Znanje

S TOPLOTNO ČRPALKO DO VELIKIH PRIHRANKOV

Verjamemo, da se vsi trudimo privarčevati kakšen evro ali dva kjerkoli lahko. Najsi gre za hrano, oblačila, dom ali avto. Ste kdaj razmišljali, da ogrevanje predstavlja velik del vaših obratovalnih stroškov? In da lahko z izbiro najboljšega in najugodnejšega ogrevalnega sistema v petnajstih letih prihranite toliko, da bi si lahko kupili popolnoma nov družinski avtomobil srednjega cenovnega razreda?
andre-taissin-Dc2SRspMak4-unsplash

ČAS JE DENAR

V času hitenja in številnih obveznosti skozi ves dan, ni lepšega kot priti domov in dati noge ‘v luft’. Biti brez skrbi in brez vsakršnega napora v prijetno toplem domu. S toplotno črpalko lahko pozabite na cepljenje in zlaganje drv ali polnjene peči s peleti. Prav tako ni nobenih skrbi, kdaj bo zmanjkalo olja in kdaj bo potrebno čiščenje dimnika. Brezskrbnost pri ogrevanju s toplotno črpalko enačimo s privarčevanim časom. Čas, ki ga lahko porabite za karkoli drugega. in ravno čas postaja v življenju ena najbolj pomembnih dobrin.

PRIHRANKI V PRIMERJAVI Z DRUGIMI ENERGENTI

Če gremo k natančnim številkam toplotne črpalke pri prihrankih prednjačijo. Štart je, če karikiramo v športnem žargonu, počasen, v teku na dolge proge pa je toplotna črpalka absolutni zmagovalec. Če vzamemo za primerjavo med energenti ceno kWh koristne toplote, pri naši najbolj učinkoviti toplotni črpalki ADAPT znaša 0,025 €/kWh* (talno gretje), pri kurilnem olju pa ta znaša kar 0,114 €/kWh. Prav tako je visoka cena kWH koristne toplote pri električnem ogrevanju in ogrevanju z IR panel, kar 0,130 €/kWh (vse cene so iz l. 2022).

 

Letni prihranki so pri naših najbolj učinkovitih toplotni črpalkah v primerjavi z drugimi energenti bolj zgovorni. Največ kar 2.270 € znašajo prihranki v enem letu, če toplotno črpalko primerjamo z električnim ogrevanjem ali IR paneli, v primerjavi s kurilnim oljem 1.933 €, z zemeljskim plinom lahko znašajo prihranki približno 1.109 €. V petnajstih letih, kolikor naj bi bila nekje življenjska doba toplotne črpalke (naše imajo tudi še kakšno leto ali par več), so prihranki že ogromni. Dobrih 30 tisočakov lahko prihranite v primerjavi z električnim ogrevanjem, malce manj (29.000 €) v primerjavi s kurilnim oljem, medtem ko znašajo prihranki v primerjavi z drvi slabih 5.000 € (vse cene so iz l. 2022).

 

Če so prihranki v primerjavi z drvi morda malce manjši kot z drugimi energenti, pa ni niti približno zanemarljiv prihranek emisij CO2. V petnajstih letih s toplotno črpalko napram drvom in prav tako peletom prihranite neverjetnih 100 ton emisij CO2. Za primerjavo po podatkih Statističnega urada so povprečni izpusti CO2 na kilometer pri novih osebnih avtomobilih leta 2017 znašali 119,6 g. Pri vsakih 1000 kilometrov se tako v ozračje izpusti kar 120 ton emisij CO2. Okolje vam bo več kot hvaležno, saj prihranek CO2 izpustov pri uporabi toplotne črpalke prenešeni v število prihranjenih dreves pomenijo, da s toplotno črpalko v enakem obdobju pomagate ohraniti vse do 533 dreves.

KT_Stavba5

KAKOVOST NA PRVEM MESTU

Cena je pri vsakem izdelku pomemben faktor, a vendar je treba pri zneskih in finančnih vložkih vedno upoštevati več dejstev, ne zgolj številke. Kakovost ima namreč ceno. Vsak dober produkt ima za sabo številne raziskave in razvojne stopnje, ekipo ustvarjalcev in ure trdega dela. Kakovostni izdelki ne nastanejo čez noč in z malo truda.

 

Toplotna črpalka je eden takšnih izdelkov. Razvoj tehnologije, učinkovitost in navsezadnje dizajn terja veliko število strokovnjakov in razvojnikov, kakor tudi proizvodnja in drugi delovni procesi. Moramo priznati, da je nakup toplotne črpalke investicijsko velik zalogaj, a vendar se hitro povrne ter na dolgi rok postane najugodnejši sistem ogrevanja doma in priprave sanitarne tople vode. Investicija v dober ogrevalni sistem se vedno obrestuje, prihranki pa so v primerjavi z drugimi energenti resnično veliki.

 

Če bi si želeli imeti brezskrben sistem ogrevanja vašega doma, potrebujete dodatne informacije ali bi želeli osebno svetovanje, stopite v stik z nami!


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI