Znanje

NAJBOLJŠA TOPLOTNA ČRPALKA V EVROPI SE PREDSTAVI

Ste se kdaj vprašali koliko vas stane topla sanitarna voda, oziroma bolj natančno, energija za pripravo tople sanitarne vode?
Banner-winner-2017_slo-1-1024x305

TOPLA VODA, IZUMLJENA NA NOVO

Ste se kdaj vprašali koliko vas stane topla sanitarna voda, oziroma bolj natančno, energija za pripravo tople sanitarne vode? Ste lastnik restavracije, bistroja, kavarne, pralnice, mogoče manjšega hotela? Upravljate javne zgradbe kot npr. vrtci in šole? Pa veste, da lahko stroške za pripravo tople sanitarne vode znižate tudi za več kot 75%?

Predstavljajte si napravo, ki vam v vseh letnih časih lahko pripravi velike količine tople sanitarne vode visoke temperature (do 65° C). Ki omogoča hitro segrevanje v primeru izrednih koničnih potreb. Ki je popolnoma skladna s higienskimi zahtevami za pitno vodo. Ki vam po želji hladi in razvlažuje kotlovnico oziroma poljuben prostor. Ki vam omogoča delovanje v kombinaciji s fotovoltaičnimi elektrarnami. Ki jo lahko z mobilnimi napravami upravljate kjerkoli na svetu in lahko za katerikoli uro od trenutka zagona preverite delovanje na vaši mobilni napravi. Napravo kateri lahko nastavite urnike delovanja in tako še dodatno optimirate želene učinke. Napravo, ki vam hkrati z vsemi zgoraj naštetimi lastnostmi pomaga znižati ogljični odtis, ki nima nobenih neposrednih emisij toplogrednih plinov ali trdnih delcev in ki bo s časom postajala še čistejša na račun večanja obnovljivih virov energije v električni energiji. Sedaj pa si predstavljajte, da vam ta naprava zniža stroške priprave sanitarne vode od 50% do 75%.

Vse to zmorejo naše, KRONOTERM, toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode.

Vendar pa vsaka toplotna črpalka različnih proizvajalcev ni primerna za segrevanje sanitarne vode, še posebej ne za poslovno rabo ali za javne ustanove, saj večina toplotnih črpalk ne more segreti sanitarne vode na dovolj visoko temperaturo, oziroma si za dosego visokih temperatur pomagajo z električnim grelnikom.

NAJBOLJŠA TOPLOTNA ČRPALKA V EVROPI ŽE 4 LETO

Toplotna črpalka SMAX, proizvod največjega proizvajalca toplotnih črpalk v Sloveniji – podjetja KRONOTERM, je bila razvita za zgoraj navedene cilje, ki jih dosega z odliko. Kar je bilo potrjeno tudi s strani neodvisnih in akreditiranih inštitutov WPZ iz Švice ter TÜV Rheinland iz Nemčije. Naprava je plod domačega znanja, razvoja in proizvodnje in je v svojem razredu daleč pred konkurenco. Toplotna črpalka za segrevanje sanitarne vode za večje porabnike SMAX (WP4 LF-502), je letos marca švicarskem inštitutu WPZ dosegla najboljši rezultat med testiranimi sanitarnimi toplotnimi črpalkami znotraj svoje kategorije. COP-ja 3.85 po standardu EN 16147:2017 (A20/W10-55, profil XXL) ter 3.20 po standardu EN 16147:2017 (A7/W10-55, profil XXL) sta vrhunska rezultata, in pika na i vsem ostalim odličnim lastnostim, ki jih ta 450 l toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode premore.

resitev-poslovna-3_4

VREDNOSTI, KI SO PREPRIČALE EVROPO

Namenjena je večjim porabnikom, saj omogoča 576 l oziroma kar 720 l (kadar segrevamo na 65°C) uporabne tople vode (količina tople vode pri 40 °C). Toplotna moč toplotne črpalke je 4kW, maksimalna grelna moč pa je 8 kW (4 kW + 2 x 2 kW – istočasno delovanje toplotne črpalke in obeh grelcev). Omogoča tako enofazni kot trofazni priklop (230 V, 50 Hz / 400 V, 50 Hz). Območje delovanja (temperatura vhodnega zraka) se razteza kar od nizkih -7 °C pa vse do +35 °C. Omogoča tako enofazni kot trofazni priklop (230 V, 50 Hz / 400 V, 50 Hz). Ob večji porabi vode, sta na voljo še dva električna grelca. Odvisno od priklopa same elektro inštalacije se lahko uporablja eden (2 kW) ali pa dva (2 x 2 kW) grelca. Grelca lahko priklopimo tako enofazno kot trifazno. Kot dodatni vir toplote se na kotlovski prenosnik lahko montira različne vire, katere že ima uporabnik na razpolago (sončni kolektorji ali peč na fosilna goriva, itd.). Ob uporabi dodatnega namenskega kompleta SETSOLAR, pa je možna hkratna uporaba dveh virov, ki jih ima uporabnik na voljo (npr. obstoječa peč in sončni kolektorji). Sanitarne toplotne črpalke KRONOTERM omogočajo podhlajevanje kleti oz. prostora, kjer je toplotna črpalka locirana. Tako tudi SMAX. Glede na postavitev pa si lahko uporabnik sam nastavi prostorsko postavitev zajema in/ali izpiha vodenega zraka.

SMAX je primerna za velike porabnike že zaradi velikega osnovnega hranilnika (450 l), omogoča pa tudi priključitev še tretjega, dodatnega grelca v spodnjem delu hranilnika tople sanitarne vode. Tako je omogočeno dodatno pregrevanje, katerega urnik si nastavi uporabnik sam. To je še posebej pomembno pri javnih ustanovah, kjer je antilegionelna zaščita med izredno pomembnimi poudarki. Sama konstrukcija hranilnika je narejena tako, da se skozi celoten volumen, voda pregreje na nastavljeno temperaturo, kar ustreza priporočilom Inštitut za varovanje zdravja RS. Pregrevanje vode v celotnem volumnu hranilnika pa lahko nadzorujemo z dodatnim tipalom za tipanje temperature vode. Črpalka ima tudi možnost vgraditve tipanja temperature vode na spodnjem delu boljerja – s pomočjo potopne tulke in tipala.

Poleg velike količine vode katero že v osnovi segreva najboljša toplotna črpalka v Evropi, pa lahko zahteven uporabnik, ki potrebuje še večje količine vode, dobi še več. SMAX omogoča vzporedno vezavo dveh, treh ali več toplotnih črpalk.

Ena izmed pomembnih lastnosti za končnega uporabnika pri odločanju za nakup je tudi glasnost toplotne črpalke. Raven zvočne moči, ki je mimogrede edini pravi in ne zavajajoč podatek o hrupnosti toplotnih črpalk, znaša pri modelu SMAX 60 dB(A) na oddaljenosti 1 m (izmerjeno po standardu EN 12102:2013), kar je primerljivo z veliko večino manjših sanitarnih toplotnih črpalk, katerih grelna moč dosega le polovico moči, ki jo proizvede toplotna črpalka SMAX.

Črpalka se ponaša z novim grafičnim krmilnikom OPTITRONIC 2, ki je prav tako plod lastnega znanja. Poleg učinkovitega upravljanja omogoča marsikatero koristno rešitev za končnega uporabnika (možnost samodejnih preklopov med viri (diferenčni upravljalnik), možnost uporabe črpalke pod posebnim režimom za primer uporabe fotovoltaičnih elektrarn. Poleg že omenjene antilegionelne funkcije, so na voljo še mnoge druge – nastavitev urnikov delovanja, različnih profilov delovanja: ECO, Normal in Comfort. Ima t.i funkcijo »Booster«, ki omogoča hitro segrevanje vode s sočasnim delovanjem osnovnega ter dodatnega vira segrevanja. Vse opisane možnosti pa se preprosto upravlja na toplotni črpalki preko barvnega grafičnega prikazovalnika (LCD), občutljivega na dotik ali pa kar s pomočjo upravljanja na daljavo – z aplikacijo Water.KRONOTERM – kjerkoli in kadarkoli, kar predstavlja eno od ključnih prednosti. Aplikacija poleg uporabniku prijaznega upravljanja omogoča tudi servisno diagnostiko na daljavo.

Cloud_water-vse-naprave_Smax-1024x539

PRIZNANJE, VENDAR TUDI OBVEZA

Družinsko podjetje KRONOTERM (Termo-Tehnika d. o. o.) je s priznanjem, da imajo najboljšo toplotno črpalko že 4 leto, ponovno potrdilo da imajo edinstven, premium produkt in da se nenehna vlaganja v lasten razvoj in krepitev znanja več kot obrestujejo. Več desetletij znanj in izkušenj na področju razvoja toplotnih črpalk za pripravo tople sanitarne vode predstavljala dober temelj pri razvoju ključnih hladilniških komponent, ki so uporabljene v omenjenih črpalkah nove generacije in so izhodišče za nadpovprečno učinkovitost, ki jo dosegajo omenjene toplotne črpalke.

Imeti najboljšo toplotno črpalko na trgu je vsekakor velik privilegij, ampak za ta privilegij je bilo potrebno ogromno truda. Rezultat potrjuje vložen trud razvoja v obliki iskanja vedno boljših in kakovostnejših rešitev, vedno bolj učinkovitih komponent z mislijo na čimbolj enostavno upravljanje za končnega uporabnika. Izkušnje strank in število montiranih naprav po domovih jasno kažejo, da je to produkt vreden zaupanja – premium produkt.

Več o toplotni črpalki si lahko preberete TUKAJ.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI