Znanje

SE ZAVEDATE NEVARNOSTI ZASTARELIH KURILNIH NAPRAV?

V zadnjem času kot prav vsako zimo beremo o številnih nesrečah in zastrupitvah z ogljikovim oksidom. Tihi ubijalec, kakor ga imenujemo, je ena od nevarnosti starih zastarelih kurilnih naprav.
tasso-mitsarakis-_3W0Y28foeI-unsplash

Največjo nevarnost zastarelih kurilnih naprav predstavlja ogljikov oksid (nekdaj imenovan ogljikov monoksid), ki je glavni produkt nepopolnega zgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. Motnje pri zgorevanju v zaprtih prostorih, ki lahko povzročijo zastrupitev z ogljikovim oksidom, tako lahko vključujejo vse kurilne naprave, ki za zgorevanje energenta zajemajo zrak iz prostora, v katerem so nameščene. Mednje sodijo zemeljski plin, utekočinjen naftni plin, ekstra lahko kurilno olje ter trdna goriva kot so lesni peleti, drva in premog.

 

Kako veste, da ste (bili) izpostavljeni večji količini ogljikovega oksida? Najpogostejši simptomi so glavobol, bruhanje, driska, utrujenost in slabost ter omotica. Poleg tega nastopi pri zastrupitvi z ogljikovim oksidom zmedenost, dezorientiranost in motnje vida. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje je zaradi zastrupitve s tihim ubijalcem v zadnjih 10-ih letih v Sloveniji umrlo približno 100 ljudi.

UPORABA STARIH NAPRAV PREPOVEDANA

Ste vedeli, da je uporaba starih kotlov z višjimi vrednostmi emisij v dimnih plinih od leta 2018 celo prepovedana? Po uredbi o emisiji snovi v zrak iz malih kurilnih naprav iz tega leta morajo lastniki kurilnih naprav merilne protokole hraniti najmanj pet let. Nedovoljena je tudi uporaba lesnih ostankov, katerih vrednost katerihkoli vsebovanih nevarnih snovi presega mejne vrednosti onesnaževala za več kot 25 odstotkov. Maksimalna dopustna starost naprav na trda goriva je največ 20 let, v primeru, da emisije snovi v zraku ne presegajo mejnih vrednosti; peči na tekoče gorivo pa smejo biti stare največ 27 let samo v posebnih primerih. V večini večjih slovenskih občin je s sprejetjem odloka o načrtu za kakovost zraka maksimalna starost peči manjša še za dve oz. tri leta.

 

S STARIMI NAPRAVAMI ŠE BOLJ ONEZNAŽEN ZRAK

Onesnažen zrak vpliva na življenje vseh živih bitij in ogroža naše zdravje. Z zmanjšanjem števila kurilnih naprav, ki za delovanje uporabljajo okolju škodljive energente, bi se kakovost zraka občutno povečala, posledično izboljšalo tudi naše zdravje ter ohranila narava.

 

juan-gomez-jQefZnin_hA-unsplash

POSKRBITE ZA VARNO OGREVANJE IN VAŠE ZDRAVJE

Zakaj bi tvegali svoje zdravje in zastrupitev v primeru uhajanja ogljikovega oksida, če lahko vašo kurilno napravo zamenjate za ogrevanje, pri katerem tihi ubijalec sploh ni prisoten? Ogrevanje s toplotno črpalko je veliko bolj varno, saj se pri delovanju v zrak (ali prostor) ne sproščajo strupeni plini in trdni delci. Posledično je okolju in nam bolj prijazno, na dolgi rok cenejše ter udobno in brezskrbno.

 

Čistejši zrak je cilj tako celotne Evropske unije kot tudi Slovenije, zato Eko Sklad namenja nepovratna finančna sredstva za zamenjavo starih kurilnih peči za bolj naravi prijazne sisteme ogrevanja. Tako za nakup toplotne črpalke ponuja subvencije v višini do 5000 evrov. Naj bo vaše zdravje na prvem mestu, strah pred zastrupitvijo z ogljikovim oksidom pa pozabljen. Poskrbite za vašo lepšo prihodnost in prihodnost naslednjih generacij.

 

Če bi želeli imeti varno, ugodno, brezskrbno in naravi prijazno ogrevanja, potrebujete dodatne informacije ali bi želeli osebno svetovanje, nas kontaktirajte na info@kronoterm.com ali na 03 703 16 20.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI