IZKUŠNJE NAŠIH STRANK: SKORAJ NEOPAZNA TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK/VODA V KLETI VEČSTANOVANJSKE ZGRADBE V SAMEM SREDIŠČU MARIBORA

Ko smo se sprehodili mimo stavbe v središču Maribora, kjer živi Boris s svojo družino, smo komaj opazili, kaj šele slišali, da se v zgradbi nahaja toplotna črpalka zrak/voda. Notranja postavitev, izredno tiho delovanje, enostavna namestitev, vse to omogoča toplotna črpalka VERSI-I, ki jo izdelujemo v podjetju KRONOTERM.

HITRA DEJSTVA

Velikost objekta: 75m2

Izgradnja objekta: v 60ih letih

Vrsta objekta: večstanovanjska zgradba

Način ogrevanja: radiatorji

Tip toplotne črpalke: VERSI-I

Toplotni vir: zrak/voda

Upravljanje: sobni upravljalnik KT-2A, Cloud.KRONOTERM

 

Boris je prišel do točke, ko je bilo potrebno v stanovanju, kjer živi s partnerko in sinom, prenoviti stari ogrevalni sistem – etažno ogrevanje na kurilno olje. Zamenjava je bila nujna zaradi dimnika, ki ni več dopuščal ogrevanja, saj se je kondenzacija že nabirala pod dimnikom in tudi pri sosednjih stanovanjih. Ker bi bila sama prenova obstoječega ogrevalnega sistema precejšen stroškovni zalogaj, se je raje odločil za popolno prenovo sistema, ki ne bo le sodobnejši, temveč tudi varčnejši. Ker živi Borisova družina v večstanovanjski stavbi, so pri izbiri sistema imeli še dodatne omejitve: izziv, da ne posegajo v sam izgled soseske (v nasprotnem primeru, bi lahko uporabili tudi geosondo). Pri svojih željah in potrebah je bil Boris odločen, želel je toplotno črpalko, ki ima zgolj notranjo enoto in s katero ne bo spreminjal okolice stavbe. Boris živi z družino v središču mesta Maribor, v večstanovanjski zgradbi, kjer je 9 stanovanj. Njegovo stanovanje meri cca. 75 kvadratnih metrov in ima idealno lego, saj se nahaja neposredno nad njihovo kletjo.

“Takorekoč čudežna škatla, kjer se vse nahaja.”

 

Ko je Boris raziskoval trg in povpraševal o želeni toplotni črpalki z notranjo postavitvijo, mu je pooblaščeni serviser in monter toplotnih črpalk KRONOTERM, predlagal toplotno črpalko VERSI-I. Gre za toplotno črpalko, ki je dimenzijsko majhna, izredno tiha in nemoteča in kar je za Borisa najpomembneje, primerna za notranjo postavitev. Toplotno črpalko imajo nameščeno v kleti zgradbe, ki se nahaja pod njihovim stanovanjem, kar mu je še olajšalo sam priklop na obstoječ ogrevalni sistem, na radiatorje. Ker se je Boris odločil tudi za menjavo načina ogrevanja sanitarne vode, je toplotno črpalko VERSI enostavno priključil na hranilnik tople sanitarne vode.

Ali želite vedeti, kako deluje toplotna črpalka VERSI-I? Zrak se dovaja do toplotne črpalke prek izoliranih prezračevalnih kanalov, ki so posebej zasnovani za ta namen. Lahko izbirate med fasadno ali strešno rešitvijo za izpih in zajem zraka, ki vključuje rešetko, perforirani pokrov ali strešni prezračevalni element.

 

Boris je izredno zadovoljen s samim potekom od naročila do izvedbe/montaže:

” Odločitev za toplotno črpalko VERSI-I je padla v januarju 2022. Pred naročilom sem o zamenjavi ogrevalnega sistema obvestil tudi sosede in pridobil vsa potrebna soglasja za izvajanje del. Dostava toplotne črpalke je bila izvedena junija, montaža avgusta, zagon in priklop na obstoječo ogrevalno napeljavo, radiatorje, pa so serviserji podjetja KRONOTERM opravili v začetku meseca septembra.”

Posebej je pohvalil tudi ekipo, saj pravi, da je vse potekalo brez težav, na koncu pa so ga tudi ustrezno izobrazili o uporabi in upravljanju toplotne črpalke.

 

Cloud.KRONOTERM APLIKACIJA OMOGOČA NASTAVITEV TEMPERATURE DOMA KAR IZ PISARNE

 

Za upravljanje toplotne črpalke VERSI Boris na telefonu uporablja aplikacijo Cloud.KRONOTERM, za katero meni, da je zelo prijazna uporabniku. Na aplikaciji nastavlja temperaturo prostora, urnike delovanja (dnevno ali tedensko) in nastavitve vode. Doma, toplotno črpalko upravlja na upravljalniku KT-2A, katerega ima nameščenega na hodniku v stanovanju, aplikacija pa mu omogoča, da lahko temperaturo nastavi kar iz pisarne in zagreje stanovanje preden pride domov.

Za toplotno črpalko VERSI se je odločil tudi zaradi samih stroškov, po zdajšnji uporabi, pravi, da je že dosti privarčeval. Prej je sanitarno vodo ogreval na električni bojler, ki je bil velik porabnik električne energije. Z namestitvijo toplotne črpalke se je ločil iz skupne vodne napeljave v zgradbi in ima tako možnost svojega računa z dejansko uporabo vode. Boris sklepa, da bo v precej kratkem času povrnjena celotna naložba, je pa pri investiciji koristil tudi nepovratna finančna sredstva, ki jih podeljuje Eko sklad.

 

Če bi se Boris moral še 1x odločit za toplotno črpalko, bi ponovno izbral toplotno črpalko podjetja KRONOTERM. Všeč mu je, da delujejo zelo tiho in ne motijo okolice. Pošali pa se, da bi tudi v primeru, če bi lahko vgradil zunanjo enoto, izbral KRONOTERM, saj so mu naše zunanje enote zelo všeč.

 

Kot eden izmed prvih v Sloveniji, ki je imel nameščeno toplotno črpalko VERSI-I, zaključuje, da je z njo zelo zadovoljen in bi jo z veseljem priporočal tudi prijateljem. Če so njegova pričakovanja izpolnjena, pa preverite v spodnjem prispevku.

 

 

ŠE NISTE PREPRIČANI, ZAKAJ JE IZBIRA TOPLOTNE ČRPALKE PRAVA IZBIRA?

KAJ MORATE VEDETI PRED NAKUPOM?

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI VERSI

 

Zanimive povezave:

 

V kolikor bi si želeli tudi vi imeti brezskrben sistem ogrevanja vašega doma, potrebujete dodatne informacije ali bi si želeli osebno svetovanje, izpolnite spodnji obrazec.

Stopite v stik z nami

  • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
    Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo