Reference

TOPLOTNE ČRPALKE ZAGOTAVLJAJO NEOMEJENO IN NEMOTENO ZABAVO

Maribox je največji zabavni center v Sloveniji, ki se nahaja v Mariboru. Zabavni center poleg kinematografa obsega še druge dejavnosti, kot so rekreativne dejavnosti s fitnes centrom in biljardnico, pestra gostinska ponudba, igralnice za otroke in nekaj drugih poslovnih dejavnosti.
Referenca_Maribox_027 small

OSNOVNI PODATKI

Tip objekta Poslovna zgradba
Kraj/država Maribor, Slovenija
Prvotno stanje Ogrevanje s plinom
Podatki o projektu šest toplotnih črpalk,

vir: voda/voda,

skupna moč: 600 kW

Referenca_Maribox_036 small

Največji zabavni center v Sloveniji – Maribox se je soočal s pravo nočno moro: 30.000 m2 površin je porabljalo ogromno energije za ogrevanje in hlajenje za svoje obratovanje, stroški pa so bili zato nepredstavljivo visoki. Podjetje je takoj stopilo v akcijo in plinski energent zamenjalo za sistem toplotnih črpalk KRONOTERM. Kako je podjetju s to potezo v celoti uspelo eliminirati plinski energent? Kako so prihranjene vsote denarja namenili novim aktivnosti za obiskovalce? Vse to preberite v nadaljevanju.

 

Leta 2020 je poslovanje zabavnega centra najprej spremenila epidemija Covid-19, nato pa je kmalu sledila še energetska kriza. Stroški ogrevanja in hlajenja so skoraj čez noč poskočili čez vse pričakovane meje normalnosti. Zaradi tega se je podjetje v želji po zmanjšanju zares visokih obratovalnih stroškov tako velikega objekta odločilo, da sistem ogrevanja in hlajenja na plin posodobijo s sistemom toplotnih črpalk. »V Mariboxu je skupna površina prostorov zelo velika. Težko je opisati z besedami, kako veliki so mesečni stroški ogrevanja in hlajenja in kakšne prihranke zaradi tega nanese vsak % zmanjšanja stroškov. Ker največje prihranke omogočajo toplotne črpalke, smo se odločili za sistem toplotnih črpalk domačega proizvajalca KRONOTERM.«

Referenca_Maribox_044 small

»V Mariboxu si ne moremo privoščiti, da bi bil objekt kakšen dan, niti kakšno uro brez ogrevanja. Obiskovalcem moramo ves čas zagotavljati udobje na najvišji ravni, naj bo to pozimi, ko je treba objekt ogrevati, ali poleti, ko ga je treba ohlajati. Pri tem pa je vedno dobro tudi kaj prihraniti. KRONOTERM toplotne črpalke so idealne za oboje.«

Sistem na plin je zamenjal novi ogrevalni sistem s toplotnimi črpalkami voda/voda

»Razlogi za posodobitev so bili v prvi vrsti seveda finančni. Za primerjavo lahko povem, da smo na letni ravni porabili približno 1,5 milijona kWh plina za ogrevanja in prav toliko elektrike, kar je ogromno. Naši stroški so bili posledično ekstremno visoki. Z namestitvijo toplotne črpalke KRONOTERM so prihranki na plinu že po prvem letu vsaj 95 %, saj smo zahvaljujoč toplotnim črpalkam plinski energent to zimo skoraj v celoti eliminirali. »Kar se investicije tiče, ne bi mogli biti bolj zadovoljni. Računamo, da bodo prihranki pri hlajenju poleti na račun toplotne črpalke vsaj 20 %,« še doda.

 

Z naraščanjem povprečne letne temperature ogrevanje ni več edini letni strošek. Vedno večji strošek predstavlja tudi hlajenje, saj so poletja vsako leto bolj dolga vroča. Z nakupom toplotne črpalke KRONOTERM lahko svoj dom poleti hladite za minimalno ceno in velikimi prihranki.

 

Za lažjo predstavo, kako veliko je Maribox v resnici prihranil, služi tale podatek: Maribox je februarja 2022 porabil 90.000 kWh za elektriko in 200.000 kWh za plin, februarja 2023 pa zahvaljujoč toplotnim črpalkam KRONOTERM samo še 20.000 kWh za plin in 135.000 kWh za elektriko. »Vračilna doba investicije je za nas glede na trenutne cene plina samo 6 let, kar presega vsa pričakovanja,« še doda direktor.

Referenca_Maribox_029a small

Razlogi za posodobitev zastarelega sistema ogrevanja in hlajenja so bili tudi okoljevarstveni

Čeprav je podjetje v prvi vrsti želelo optimizirati operativne stroške stavbe, ki je energetsko zelo intenzivna in zahteva veliko energije, je želelo s prenovo sistema stopiti tudi po poti zelenga prehoda. Gospod Jerič ponosno pove, da je novi sistem ogrevanja in hlajenja KRONOTERM eden najbolj ekoloških in naprednih v Evropi ter da je vesel, da je tudi podjejte Maribox v koraku s časom.

Referenca_Maribox_015 small

Kako delujejo visokoučinkovite toplotne črpalke KRONOTERM

Zabavni center Maribox ima odlično lego neposredno ob reki Dravi, zato je podjetje KRONOTERM namestilo toplotne črpalke voda/voda, ki s pridom izkoriščajo toploto reke – talni vodni vir. Posebnost reke Drave je relativno nizka temperatura vode pozimi, ki se spusti tudi do dve stopinji nad ničlo. To je predstavljalo poseben izziv, ki mu je bila kos inovativna tehnologija KRONOTERMOVIH toplotnih črpalk voda–voda, ki dosegajo visoko učinkovitost tudi v še tako neugodnih temperaturnih pogojih. Ali kot kompleksnost projekta pojasni direktor g. Jerič: »Objekt smo že prej hladili s pomočjo izkoriščanja vodnega vira. Med prenovo ogrevalnega sistema smo s podjetjem KRONOTERM iznašli unikatno rešitev, kako bi bilo ta isti vodni vir kljub relativno nizki zimski temperaturi vode mogoče izkoriščati tudi za ogrevanje. Že prva zima je pokazala, da toplotne črpalke kljub nizki temperaturi Drave delujejo brezhibno.«

 

Sistem ogrevanja in hlajenja v Mariboxu vodo črpa najprej v zalogovnik, nato pa iz zalogovnika neposredno v sistem toplotnih črpalk. Ta voda nato zaokroži skozi celoten sistem in se nazaj v reko vrne neoporečna. Šest toplotnih črpalk s skupno močjo 600 kW 24 ur in 365 dni na leto skrbi za brezhibno delovanje stavbe in zadovoljstvo gostov.

 

Za konec direktorja povprašamo še o razlogih, zakaj so se pri Mariboxu odločili prav za slovensko družinsko podjetje KRONOTERM. Direktor g. Jerič s ponosom pove, da jih je med vsemi ponudniki toplotnih črpalk na trgu hitro prepričala skoraj 50 letna kontinuiteta izjemnih inovacij in izumov na domačih tleh. Direktor pa je poudaril tudi pomembnost bližine odgovornega podjetja za pravilno vzdrževanje in servis toplotne črpalke. »Eno je kupiti toplotno črpalko, drugo pa je kupiti kakovostno toplotno črpalko domačega proizvajalca, ki je stacioniran v bližini in se lahko vedno nemudoma odzove ter nudi vso potrebno podporo. To nam daje vedeti, da imamo partnerja, ki je vedno na voljo in na katerega se lahko vedno zanesemo.«

 

Če bi želeli imeti varno, ugodno, brezskrbno in naravi prijazno ogrevanje, potrebujete dodatne informacije ali bi želeli osebno svetovanje, nas kontaktirajte tukaj.

Referenca_Maribox_009 small

Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI