Reference

TOPLOTNA ČRPALKA V WELLNESS IN SPA OBJEKTU LEPA VIDA V SEČOVLJAH

Thalasso SPA Lepa Vida se nahaja v osrčju Krajinskega parka Sečoveljske soline. Objekt se razteza na štiri tisoč kvadratnih metrih površin, na območju opuščenih solinskih bazenov, v predelu Lera, kjer še vedno poteka aktivna pridelava soli. Wellness ponuja različne metode razvajanja, med njimi tudi knajpanje, ki potrebuje natančno regulacijo hlajenja vode. Pri tem postopku se voda ves čas prilagaja na ustrezno temperaturo, kar zagotavlja KRONOTERM-ova toplotna črpalka tipa voda-voda po meri. Poleg slednje pa sta v objektu Lepa Vida nameščeni še 2 KRONOTERM-ovi toplotni črpalki tipa zrak-voda, za ogrevanje in hlajenje upravnega objekta.
lepavida2

HITRA DEJSTVA

Ime objekta: Thalasso SPA Lepa Vida, Sečovlje

Velikost objekta: 4.000 m2

Leto izgradnje: 2013

Toplotne črpalke v objektu: Objekt se ogreva in hladi s tremi KRNOTERM-ovimi toplotnimi črpalkami po meri (1 toplotna črpalka za hlajenje bazena za knajpanje ter 2 toplotni črpalki za ogrevanje in hlajenje upravnega objekta)

Tipi toplotnih črpalk: 1x voda-voda, 2x zrak-voda. Vse tri toplotne črpalke so zasnovane po meri.

Obdobje povrnitve investicije: 5,3 let; investicija je že povrnjena

IZGRADNJA OBJEKTA LEPA VIDA IZ NARAVNIH IN OKOLJU PRIJAZNIH MATERIALOV TER UPORABO TOPLOTNIH ČRPALK KRONOTERM

Zaradi lokacije wellness centra, ki je v osrčju naravnega parka v Sečovljah, je bilo potrebno upoštevati najvišje ekološke standarde, zato so bili  pri gradnji uporabljeni praktično samo naravni materiali. Večina objektov v wellnessu je narejena iz sibirskega macesna, brez glazur in premazov. Prav tako je bazenska tehnika brez kemikalij, vse prhe, razen v sanitarijah, pa uporabljajo morsko vodo. Sanitarije in vse odplake so prek potisnih črpalk izpeljane iz parka. Ker so toplotne črpalke KRONOTERM zasnovane tako, da so okolju prijazne, so bile primerne rešitve za uporabo tudi pri tako pomembni ekološki zasnovi objekta: »Ker se zavedamo kako občutljiv je ekosistem, sploh v takšni okolici kot so soline, nam je pomembno, da naše črpalke ne vplivajo na okolje, ampak mu pomagajo ostati nedotakljivo. Sečoveljske soline so krajinski park in morajo zagotavljati določene standarde ter ne smejo vplivati na naravno okolico in življenje v njej. Toplotne črpalke KRONOTERM so takšne rešitve. Da naše črpalke veljajo za okolju zelo prijazne, pa potrjuje tudi nagrada, ki smo jo prejeli v letu 2018 za okolju prijazen izdelek leta,« je še dodal Bogdan Kronovšek.

KONSTANTNA TEMPERATURA KLJUČNA ZA STORITVE SPA CENTRA

V spa centrih je potrebno vzdrževati konstantno temperaturo, ki za gosta pomeni udobje pred, med in po terapijah.

Wellness Talasao ponuja tudi starodavno metodo utrjevanja imunskega sistema s knajpanjem, obliko zdravljenja s pomočjo vode, natančneje s prehodom iz hladne in toplo vodo ali obratno. Knajpanje uporabljajo kot sprehajalni bazen: za sprehod iz toplega bazena v mrzel bazen ali obratno. Terapija se uporablja za pospeševanje cirkulacije v telesu, poživljanje pretoka krvi in sproščanje mišic. Ključno pri metodi knajpanja je, da voda dosega natančno temperaturo, ki ne sme presegati 15°C.

Konstantno temperaturo zagotavlja KRONOTERM-ova toplotna  črpalka po meri, ki omogoča zelo natančno regulacijo temperature ohlajene vode. Toplotna črpalka ima 26kW moči, vodo pa lahko ohladi do 7°C.

NATANČNO PRILAGAJANJE TEMPERATURE OMOGOČA KRONOTERMOV PROSTORSKI KOREKTOR

KRONOTERM-ovi strokovnjaki so za natančno določanje temperature razvili napredno napravo, t.i. prostorski korektor. Ta pri delovanju toplotne črpalke omogoča največje udobje in prihranke. Na voljo sta dva tipa korektorjev, KT-1 in KT-2. V Wellness centru Lepa Vida uporabljajo korektor tipa KT-2, ki ponuja največ funkcij (nastavitev temperature prostora, nastavitev temperature sanitarne vode, vremenska napoved).

Oba prostorska korektorja KT-1 in KT-2, ki delujeta le s KRONOTERM-ovimi toplotnimi črpalkami, omogočata zelo enostavno upravljanje temperature prostora. KRONOTERM-ov prostorski korektor deluje tako, da preko dvosmerne ModBus komunikacije sporoči regulaciji toplotne črpalke izmerjeno in želeno temperaturo. Na podlagi pridobljene informacije korektorja in izmerjene zunanje temperature nato regulacija toplotne črpalke s posebnim algoritmom določi optimalno potrebno temperaturo ogrevne vode ogrevalnega sistema. To zagotavlja v vsakem trenutku. Takšna povezava vseh elementov ogrevalnega sistema bistveno dvigne učinkovitost celotnega sistema in s tem prihranke.

 

TEMPERATURO V LEPI VIDI UPRAVLJAJO NA DALJAVO S CLOUD.KRONOTERM APLIKACIJO

Kot velja za vse KRONOTERM-ove toplotne črpalke, tako velja tudi za toplotne črpalke v wellnessu Lepa Vida. Omogočeno je udobno in pametno spremljanje ter upravljanje sistema na daljavo z aplikacijo in sistemom Cloud.kronoterm.

TRI TOPLOTNE ČRPALKE SKRBIJO ZA OGREVANJE IN HLAJENJE WELLNESS OBJEKTA

V centru Lepa Vida so nameščene tri KRONOTERM-ove toplotne črpalke, in sicer črpalka voda/voda in dve črpalki zrak/voda. Vse tri naprave so prilagodljive ter omogočajo izjemne prihranke pri ogrevanju in hlajenju.

Črpalko voda/voda uporabljajo za bazen za knajpanje in dve črpalki zrak/voda za ogrevanje in hlajenje upravnih prostorov.

Ker KRONOTERM-ove toplotne črpalke lahko zagotavljajo zelo natančno in konstantno želeno temperaturo, tako za ogrevanje, kot tudi hlajenje, ob tem pa zagotavljajo največjo mero prihrankov pri delovanju, so bile primerna rešitev za wellness center Lepa Vida.

Črpalka voda/voda ima zmogljivost 26kW, kar je primerljivo moči povprečnih 4 povprečnim toplotnim črpalkam, ki jih uporablja povprečno gospodinjstvo, podobno velja tudi za toplotni črpalki zrak/voda, ki imata zmogljivost 22kW.

INVESTICIJA V TOPLOTNE ČRPALKE ŽE POVRNJENA

Toplotne črpalke KRONOTERM v objektu delujejo že od leta 2013, investicija pa je že povrnjena s prihranki, ki jih sistem omogoča. Vse tri toplotne črpalke ob zagotavljanju rednih vzdrževalnih servisov delujejo brez težav: »Veseli nas, da se je naše sodelovanje začelo že na začetku uspešne zgodbe wellnessa, tako si lahko pripišemo tudi mi zasluge za kakovostno obratovanje turističnega objekta Lepa vida. Ponosni smo na odlično delovanje in prihranke naših črpalk, ki objekt ogrevajo in hladijo že 6 let,« je o referenčnem objektu povedal direktor podjetja KRONOTERM, Bogdan Kronovšek.

V primerih večjih poslovnih objektov, kot so turistični wellness in spa objekti, toplotne črpalke omogočajo izjemne prihranke in izredno kratek ROI (Return of Investment). Tako je tudi v primeru Lepa Vida, kjer bi lahko v prihodnjih 5 letih, s prihranki od ogrevanja in hlajenja s toplotno črpalko KRONOTERM, financirali investicijo v še en takšen ogrevalni sistem. To potrjuje, da je izbira toplotne črpalke KRONOTERM prava izbira, ki na dolgi rok prinaša izjemne prihranke in številne prednosti.

Vzemite si čas zase in ga posvetite vašemu zdravju in dobremu počutju s KRONOTERM črpalkami.

lepavida3
lepavida4

ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO?

Toplotne črpalke so dolgoročno najcenejši, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje brezplačno iz okolice, preostali del pa je električna energija.

 

 

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

 

 

Poleg uporabe obnovljivega vira energije in dolgoročno cenovne ugodnosti, je prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami tudi v majhni porabi prostora in možnosti pridobitve državne subvencije. Pri toplotni črpalki ne potrebujemo dobave goriva, prostora za njegovo shranjevanje, dimnika, dimnikarskih storitev, vzdrževanje pa je preprosto in poceni.

 

 

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje KRONOTERM in njihov Home.Cloud.

KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM?

Izbira ustrezne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem moramo preveriti ali je na voljo podtalnica, oziroma če ni, potem uporabimo geosondo ali pa zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotna črpalka dosega pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote – v primeru toplotne črpalke zrak-voda.

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

Pri izbiri najprej pomislimo, kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Držimo se pravila, da izberemo tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

 

 

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

 

 

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka oziroma toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

 

 

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke. Naložba v toplotno črpalko se povrne v petih do sedmih letih, nato pa ostane le še strošek za porabljeno električno energijo.

IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in preverite ali vam podjetje nudi popolni servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.

 

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko.


Oznake: , ,

PREBERITE TUDI