri ogrevanja, so Hotel A pripeljali do naložbe v varčnejše zagotavljanje udobja njihovih gostov.

PROJEKT HOTEL A

Naša toplotna črpalka je uspešno pripomogla k zmanjšanju stroškov in k večji učinkovitosti delovanja Hotela A v Žalcu. Ogrevanje, hlajenje in topla voda za 48 sob, restavracijo, savno in fitnes. Prestižen hotel s skupno neto uporabno površino 2.300 m2 in velikim številom gostov z različnimi življenjskimi navadami. To pomeni, da je veliko truda treba vložiti v vsakodnevno zadovoljevanje širokega spektra potreb in aktivnosti gostov vse dni v letu.

NAJUČINKOVITEJŠE SISTEMSKE REŠITVE

V KRONOTERMU smo razvili sistemske rešitve za znižanje stroškov ogrevanja, hlajenja, ogrevanja bazena, priprave tople sanitarne vode, zmanjšanja števila različnih sistemov za vse storitve in s tem njihovega vzdrževanja. Ob vsem tem seveda nismo pozabili na varstvo okolja in narave, saj smo z našimi rešitvami nadomestili draga in škodljiva goriva.

V fazi projektiranja rešitve je bilo kar nekaj pomislekov, ali se bo možno izogniti uporabi plina, še posebej za pripravo tople sanitarne vode in izpolnjevanje sanitarnih zahtev. Kljub višjemu začetnemu vložku se je investitor odločil za predlagano rešitev s posebnimi KRONOTERM toplotnimi črpalkami zemlja-voda WPG za katere je bilo izdelanih 16 geosond. Sistem toplotnih črpalk KRONOTERM za segrevanje sanitarne vode izkorišča temperaturo pregretih par. Tako je možno hkrati ogrevati oz. hladiti objekt in segrevati sanitarne vode na višjih temperaturah od 70 °C brez zmanjšanja izkoristka delovanja toplotne črpalke. Ena pomembnih prednosti je tudi priprava tople sanitarne vode s temperaturami višjimi od 60 °C. To lahko s pridom uporabljate za zaščito vaših gostov pred nastankom legionele.

V SODELOVANJU Z OBNOVLJIVIMI NARAVNIMI VIRI

V Hotelu A so se kljub prvotnim pomislekom popolnoma odpovedali fosilnim gorivom, ki škodijo zdravju vaših gostov in celotni okolici. Od 50 do 80 % potrebne toplote zdaj s KRONOTERM toplotnimi črpalkami WPG pridobijo brezplačno iz obnovljivih virov (sistem zemlja/voda).

ac7302bc-fdbe-4da7-ae3d-2fb25e786c4d-1024x768
SuiteLux2-1024x683
SuiteLux-–-kopija-1024x683
426627d5-d1a9-484a-81b7-f09afcd92473-1024x768

VISOKI PRIHRANKI HOTELA A

Po sezoni obratovanja z novo toplotno črpalko so stroški ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode približno enakomerni in v povprečju nižji od 800 € na mesec. Naložba, za katero so se odločili v Žalcu, ima trikrat manj obratovalnih stroškov, kar pomeni, da se bo višja investicija povrnila v hitrem času. Poleg velikih prihrankov izbrani sistem zagotavlja tudi maksimalno udobje gostov, izpolnjuje vse sanitarne predpise in živi v sožitju z naravo, saj za več kot dva in pol krat zmanjša globalno segrevanje ozračja.

ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO?

Toplotne črpalke so dolgoročno najcenejši, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje brezplačno iz okolice, preostali del pa je električna energija.

 

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

 

Poleg uporabe obnovljivega vira energije in dolgoročno cenovne ugodnosti, je prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami tudi v majhni porabi prostora in možnosti pridobitve državne subvencije. Pri toplotni črpalki ne potrebujemo dobave goriva, prostora za njegovo shranjevanje, dimnika, dimnikarskih storitev, vzdrževanje pa je preprosto in poceni.

 

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje KRONOTEM in njihov HOME.CLOUD.

KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM?

Izbira ustrezne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem moramo preveriti ali je na voljo podtalnica, oziroma če ni, potem uporabimo geosondo ali pa zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotna črpalka dosega pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote – v primeru toplotne črpalke zrak-voda.

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

Pri izbiri najprej pomislimo, kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Držimo se pravila, da izberemo tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

 

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

 

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka oziroma toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

 

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke. Naložba v toplotno črpalko se povrne v petih do sedmih letih, nato pa ostane le še strošek za porabljeno električno energijo.

 

IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in preverite ali vam podjetje nudi popolni servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.

 

Če želite svoj poslovni ali industrijski objekt ogrevati in hladiti na ekološki način in ekonomsko ugodno, so toplotne črpalke KRONOTERM prava izbira za vas. Za več informacij nas kontaktirajte.


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI