Reference

ZAMENJAVA PEČI NA KURILNO OLJE IN DRVA Z GEOTERMALNO TOPLOTNO ČRPALKO

Par v zrelejših letih, v obnovljeni hiši iz leta 1980, se že 5. leto ogreva s toplotno črpalko z geosondo iz K in za ogrevanje KRONOTERMA ter sanitarno vodo porabi povprečno le 35 evrov na mesec. Kar je denimo primerljiv strošek, ki ga plačujeta za strošek operaterja televizije in telefona. Odpravili smo se v Žalec in se prepričali o njunem zadovoljstvu z odločitvijo za toplotno črpalko.
slika-miha-zalec-hisa-ogrevanje-zamenjava-ogrevalnega-sistema-toplotna-crpalka-geotermalna-kronoterm2-intervju-lorena-puhek-ello (1)

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 140 m2

Leto izgradnje: 1980

Leto obnove: 2014, nova okna in fasada

Velikost ogrevalne površine: 80 m2

Vrsta ogrevanja: radiatorsko

Število oseb v hiši: 2

Tip toplotne črpalke: geotermalna, visokotemperaturna

Globina vrtine: 100 m

Trenutni letni stroški ogrevanja in sanitarne vode: 420 eur

Obratovalna shema: vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo

Dodatna regulacija toplotne črpalke s temperaturnim korektorjem: ne

Zakonca sta se pred približno petimi leti odločila za opustitev obstoječega ogrevalnega sistema v kombinaciji s kurilnim oljem / drvmi in premogom in nadomestitev z geotermalno toplotno črpalko KRONOTERM. Hiša je klasične gradnje iz leta 1980, v velikosti 140 kvadratnih metrov. V letu 2014, ko so se odločili za obnovo, so na hiši zamenjali tudi stara lesena okna s troslojnimi PVC okni ter uredili dodatni fasadni ovoj debeline 12 cm. Nato je prišla na vrsto še zamenjava ogrevalnega sistema.

Par o odločitvi za zamenjavo ogrevalnega sistema pove: „Takšno je življenje. Otroci so odrasli in se odselili, z ženo sva ostala sama v hiši, in tako je del hiše ostal tudi prazen. Vedela sva, da je za najino prihodnost ključno, da hišo prilagodiva svojim potrebam za starost in jo iz stroškovno potratne hiše naredimo tudi bolj denarnici prijazno – za najino nekoliko skromnejšo prihodnost. Zato sva se odločila za obnovo hiše. Zdaj, ko živiva sama, ogrevava le površino 80 m2, etažo kjer bivava. Z odločitvijo za obnovo hiše sva zelo zadovoljna. Še posebej pa z odločitvijo za zamenjavo obstoječega toplotnega sistema s toplotno črpalko. V primerjavi s prejšnjim sistemom, ko smo se ogrevali s pečjo na drva in kurilnim oljem, nam uporaba toplotne črpalke predstavlja komfort, sedaj nimava več skrbi za dobavo drv, premoga in kurilnega olja. Ni več težkega nošenja po stopnicah in skrbi, da se je treba pripraviti na kurilno sezono (dobava in shranjevanje, itd.). Pa tudi skrbi z visokimi stroški za kurilno sezono ni več. V resnici nisva pričakovala, da je možno, da bodo prihranki res tolikšni. Veste, ko si enkrat v penziji, je pomembno tudi to, koliko stane ogrevanje na mesec, saj precejšen del mesečnega dohodka porabiš prav za stroške. Tukaj moram še dodati, da nama je zelo prav prišla tudi subvencija Eko sklada, ki sva jo prejela tako za zamenjavo oken, fasado, kot tudi za toplotno črpalko.“

Ob izbiri geotermalne toplotne črpalke je bilo pred namestitvijo sistema potrebno narediti tudi vrtino v globino 100 m in nekoliko prilagoditi kotlovnico. A kot pravi mož, sam postopek ni bil nič posebnega, ureditev vrtine je trajala le 8 ur, namestitev in zagon sistema pa je bil končan v nekaj dneh.

Hišo tudi po obnovi ogrevajo še naprej radiatorsko, torej visokotemperaturno, kar za toplotno črpalko ne predstavlja nobenih težav. Radiatorji so običajno nastavljeni na približno temperaturo 50°C, ki zadošča, da je v hiši skozi leto prijetnih 22°C. Kar se komfortnosti torej tiče, se zakoncema ni spremenilo veliko, razen izboljšalo se je to, da sedaj zaradi uporabe toplotne črpalke in uporabe sistema vremensko vodene krivulje na toplotni črpalki, sama ne urejata več temperaturne sheme. Ogrevanje se prilagaja zunanjim temperaturam in to jima povsem ustreza. Kadar so potrebne spremembe pri delovanju in temperaturnem režimu, pa se nastavitve enostavno spreminjajo in upravljajo na daljavo preko aplikacije Cloud.Kronoterm.

NASTAVITEV DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE NA VREMENSKO VODENJE DELOVANJE Z OGREVALNO KRIVULJO

Ker imajo toplotne črpalke KRONOTERM zunanje tipalo za temperaturo, lahko zelo natančno uravnavajo temperaturo ogrevalne vode in toplote, ki jo dovajajo v hišo tudi glede na zunanje pogoje. Takšni nastavitvi delovanja toplotne črpalke pravimo vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo. Pri takšnem režimu delovanja je obremenitev toplotne črpalke bolj enakomerna, kar pomeni, da bo posledično vklopov manj, izkoristek pa večji. Uravnavanje pa je izjemno natančno.

STROŠKI OGREVANJA IN PRINCIP OBRATOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE Z GEOSONDO

Zakonca sta se za sistem geotermalne toplotne črpalke odločila, ker nudi največje udobje, ker gre za zaprt sistem, ki omogoča večni vir, prav tako pa ni potrebno zadostiti nobenim posebnim pogojem za tovrstno toplotno črpalko, kot je npr. to pomembno pri tipu črpalka voda-voda, kjer je pomembna podtalnica.

ZA CELO LETO LE 420 EUR

Letni stroški ogrevanja in tople sanitarne vode znašajo v povprečju do 420 eur.

Pred tem sta na leto za kurilno olje porabila povprečno 1800 litrov olja, tu je bil še strošek drv, kar je skupaj letno znašalo okrog 2.100 eur letno.

DO 1.600 EUR PRIHRANKOV LETNO V PRIMERJAVI Z OGREVANJEM NA KURILNO OLJE

Danes za ogrevanje in sanitarno vodo skupaj porabita približno petkrat manj. To pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko plačata v 5 letih toliko, kot sta prej v 1 letu.

Zaradi izjemnih prihrankov – več kot 1.600 eur letno v primerjavi s prejšnjim sistemom in pridobitve subvencije za zamenjavo toplotnega sistema ob nakupu, se jima bo investicija v sistem povrnila že v obdobju 5 let.

ZANESLJIVOST DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE V ČASU NAJNIŽJIH ZIMSKIH TEMPERATUR

Sistem za ogrevanje deluje dovolj kakovostno, da v tako izolirani hiši ne potrebujejo dodatne peči ali kamina ter tako monovalentno delovanje zagotavlja popolno udobje. Geotermalna toplotna črpalka brez težav deluje tudi v najnižjih zimskih temperaturah. V zadnjih letih je bilo že kar nekaj zim, ko so zunaj izmerili pod -10°C in je toplotna črpalka normalno obratovala.

O delovanju toplotne črpalke zakonca povesta: „Toplotna črpalka deluje ves čas, 24/7, poleti in pozimi. Redne vzdrževalne servise sva doslej opravila dvakrat, ko serviserji pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 eur. Geotermalno toplotno črpalko bi vsekakor priporočala tudi drugim. Na začetku je investicija res nekoliko višja, vendar pa so po nekaj letih stroški bistveno nižji od skupnih stroškov, kot bi jih imeli ob izbiri drugega ogrevalnega sistema. Izpostavila pa bi tudi komfort, saj praktično vse deluje samo in nimava s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.“

KARAKTERISTIKE TOPLOTNE ČRPALKE

Vgradili so ogrevalno toplotno črpalko TČ SV 7/8 E1. Več o toplotni črpalki je na voljo tukaj.

Model WPG-07-2 HT je model v liniji geotermalnih toplotnih črpalk GEOS KRONOTERM, ki je namenjen manjšim stanovanjskim objektom. S toplotno črpalko WPG-07-2 HT se lahko izkorišča kot primarni brezplačni vir podtalnica, ali pa zemlja (geosonda ali zemeljski kolektor). Vir koriščenja nastavimo ob zagonu. Toplotna črpalka je na voljo v dveh izvedbah. Kot WPG-07-2 HT/H 3F E, ali WPG-07-2 HT/HK 3F E, ki omogoča tudi hlajenje z reverzibilnim procesom. Več tehničnih podatkov pa si lahko ogledate v spodnjih dokumentih.

Glavne značilnosti

  • Notranje enota majhnih dimenzij – kompaktna izvedba poskrbi za minimalen prostor vgradnje.
  • Regulacija Termotronic 3000 ali 3003 za več ogrevalnih krogov
  • Izredno tiho delovanje
  • Varčen Scroll kompresor
  • Možnost koriščenja vira podtalnice ali zemlje
  • WEB modul za nadzor na daljavo serijsko
toplotna-geotermalna-kronoterm-hisa-miha-stanka-zalec-intervju-lorena-puhek-ello

PRINCIP OBRATOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE Z GEOSONDO

Geotermalne toplotne črpalke delujejo na osnovi geotermalne energije, ki je ekološko neoporečen, brezplačen in izredno učinkovit vir toplotne energije. Pri obratovanju so precej nižji stroški od drugih sistemov in omogočajo do 80 % prihranek pri ogrevanju. Geotermalna toplotna črpalka uporablja čiste, obnovljive vire energije brez emisij ogljikovega dioksida, ogljikovega monoksida in drugih toplogrednih plinov. Prav tako ne obstajajo kakršna koli vprašanja o varnosti in kakovosti zraka v zvezi z izgorevanjem v notranjosti hiše.

SLIKA: Shematski prikaz sistema toplotne črpalke SV z vertikalnim zemeljskim kolektorjem – geosonda (vir: IDM E.)V toplejših mesecih geosonda zagotavlja temperaturo medija iz zemlje, povprečne temperature 10,5°C, proti koncu kurilne sezone in v najhladnejših dneh, pa znaša temperatura medija približno 6-7°C. Geosonda se torej proti koncu sezone deloma iztroši, vendar je do naslednje sezone popolnoma obnovljena.

Gospod potrdi, da sta z ženo sprejela pravilno odločitev z izbiro geotermalne toplotne črpalke KRONOTERM. Med največje prednosti šteje zelo nizke stroške ogrevanja in udobje: “Zelo sva zadovoljna z izbiro geotermalne toplotne črpalke. Odlično deluje in nobenih težav nisva imela sistemom doslej. Zadovoljna sva tudi s tihim delovanjem, z načinom izvedbe, delovanjem,… Predvsem pa z zelo nizkimi stroški. Kljub temu, da je običajna temperatura v hiši v zimskem času je pri nama nekoliko višja, 22°C, so stroški ogrevanja zelo nizki. Toplotna črpalka deluje ves čas, 24/7, glede na zunanjo temperaturo. Z njo pa se ogreva tudi sanitarna voda. Kar pa se tiče rednih vzdrževalnih servisov, KRONOTERM pokličemo na vsaki 2 leti, ko serviserji pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 eur.

geotermalna-toplotna-crpalka

Geotermalno toplotno črpalko bi vsekakor priporočala tudi drugim: „Na začetku je investicija res nekoliko višja, vendar pa so po nekaj letih stroški nižji od skupnih stroškov, kot bi jih imeli ob izbiri drugega ogrevalnega sistema.” Za konec še dodata: „Toplotna črpalka dela sama po sebi, glede na vreme zunaj in to je res komfort. Takšen sistem je pisan na kožo, našim generacijam, ki nismo več najmlajši, saj lahko tako odmislimo na skrbi, ki nastanejo s starostjo.“

ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO?

Toplotne črpalke so dolgoročno najcenejši, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje brezplačno iz okolice, preostali del pa je električna energija.

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

Poleg uporabe obnovljivega vira energije in dolgoročno cenovne ugodnosti, je prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami tudi v majhni porabi prostora in možnosti pridobitve državne subvencije. Pri toplotni črpalki ne potrebujemo dobave goriva, prostora za njegovo shranjevanje, dimnika, dimnikarskih storitev, vzdrževanje pa je preprosto in poceni.

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje KRONOTERM in njihov Home.Cloud.

KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM?

Izbira ustrezne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem moramo preveriti ali je na voljo podtalnica, oziroma če ni, potem uporabimo geosondo ali pa zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotna črpalka dosega pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote – v primeru toplotne črpalke zrak-voda.

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

Pri izbiri najprej pomislimo kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Držimo se pravila, da izberemo tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka oziroma toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke. Naložba v toplotno črpalko se povrne v petih do sedmih letih, Nato pa ostane le še strošek za porabljeno električno energijo.

IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in preverite ali vam podjetje nudi popolni servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.

 

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko na trgu.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI