Znanje

TOPLOTNA ČRPALKA BREZ ZUNANJE ENOTE JE PRIHODNOST

KRONOTERMOVA toplotna črpalka VERSI-I je posebna, saj nima zunanje enote. V podjetju smo jo razvijali tri leta, za svojo pa so jo vzeli tudi na Nizozemskem. Toplotna črpalka trenutno deluje pri 35 zadovoljnih zasebnikih (članek/podatki iz l. 2022). Heiko Haasjes je eden izmed njih. "To je prihodnost," je navdušen.
IT20230503_Zorgeloos-Gasloos_web-903

KAJ PA, ČE NE BI VEČ POTREBOVALI ZUNANJE ENOTE?

Jacco Langebeeke, poslovni partner KRONOTERMA iz Nizozemske, se še živo spominja trenutka, ko je sedel ob kuhinjski mizi z zaskrbljenim sosedom. Le nekaj tednov prej je sosed na svoj nadstrešek namestil zunanjo enoto toplotne črpalke tipa zrak/voda. Žal ga je hrup, ki ga je ustvarjala črpalka, motil, ko je poskušal zaspati.

“Sosedje uživajo v nizkih računih za elektriko, jaz pa se spopadam s to nadležno hrupno napravo,” mu je razočarano potožil. Ta trenutek je Jacca Langebeekeja navdIhnil z idejo: “Kaj pa, če ne bi potrebovali več zunanje enote?

 

Langebeeke je prepričan, da se vedno več ljudi zanima za prehod iz plina na bolj ekonomično obliko ogrevanja. Vidi pa 2 težavi, ko gre za ogrevanje s toplotno črpalko. Pri geotermalnih toplotnih črpalkah je potrebno preurediti celotno dvorišče, medtem ko je pri toplotnih črpalkah zrak/voda potrebna zunanja enota, ki ni vedno praktična. Povedal je: “Najprej sem začel izboljševati trajnost domov z geotermalnimi toplotnimi črpalkami, a je postavljanje zahtevalo prihod vrtalnih tovornjakov in pretvorilo dvorišče v blatno katastrofo. Poleg tega je po namestitvi zunanja enota izgledala kot nekakšna strojnica, kar ni bilo privlačno za nikogar. Nato sem prešel na toplotne črpalke zrak/voda, vendar so investitorji še vedno potrebovali zunanjo enoto. Ker je Nizozemska gosto poseljena, jo ni vedno mogoče postaviti povsod.

RAZVOJ VERSI-I V KRONOTERMU

Jacco Langebeeke je z vznemirjenjem razmišljal: rešitev bi bila toplotna črpalka zrak/voda brez zunanje enote. Kljub dobri ideji, odgovora od nizozemskih razvijalcev ni prejel. “Dokler nisem pred štirimi leti na sejmu ISH v Frankfurtu naletel na podjetje KRONOTERM. Povedal sem svojo idejo in bil povabljen na pogovor. V Sloveniji ima kar 50 odstotkov hiš toplotno črpalko, medtem ko druge še vedno ogrevajo s pečmi na kurilno olje. Namestitev zunanje enote na zgodovinske objekte ni dovoljena, poleg tega pa je treba za dovoljenje vprašati tudi vse sosede. Zato so bili v podjetju KRONOTERM odprti za alternativne rešitve.

 

V podjetju KRONOTERM smo razvili toplotno črpalko VERSI-I brez zunanje enote, ki je vsestransko uporabna, saj zagotavlja ogrevanje, hlajenje in toplo sanitarno vodo. Dodatno je opremljena z najnovejšo tehnologijo, kar zagotavlja visoko učinkovitost delovanja in odličen izkoristek. Na Nizozemskem trenutno VERSI-I uporablja že 35 zasebnikov, predvsem strokovnjakov. Langebeeke pravi: “Vsi so navdušeni in zaupajo konceptu VERSI-I toplotne črpalke. Slišim le navdušene povratne informacije.

GLEDANO DOLGOROČNO

Eden od lastnikov VERSI-I na Nizozemskem je Heiko Haasjes iz Doorna. Imel je željo, da bi svojo hišo naredil bolj trajnostno. “Že ko smo se preselili, smo razmišljali o tem,” pravi Haasjes. “Aktivno smo iskali hišo, ki ni bila prestara, in našli dvojčka iz leta 2003. Takrat smo oblikovali desetletni načrt, saj je za trajnostno življenje ključnega pomena razmišljati dolgoročno. Najprej smo izboljšali izolacijo hiše, namestili talno gretje in zagotovili prezračevanje. Čeprav smo imeli toplotno črpalko na seznamu, ni bila na prvem mestu. Vse se je spremenilo, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini in je postalo očitno, da bodo cene plina dramatično narasle.

 

»Pri toplotni črpalki me je presenetilo, da je tiha. Deluje tiho in enakomerno brni, podobno kot hladilnik. Ko zaprete vrata spalnice, je ne slišite.”

 

Za njihov dom so že imeli določeno optimalno izolacijo in potrebo po toploti. »Takrat smo že uspešno obvladovali porabo plina, vendar sem še vedno želel narediti korak naprej in se mu popolnoma odpovedati. Ko sem izvedel za Jacca Langebeekeja iz podjetja Zorgeloos Gasloos, sem se povezal z njim. Ponudil mi je nekaj novega – toplotno črpalko VERSI-I. Pritegnila me je zlasti dejstvo, da ni potrebna zunanja enota na strehi, ki pogosto povzroča hrup in ni estetsko privlačna. Kljub temu, da je bil VERSI-I nov izdelek na trgu, sem prejel pozitivna priporočila od več monterjev. Poudarili so tudi uporabo visokokakovostnih komponent v toplotni črpalki, kar mi je dalo veliko zaupanje v izdelek.

IT20230503_Zorgeloos-gasloos-907

DELUJE PO PRIČAKOVANJIH

Toplotna črpalka deluje pri Haasjesu že od začetka novembra 2022. »Kar nas je res presenetilo je, kako tiho deluje toplotna črpalka. Zvok je nevsiljiv, podoben brnenju hladilnika. Ko zapremo vrata spalnice, ne slišimo več ničesar. Poleg tega pa nam vedno zagotavlja prijetno toploto. Deluje tako, kot smo pričakovali,” pravi Haasjes. Toplotno črpalko so namestili na mesto, kjer je bila prej nameščena peč za centralno ogrevanje, in ob tem dodali rekuperacijo toplote. Namesto zunanje enote sta na toplotno črpalko priključeni dve veliki cevi. Ena cev »posesa« zrak skozi fasado, medtem ko druga cev poskrbi za izpuh zraka skozi streho.

 

Uporabo toplotne črpalke lahko v celoti nadzirate preko aplikacije. “Težave lahko večinoma popravi tehnik na daljavo, kar pomeni, da vzdrževanje praktično ni potrebno. To ima veliko prednosti, saj vam ni treba sklepati dragih vzdrževalnih pogodb, tehnik pa mora priti le, če se res pojavi kakšna okvara.”

 

Haasjes je tako navdušen nad VERSI-I, da se brezplačno predstavlja kot njen ambasador.

 

»To je odlična rešitev za tiste, ki želijo preiti na ogrevanje brez plina. Pravzaprav mislim, da je to prihodnost.”

 

Tako kot Haasjes je tudi Jacco Langebeeke prepričan v uspeh VERSI-I. Trenutno sodeluje z večjimi izvajalci in išče monterje, ki bi želeli prodajati VERSI-I na Nizozemskem. “Zares vidim VERSI-I kot svojega otroka. Verjamem, da bomo brez inovacij težko naredili korake proti trajnostnemu svetu.

 

Vir

 

Če bi si tudi vi želeli preiti na zeleni način ogrevanja, smo vam na voljo na info@kronoterm.com ali na telefonski številki 080 23 22.


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI