Reference

DOM Z BARVITIM INTERJERJEM IN ODLIČNO IZKORIŠČENO PODTALNICO

Navzven je hiša v Dornavi uglajena in moderna, znotraj pa nas preseneti s pisano opremo, slikovitim stropom in izjemnim udobjem. Poglejmo, kaj vse se skriva za devetimi vrati tega doma.
KT_Ambienti_Ptuj_ETERA23

Lastnik hiše na Ptujskem polju veliko potuje po svetu, tako službeno kot tudi z družino, in na poti obišče veliko hiš, hotelov ter industrijskih objektov. “Profesionalno se ukvarjam z elektro- in strojnimi inštalacijami, tako v vsakim objektu takoj opazim svetila, stikala, prezračevanje, ogrevalne sisteme, predvsem pa me vedno navduši lep interjer. In del tega sem prenesel tudi v svoj dom,” razlaga Roman Zemljarič.

Njegova hiša se razprostira na 200 kvadratnih metrih površine. Še preden je skupaj z arhitektom začel pripravljati načrt hiše, je lastnik natančno vedel, kateri del parcele je najbolj miren in primeren za spalnico ter otroški sobi. Sicer pa Roman priznava, da je vse v hiši zasnovano tako, ko si je to uvodoma zamislil, le streha je drugačna. “Ker smo sorazmerno blizu Ptuja in Ptujskega gradu, zaradi prostorskega načrta na tem področju ni bilo mogoče snovati ravne strehe. In smo poskrbeli za kompromis – na pohodni strehi smo v obliki dvokapnice namestili sončno elektrarno.”

 

KT_Ambienti_Ptuj_ETERA11

Kakšna je izkušnja s toplotno črpalko ETERA?

“Z njenim delovanjem sem izjemno zadovoljen in ne bi je zamenjal za nobeno drugo rešitev,” poudarja lastnik.

VELIKANSKA DNEVNA SOBA

Poglejmo si podrobneje notranjost hiše. Najprej nas pozdravi manjša, a funkcionalna predsoba s praktično garderobo. V hiši ni hodnika, temveč takoj preidemo v ogromno dnevno sobo, ki je srce doma.

Iz osrednjega dela v druge prostore vodi kar devet vrat, ki s podboji segajo do stropa. Markantna vrata v barvi dimljenega hrasta so narekovala tudi izbor pohištva: izstopajoča temna komoda z zlatimi detajli je naročena iz Portugalske, preostalo leseno pohištvo, kot je denimo jedilna miza, pa je izdelano v mizarski delavnici, skladno z idejami lastnika.

Izrazit element v bivalnem delu predstavlja neobičajen kubus. Ta na eni strani služi kot okrasni regal, ki se za vogalom prelevi v kuhinjski element, na drugi strani stene pa je skrita krožno zasnovana družinska kopalnica.

KT_Ambienti_Ptuj_ETERA34

OSVETLITEV, KI JO OPAZITE

Obilo pozornosti je Roman namenil osvetlitvi. “Dnevna soba je velika. V tem prostoru so le tri vidne svetilke. Če bi ohranil strop raven, bi imeli vtis, kot da smo v tovarni. Zato sem si omislil arhitekturno osvetljavo, skrito za spuščenim stropom. Poleg tega smo strop barvno obdelali s posebno tehniko in dobili rešitev, ki pričara prijetno vzdušje.” Podobna svetlobna ureditev kot v dnevi sobi se ponovi še v kuhinji, družinski kopalnici in spalnici.

UČINKOVITA HIŠA Z UČINKOVITIM OGREVANJEM

Hiša je zasnovana kot nizkoenergijska in opremljena z najučinkovitejšim sistemom ogrevanja in hlajenja, v notranjosti objekta so namreč vgrajeni stensko in stropno hlajenje kot tudi talni ogrevalni sistem. Kotlovnica, ki stoji ločeno od glavnega objekta, je opremljena s KRONOTERMOVO toplotno črpalko ETERA, sistema voda/voda. “Zaradi visoke ravni podtalnice v Dornavi se je izkazalo, da je toplotna črpalka voda/voda najbolj logična izbira. Z njenim delovanjem sem izjemno zadovoljen in ne bi je zamenjal za nobeno drugo rešitev,” poudarja lastnik.

Dr. Dean Besednjak iz KRONOTERMA poudari, da je toplotna črpalka ETERA enostavna za tako za vgradnjo kot tudi uporabo in vzdrževanje. “Videti je kot bela omara, v sebi pa skriva zelo zapleteno tehnično dušo, ki omogoča, da z njo dosegamo maksimalno učinkovitost in tiho delovanje. Pri snovanju te naprave smo se potrudili, da lahko napravo vgradimo na način, da so tudi vse inštalacije skrite, tako da dejansko naključni obiskovalec ne bo opazil, da gre za toplotno črpalko, temveč za omaro,” pojasnjuje strokovnjak.

Besednjak še podrobneje razloži, kaj so prednosti izbrane toplotne črpalke voda – voda. “Z njo dosegamo maksimalno učinkovitost. V tem primeru iz ene kilovatne ure električne energije proizvedemo osem in pol kilovatov toplotne energije, kar pomeni, da po učinkovitosti bistveno presega vse ostale tipe toplotnih črpalk.”

KT_Ambienti_Ptuj_ETERA11
KT_Ambienti_Ptuj_ETERA18
KT_Ambienti_Ptuj_ETERA00
KT_Ambienti_Ptuj_ETERA51

TUDI ZA HLAJENJE IN OGREVANJE SANITARNE VODE

Prednost toplotne črpalke voda/voda je tudi ta, da jo lahko pozimi uporabljamo za ogrevanje, poleti pa za hlajenje prostorov, poleg tega naprava vseskozi zagotavlja tudi pripravo tople sanitarne vode. “Tako z eno samo napravo pokrivamo več funkcij, kar je učinkovito in ekonomično,” pojasni dr. Besednjak.

Tudi Roman Zemljarič zagotavlja, da je uporaba in upravljanje toplotne črpalke zelo enostavno. “V vsakem prostoru lahko nastavimo svojo temperaturo. Spalnica je bolj hladna, kopalnica je seveda toplejša. Vsi ti prostori pa imajo pač od 22 do 23 stopinj, ampak vso leto isto. Vse, kar moramo narediti je, da vzamemo telefon, odpremo KRONOTERMOVO aplikacijo in ustrezno preklopimo na hlajenje ali ogrevanje.”

KT_Ambienti_Ptuj_ETERA42

POSEBNE POLICE OB OKNU IN SUPER OZVOČENJE

Ob oknu v dnevni sobi smo opazili posebne police, ki jih je lastnik dal izdelati iz karnis. V njih so skrita stikala in USB-vtičnice. Dom je opremljen še s TV-regalom z odličnim ozvočenjem. Tam si družina rada ogleda dobre filme in večkrat poskrbi, da se v notranjosti razlega dobra glasba. A tudi zvok narave ima svoj čar. Zato se vsi skupaj velikokrat zberejo na terasi ali pod nadstreškom na koncu vrta.

VRTINA KOT DOLGOROČNA INVESTICIJA

Čeprav je vrt še mlad, se drevesa zaradi visoke podtalnice, ki se nahaja le tri metre pod površjem, bujno razraščajo. Ta dragocena voda v tleh prinaša številne prednosti, med katerimi ni edina bujna rast rastlin.

Ena ključnih koristi je tudi dodana vrednost nepremičnine zaradi izvedene vodne vrtine, ki služi kot vir za toplotno črpalko. S konstantnim virom iz zemlje ta sistem ne samo izboljšuje učinkovitost ogrevanja in hlajenja doma, ampak pomeni tudi dolgoročno investicijo. “Vrtina bo koristila več generacijam. Ko bo življenjska doba toplotne črpalke potekla, jo bo možno enostavno nadgraditi z najnovejšo tehnologijo,” pojasnjuje strokovnjak iz KRONOTERMA. S tem se zagotavlja, da bodo tudi prihodnji lastniki in uporabniki nepremičnine uživali v nižjih stroških vzdrževanja in delovanja toplotne črpalke.

Tako vrt kot vodna vrtina sta simbol trajnostnega in ekološko ozaveščenega načina življenja, ki prinaša koristi tako za trenutne kot tudi bodoče generacije. Gre za skrbno uravnoteženost med naravo in tehnologijo.

 

Fotografije: KRONOTERM, Jasna Marin

Avtor: Jasna Marin

 

Za več informacij nas lahko kontaktirate TUKAJ ali na 080 23 22.


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI