Reference

IZBRALI SMO NIŽJE STROŠKE IN MOŽNOST HLAJENJA

Na hribu nad Vipavsko dolino stoji idilična pritlična hiša obdana z vrtom. Žgoče sonce večino dneva pripeka skozi velika okna. To je bil eden od razlogov, da sta zakonca Slokar plinsko peč zamenjala za našo toplotno črpalko ADAPT, ki poleg ogrevanja pozimi omogoča tudi hlajenje prostorov v poletnih mesecih.
M23_2352-1024x684

Zakonca Slokar sta si le nekaj kilometrov od Ajdovščine zgradila manjšo pritlično hišo. Po nekaj letnem bivanju v hiši s sončno lego in odličnim razgledom nad Vipavsko dolino sta ugotovila, da zna biti sicer prijetno sonce za bivanje nekoliko neudobno. Hiša se je namreč v toplih mesecih precej segrela. Iskala sta rešitev, ki bi združevala tako potrebo po hlajenju hiše poleti kot ugodnem in okolju prijaznem ogrevanju v zimskih mesecih. Izbrala sta toplotno črpalko ADAPT, ki poleg obojega omogoča še segrevanje sanitarne vode.

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 185 m2

Vrsta ogrevanja pred zamenjavo ogrevalnega sistema: plinska peč

Število oseb v hiši: 2

Način ogrevanja: talno gretje

Tip toplotne črpalke: ADAPT 0416-K3 HT / HK 3F

Obratovalna shema: vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo

Upravljanje: sobni upravljalnik KT-2A, CLOUD.KRONOTERM

ZANESLJIVOST IN VISOKI PRIHRANKI

Ogrevanje s toplotno črpalko je izredno ugodno v primerjavi z drugimi viri ogrevanja. Prihranki v primerjavi z ogrevanjem na plin, kakršnega sta imela prej zakonca Slokar, so precejšnji, lahko znašajo tudi do 60 % ali več. Plin je namreč vse dražji, poleg tega pa je zaradi geopolitičnih dogodkov prihodnost dobave plina vprašljiva oz. negotova. Še eden izmed pozitivnih razlogov ogrevanja s toplotno črpalko v primerjavi s plinom pa je veliko bolj okolju prijazno ogrevanje. Zakonca Slokar sta obkrožena z naravo in resnično sta želela ogrevanje, ki je do njune okolice prijazno in ima manjši ogljični odtis. Toplotna črpalka za svoje delovanje izrablja obnovljive vire energije, in sicer vodo, zrak ali zemljo. Delež električne energije, ki ga porablja zgolj za obratovanje naprave v povprečju predstavlja komaj 20 %, medtem ko ostalih 80 % toplotne energije predstavlja energija iz obnovljivih virov.

POZIMI TOPEL, POLETI HLADEN DOM

Pritlična hiša s štirikapno streho je velika 185 m2 in razdeljena na bivalni in spalni del. Največ sonca se v hišo upre ravno v bivalnem prostoru, zato sta Slokarjeva nujno potrebovala rešitev za hlajenje teh prostorov. “Toplotna črpalka omogoča ogrevanje in hlajenje in zato smo se odločili, da gremo na ta sistem,” je povedal gospod Slokar. “Zaznala sva potrebo po hlajenju hiše poleti. Tukaj je takšna pozicija, da se kar močno segreje.”

 

Toplotna črpalka ADAPT ima več funkcij, saj omogoča učinkovito ogrevanje in hlajenje prostorov, obenem pa segrevanje sanitarne vode. Toplotna črpalka ADAPT je prilagodljiva v delovanju, vgradnji in videzu. Njena izjemna učinkovitost in inteligentno prilagajanje sta pripomogla k preboju na prvo mesto v sezonski učinkovitosti v Evropi, črpalka pa je hkrati tudi izredno okolju prijazna. Uporabljeno je popolnoma novo hladivo R452b, ki ne škoduje ozonu in ima kar 67 % nižji ogljični odtis od obstoječih hladiv.

ambienti_ajdovscina_lowres75-1024x684
ambienti_ajdovscina40-1024x675
Hisa_2-1024x684

POPOLNO ZLITJE Z OKOLICO

Zakonca obožujeta naravo in ta je bila tudi bistvena pri nakupu parcele za hišo. Ob gradnji sta odstranila le tri velika drevesa, preostali del manjšega gozda pa sta pustila nedotaknjen. Hišo tako obdaja vrt in veliko zelenja, olivno zelena barva ohišja zunanje enote (OLIO) toplotne črpalke ADAPT se zato zlije z rastlinjem ob hiši, in je skoraj nevidna.

 

Osnova njene monolitične podobe je minimalistična, za individualno izbiro in popolno prilagoditev arhitekturi objekta in okolico je zunanja enota naprave na voljo v šestih barvnih različicah. Prav tako pa zunanja enota ne potrebuje nobene vremenske zaščite ki bi lahko zmotila arhitekturo objekta, okolico ali pa povzročila dodatne stroške.

 

Dizajn naprave je bil večkrat nagrajen in sicer je TČ ADAPT prejela nagrado Archiproducts, Big SEE ter značko Made in Slovenia, v okviru katere je bila črpalka v lanskem letu predstavljena na kar nekaj odmevnih in pomembnih tednih oblikovanja v Evropi

 

ambienti_ajdovscina_lowres54-1024x684

UDOBJE NA PRVEM MESTU

Zamenjava sistema ogrevanja je bila zelo enostavna in hitra, saj ni bilo potrebnih veliko prilagoditev. “Sama zamenjava je trajala en dan, saj vse paše. Priklopi se novo napravo in ni nobenih problemov,” montažo toplotne črpalke opisuje lastnik. Udobje toplotne črpalke in enostavnost uporabe pa dopolnjuje še upravljanje na daljavo. KRONOTERM je v ta namen razvil spletno aplikacijo CLOUD.KRONOTERM, ki omogoča upravljanje naprave kjerkoli in kadarkoli. S pomočjo mobilnih naprav lahko lastnika tako nastavljata različne urnike delovanja naprave, hkrati pa imata na voljo številne nastavitve, ki omogočajo najbolj učinkovito delovanje naprave in s tem najnižje stroške.

 

Hišo sta zakonca Slokar predstavila tudi v TV oddaji TV Ambienti na nacionalni televiziji. Pogovor in njuno izkušnjo z našo toplotno črpalko ADAPT si lahko ogledate v spodnjem videu.

Z mislijo na udobno življenje.

ambienti_ajdovscina_lowres64-1024x684

Si tudi vi želite visokih prihrankov, vedno prijetne temperature v vašem domu in brezhibno delovanje ogrevalnega sistema? Stopite v stik z nami.


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI