Novice

KRONOTERM MED VODILNIMI V EVROPI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM 

Evropski okoljski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ukrepov za ogljično nevtralnost. Kronoterm je uvrstil med vodilne proizvajalce ogrevalnih sistemov v Evropi, s čimer smo slovenci prehiteli tudi nekatera večja in prepoznavnejša globalna podjetja. Naše podjetje tako orje ledino in postavlja trende na področju zelenih ogrevalnih sistemov in zmanjšanja podnebnega segrevanja s številnimi zelenimi rešitvami.
ZELENI-PLANET_worms-eyeview-of-green-trees-957024-1024x683

ZA ČISTEJŠI ZRAK

Uporaba fosilnih in trdih goriv je tako v gospodinjstvih kot v industriji še vedno prepogosta ter preveč spodbujana, tudi s strani proizvajalcev ogrevalnih sistemov. Ogrevalno industrijo je Evropski okoljski urad vzel pod drobnogled, saj je sektor ogrevanja in hlajenja odgovoren za polovico letne porabe energije v EU in tretjino emisij CO2.

Evropa si že lep čas prizadeva k razogljičenju in prehodu na čisto energijo, pri čemer se opira tudi na podjetja, kakršno je naše podjetje. EU želi proizvajalce ogrevalnih sistemov spodbuditi k preusmeritvi in prilagoditvi na okolju prijazne ogrevalne sisteme kot so npr. toplotne črpalke in opustitvi kotlov na plin in olje.

V nasprotju z večino vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov z našimi izdelki postavljamo EU na pot k izpolnitvi podnebnih ciljev 2030 in 2050. Evropska unija se je namreč zavezala, da bo emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšala za najmanj 40 % v primerjavi z ravnmi iz leta 1990 ter da do leta 2050 postane ogljično nevtralna.

Naslovnica-OTC-nov-logo-734x1024

TOPLOTNE ČRPALKE SO PRIHODNOST OGREVANJA

Toplotne črpalke so ogrevalni sistem prihodnosti, saj v EU prihranijo kar 9,16 milijonov ton CO2 letno. Pri ogrevanju s toplotno črpalko se namreč v ozračje ne sproščajo toplogredni plini in prašni delci kot pri fosilnih in trdih gorivih. Za delovanje toplotna črpalka namreč izrablja obnovljive vire, to so zrak, zemlja in voda.

V poročilu popisa so vse vključene proizvajalce ogrevalnih sistemov razvrstili med ‘voditelje’, ‘sledilce’, ‘zaostale’ in ‘temno stran’, odvisno od tega, v kolikšni meri so bili njihovi portfelji združljivi s podnebnimi cilji Evrope. Izbrali so 53 podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo in razvojem ogrevalnih sistemov za gospodinjstva.

Kar 38 podjetij ni želelo razkriti svojih namer glede razogljičenja in njihovih ukrepov  oz. potrdili, da ne nameravajo svojih dejavnosti spremeniti in prilagoditi, da bi skupaj dosegli ogljično nevtralnost. Zgolj šest podjetij v raziskavi, med njimi tudi naše, izdeluje izključno okolju najbolj prijazne ogrevalne sisteme. KRONOTERM so v poročilu glede na dejavnosti in ukrepe tako uvrstili med enega izmed ‘voditeljev’.

Kot izbrano slovensko podjetje, ki je sodelovalo v popisu, vnovič potrjujemo razvojno kakovost in pravo smer delovanja. KRONOTERM je takorekoč edini izmed vseh slovenskih proizvajalcev, ki je ustrezal kriterijem za izbor med vodilne proizvajalce. Izbor med vodilne proizvajalce v segmentu toplotnih črpalk ter okolju prijaznih ogrevalnih sistemov postavlja naše podjetje na zemljevid podjetij prihodnosti ter zelenega gospodarstva v Evropi.

VODILNI PROIZVAJALEC TOPLOTNIH ČRPALK

Poslanstvo našega podjetja je že od ustanovitve naprej projektiranje, razvoj, proizvodnja in implementacija visokotehnoloških naprav za varčno ter okolju prijazno ogrevanje. Z vsakim novim izdelkom se želimo še bolj zavezati k ohranjanju okolja.

Z večkrat nagrajeno, izjemno učinkovito in vizualno dovršeno toplotno črpalko ADAPT smo naredili velik korak v tej smeri. Uporabili smo novo hladivo R452b, ki ne škoduje ozonu in ima kar 67 % nižji ogljični odtis od obstoječih hladiv. Poleg tega k zmanjšanju ogljičnega odtisa prispeva še visoka učinkovitost naprave in posledično manjša poraba energije (majhen delež električne energije toplotne črpalke potrebujejo za obratovanje naprave) ter reciklabilni materiali.

Našo kakovost in inovacije so v preteklosti že ničkolikokrat nagradile tudi številne domače in tuje strokovne institucije, zato uvrstitev med vodilne v segmentu ni presenečenje. Nasprotno, dokaz je, da smo strokovnjaki v svoji branži, ne zgolj v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.

kronoterm-stavba-1024x683

Časa za doseganje evropskih podnebnih ciljev je še zelo malo, zato je pomembno, da se tudi druga podjetja usmerijo zgolj v ogrevalne sisteme, ki so okolju bolj prijazni ter snujejo zelene rešitve.

Pomočnik direktorja podjetja KRONOTERM dr. Dean Besednjak: “V KRONOTERM-u vedno stremimo k razvoju in proizvodnji okolju in uporabniku prijaznih izdelkov. Z našimi izdelki neposredno podpiramo aktivnosti, ki vodijo k doseganju nevtralnega ogljičnega odtisa iz naslova ogrevanja objektov. Zavedamo se, da je samo zelena energija energija prihodnosti. Ponosni smo, da je Evropski okoljski urad EEB prepoznal in uvrstil naše podjetje med vodilne okolju prijazne proizvajalce ogrevalnih naprav v Evropi.”

Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI