Reference

OBALNO STANOVANJE OGREVANO S TOPLOTNO ČRPALKO VERSI-X

Elvira je z nami delila svoje potovanje od odločitve in do dejanske obnove stanovanja v katerem živita s partnerjem v obmorskem Kopru.
elvira_EDIT

HITRA DEJSTVA

Velikost objekta: 58 m2

Izgradnja objekta: 1971

Vrsta objekta: večstanovanjska zgradba

Način ogrevanja: radiatorji

Tip toplotne črpalke: VERSI-X

Toplotni vir: zrak/voda

Upravljanje: sobni upravljalnik KT-2A, Cloud.KRONOTERM

»Hvala Vam in Vašemu vodstvu in celotni ekipi KRONOTERM, z vašo ekipo nama je bilo dosti, dosti lažje. Vi ste bili pika na i, vse drugo pri adaptaciji je za naju bilo dosti težje. Želimo Vam obilo uspehov doma in po svetu ter nadaljnji razvoj ter večji posluh države za urejanje tega področja. Lep pozdrav, Elvira in Marko«

 

Elvira je z nami delila svoje potovanje od odločitve in do dejanske obnove stanovanja v katerem živita s partnerjem v obmorskem Kopru. Živita v delu mesta, kjer ni urejenega daljinskega ogrevanja v stanovanjskih objektih, hkrati pa je njun objekt tudi slabo izolirana, nova fasada pa še kar nekaj let ni planirana. Njuno stanovanje meri 58 kvadratnih metrov in se nahaja v večstanovanjski zgradbi, ki je bila zgrajena leta 1971. Zaradi potrebe po obnovi 50 let starega stanovanja, sta hkrati intenzivno iskala rešitev za sodobnejše a hkrati varčnejše ogrevanje. Oba sta bila mnenja, da je trenutno ogrevanje predrago za bodoča upokojenca. Stanovanje sta takrat ogrevala z električno pečjo, sanitarno vodo pa z električnim hranilnikom, kar je za njiju predstavljajo ogromen mesečni strošek. Obnova je bila tako psihično kot finančno ogromen zalogaj, zato sta zelo hvaležna za podporo s strani svojih otrok.

 

»Niti sama si do pred kratkim nisem predstavljala, kako lahko stanovanje ogreva toplotna črpalka, predvsem zaradi prostorske omejitve.«

 

Naša skupna pot se je začela leta 2019 na sejmu Dom. Elvira pravi, da je bila »ljubezen na prvi pregled«, saj je takoj začutila vizijo podjetja, potencial in željo po razvoju učinkovite toplotne črpalke, ki bi bila primerna tudi za (manjša) stanovanja. Zaradi situacije v svetu, epidemije, se je postopek njune adaptacije zavlekel do leta 2021, ko se je Elvira tudi upokojila. Ves čas obnove, smo bili v kontaktu in spomladi 2022 tudi uspešno vgradili obljubljeno toplotno črpalko VERSI-X na enofazni tok, ki je zelo enostavna za upravljanje in tudi varčna, kar za Elviro pomeni nižje stroške ogrevanja v prihodnosti.

IMG-20230322-WA0008
IMG-20230322-WA0011
manjša

“Namestitev in montaža toplotne črpalke VERSI s strani podjetja KRONOTERM je potekala hitro in nemoteno.”

 

Edina skrb je bila odločitev kam bosta v stanovanju umestila notranjo in zunanjo. Notranjo enoto sta postavila v dnevno sobo, kjer je bila prej peč na drva in jo zaprla v omaro, zunanjo enoto pa sta dala na balkon, kjer sta imela rezervni hladilnik. Pravita, da jima je postavitev všeč in, da sta se dobro odločila.

 

Prednosti, ki jih izpostavi v primerjavi s starim ogrevalnim sistemom, so: nižji stroški, enostavno upravljanje, postavitev zunanje enote na balkonu in pa dejstvo, da je toplotna črpalka VERSI-X izredno tiha in nemoteča. Stroški ogrevanja so se enostavno povedano prepolovili. Najbolj pa sta zadovoljna, da sta hkrati z ogrevanjem rešila še problem sanitarne vode in, da je njuna spalnica, kljub zunanji legi in slabi izolaciji bloka, vedno prijetno ogrevana.

 

Ob prehodih vremena občasno pogledata tudi delovanje toplotne črpalke v aplikaciji Cloud.KRONOTERM. Elvira ocenjuje, da se bo njuna naložba v toplotno črpalko, glede na to, da živita na obali, kjer so zime bolj mile, a hkrati naraščajo cene električne energije, v stanovanju pa imata 3 neizolirane zunanje stene ter senčno lego, povrnila v 10 letih. Če bi menjali fasado, pa bi se še veliko prej.

 

Ob nakupu toplotne črpalke VERSI X sta izkoristila subvencijo Eko sklada, ki je za obalna mesta v letu 2021 znašala 1000 EUR. Bi si pa želela, da bi bili postopki krajši, saj bi nas državljane tako še bolj spodbudili k doseganju skupnega »zelenega« energetskega cilja in znižanju ogljičnega odtisa.

 

Elvira zaključuje, da je z izgledom in uporabo ter načinom delovanja toplotne črpalke VERSI-X izredno zadovoljna. Mnenja je, da bi se morala s partnerjem bolj potruditi in osvojiti veščino in razumevanje upravljanja, ampak ker toplotna črpalka deluje, v delovanje ne posegata. Navdušena sta, da smo v podjetju KRONOTERM prisluhnili njunim željam in dosegli majhnost in izredno tihost delovanja toplotne črpalke, kar jima je posebej pomembno, saj tako ne moti ne njiju in ne sosedov.

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in najtišjo toplotno črpalko na trgu.


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI