Reference

ZAKAJ JE TOPLOTNI ČRPALKI KRONOTERM PAMETNO DODATI TUDI SONČNO ELEKTRARNO?

Ekipa iz oddaje Ambienti, z voditeljem Boštjanom Romihom, je konec prejšnjega leta obiskala družino Kronovšek iz Savinjske doline. Ta se je med prvimi v Sloveniji odločila za kombinacijo ogrevanja s toplotno črpalko KRONOTERM v kombinaciji z izgradnjo domače sončne elektrarne GEN-I Sonce. Preverite, zakaj so se odločili za to investicijo in kako so z rešitvijo zadovoljni,
Hisa-druzine-Kronovsek-v-Savinjski-dolini-ima-namesceno-okolju-prijazno-toplotno-crpalko-KRONO-MULTIS-hibridna-ter-soncno-elektrarno-skupaj-omogoca-prihranke-1200-eur-leto-300x201

Celotni video posnetek iz oddaje je na voljo TUKAJ.

TOPLOTNA ČRPALKA V KOMBINACIJI S SONČNO ELEKTRARNO

Oče Bogdan Kronovšek je razvojnik po duši in profesiji, zato je tudi njihova hiša varčna, nizko energijska in dobro izolirana. Ogrevajo se s toplotno črpalko, ki lahko izkorišča dva toplotna vira, geotermalno energijo in toploto okoliškega zraka. Toplotna črpalka je bila v letu 2018 s strani Gospodarske zbornice Slovenije ter časnika Finance nagrajena z nazivom “Okolju prijazen izdelek leta 2018”.

Poleg tega so pri gradnji nove hiše vgradili tudi centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo in talno ogrevanje, ki omogoča veliko udobja in enakomerno temperaturo v vseh prostorih. Z izgradnjo sončne elektrarne so si zagotovili proizvodnjo lastne, zelene energije za zagotovitev energetskih potreb njihovega gospodinjstva.

ZAKAJ SO SE ODLOČILI ZA KOMBINACIJO SONČNE ELEKTRARNE IN TOPLOTNE ČRPALKE?

Za sončno elektrarno so se odločili zaradi izredne sončne lege hiše in ureditve zakonodaje na področju samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Več kot dobrodošla je bila tudi EKO subvencija, do katere so bili upravičeni pri EKO skladu.

Celotna investicija v sončno elektrarno jih je stala približno 11.000 eur, pri čemer so za investicijo prejeli še 1.800 eur subvencije EKO sklada. Družina sedaj na letni ravni prihrani do 1.200 evrov pri letnih stroških za elektriko. Torej se bo celotna investicija povrnila približno v 7 letih in takrat bodo stroški ogrevanja in porabe energije čisti neto prihranek družine. Ostal bo le še mesečni strošek elektro omrežnine v znesku 19 eur.

Hkrati pa z uporabljeno tehnologijo družina pripomore tudi k ohranjanju okolja, saj na ta način zmanjšuje emisije CO2 za dobrih 5 ton na leto, kar je enako ohranitvi 20 dreves.

KAKŠEN BI BIL STROŠEK INVESTICIJE V HIBRIDNO TEHNOLOGIJO OGREVANJA S SONČNO ELEKTRARNO IN PRIHRANEK ZA POVPREČNO SLABŠE IZOLIRANO HIŠO?

Prilagamo informativni izračun za strošek v investicijo toplotne črpalke z izgradnjo sončne elektrarne za povprečno stanovanjsko hišo slabše izoliranosti, v velikosti 180 m2.

Celotno investicijo v hibridni sistem toplotne črpalke in sončne elektrarne za takšno hišo ocenjujemo na približno 20.000 eur. Pri tovrstni investiciji bi bil investitor s strani EKO SKLADA upravičen do subvencije v vrednosti približno 5.000 eur. Tako bi se strošek začetne investicije zmanjšal na približno 15.000 eur. V kolikor bi za ta znesek vzeli pri banki potrošniški kredit, z dobo odplačila 7 let, bi mesečni obrok kredita, v večini bank (s fiksno obrestno mero,) znašal približno 220 eur mesečno (za informativni izračun se obrnite na svojo banko). Dobra novica pa je, da tudi EKO sklad omogoča subvencioniran kredit za tovrstne naložbe. Tako bi lahko z najetim kreditom pri EKO skladu zmanjšali strošek kredita na znesek obroka 187 eur mesečno, pri dobi odplačila 7 let (Vir: Online informativni izračun na strani EKO sklada). V plačilo obroka kredita pa bi bila seveda že hkrati tudi zajeta poraba mesečne električne energije, ki je sedaj ne bi več plačevali, in ki v povprečnem gospodinjstvu skupaj z ogrevanjem na toplotno črpalko znaša 120 eur mesečno. Sedaj tega stroška torej več ne bi bilo, saj bi si električno energijo proizvedli sami.

foto 6
foto 7
foto 8
foto9
Hisa-druzine-Kronovsek-v-Savinjski-dolini-ima-namesceno-okolju-prijazno-toplotno-crpalko-KRONO-MULTIS-hibridna-ter-soncno-elektrarno-skupaj-omogoca-prihranke-1200-eur-leto-300x201

PRIHRANKI PRI ZAMENJAVI OGREVANJA IZ FOSILNIH GORIV NA OKOLJU PRIJAZEN VIR OGREVANJA S TOPLOTNO ČRPALKO KRONOTERM V KOMBINACIJI S SONČNO ELEKTRARNO

Spodaj podajamo primer, ko bi hišo velikosti 180m2, ki smo jo prej ogrevali s kurilnim oljem, opremili s toplotno črpalko v kombinaciji s sončno elektrarno.

Pred namestitvijo toplotne črpalke KRONOTERM bi znašal približni letni strošek kurilnega olja za ogrevanje 2500 eur. Če pa ta strošek porazdelimo na 12 mesecev, znaša strošek ogrevanja na mesečni ravni 209 eur. Po tem izračunu lahko hitro sklepamo, da je strošek mesečnega ogrevanja na kurilno olje višji, kot bi bil znesek mesečnega obroka kredita pri EKO skladu, za nakup sončne elektrarne v kombinaciji s toplotno črpalko.

Po 7 letih, ko bi kredit že odplačali, pa bi ostal le še strošek vzdrževanja, vašo hišo pa bi doživljenjsko ogrevali brezplačno, prav tako bi si sami proizvedli električno energijo za gospodinjstvo. Takrat bi bil vaš prihranek znesek mesečnega obroka kredita ter položnica za električno energijo hkrati.

PRIHRANKI PRI NADGRADNJI OBSTOJEČEGA SISTEMA TOPLOTNE ČRPALKE S SONČNO ELEKTRARNO

Iz primera družine Kronovšek lahko povzamemo, da so letni prihranki po namestitvi sončne elektrarne v kombinaciji s toplotno črpalko KRONOTERM približno 1.200 eur – letni strošek porabljene električne energije za ogrevanje, hlajenje in gospodinjstvo. Glede na skupno investicijo, ki je  znašala 11.000 eur oziroma 9200 eur po prejemu subvencije EKO sklada, se bo investicija (glede na letne prihranke) povrnila približno v 7 letih.

 

 

*Članek je bil pripravljen leta 2019. Izračuni so narejeni na podlagi cen iz leta 2019.

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI