Znanje

HORIZONTALNI ZEMELJSKI KOLEKTOR KOT UČINKOVIT VIR TOPLOTE ZA GEOTERMALNO TOPLOTNO ČRPALKO

Geotermalna energija je obnovljiv vir energije, ki izkorišča toploto, shranjeno v zemlji ali podtalnici. Geotermalne toplotne črpalke pa so visoko učinkovit način ogrevanja in hlajenja objektov, ki izkoriščajo stabilno temperaturo zemeljskega podtalja. Eden manj poznanih oblik geotermalnih sistemov je, poleg vertikalnega, horizontalni zemeljski kolektor.
kolektor_3

Če želimo v svoj objekt vgraditi geotermalno toplotno črpalko, je potrebna namestitev horizontalnega (ali vertikalnega) zemeljskega kolektorja. Geotermalna toplotna črpalka je naprava, ki za ogrevanje in hlajenje objekta izkorišča toploto, shranjeno v zemlji ali v podtalnici. Deluje na podoben način kot običajna toplotna črpalka, vendar namesto zraka izkorišča toplotno energijo iz zemlje (prek vertikalnih ali horizontalnih zemeljskih kolektorjev) ali (prek vrtin) iz podtalnice. V podjetju KRONOTERM smo razvili geotermalno toplotno črpalko ETERA, ki je modularna, visoko učinkovita, minimalistična in okolju prijazna, z izjemno dolgo življenjsko dobo. Več lahko preverite tukaj.

Kaj je horizontalni zemeljski kolektor?

Horizontalni zemeljski kolektor je sistem cevi, ki so zakopane vodoravno v zemljo. Cevi so običajno napolnjene s hladilnim sredstvom, ki absorbira toploto iz zemlje. Ta toplota se nato prenaša v geotermalno toplotno črpalko, ki prostore ogreva ali hladi.

Postopek namestitve horizontalnega zemeljskega kolektorja

Za namestitev horizontalnega zemeljskega kolektorja je potrebno dovolj veliko zemljišče, da se lahko cevi ustrezno zakopljejo in, da se doseže zadostna učinkovitost sistema. Za vsak kvadratni meter ogrevane površine objekta se priporoča približno 1,5 do 2 m2 zemljišča za namestitev kolektorja. Namestitev izvajajo preverjeni pogodbeni partnerji podjetja KRONOTERM, ki imajo dolgoletne izkušnje na tem področju. In kako poteka?

 

  • Pred namestitvijo je potrebno izvesti ustrezno geološko analizo območja, da se določi primernost zemljišča za namestitev kolektorja. Pomembno je upoštevati sestavo tal, debelino plasti, vodno prepustnost in druge dejavnike, ki lahko vplivajo na učinkovitost sistema.
  • Če je zemljišče primerno za namestitev horizontalnega zemeljskega kolektorja, se pripravi zemljišče. To vključuje odstranitev vegetacije, čiščenje površine in izkop jarka ali rova, kamor se položijo cevi.
  • Cevi se položijo v jarke ali rove na določeni globini, običajno med 1,2 in 1,8 metra pod površjem tal. Cevi so med seboj povezane v zanke, da omogočajo pretok hladilnega sredstva.
  • Po namestitvi cevi se izvede testiranje sistema, da se preveri tesnost in ustrezen pretok hladilnega sredstva skozi kolektor. Prav tako se izvede testiranje zemeljskega podtalja, da se določi njegova temperatura in sposobnost oddajanja toplote.
  • Ko je sistem preverjen in delujoč, se jarki ali rovi zasujejo in površina se obnovi. Pri tem je treba upoštevati predpise glede varnosti, okoljskih standardov in gradbenih predpisov.
Artboard 23

Za koga je primeren horizontalni zemeljski kolektor?

Horizontalni zemeljski kolektorji se najpogosteje uporabljajo pri individualnih hišah in manjših poslovnih objektih, vendar so primerni tudi za večje objekte, kot so šole, vrtci, pisarniške zgradbe ipd. Predvsem so primerni za območja z dovolj razpoložljive zemlje, ki omogoča položitev cevi., predvsem v času, ko že potekajo gradbena dela, saj menimo, da takrat poseg v okolico ni toliko moteč. Geotermalna toplotna črpalka, ki jo napaja horizontalni zemeljski kolektor, lahko prostore ogreva, hladi ali zagotovi toplo sanitarno vodo, kar prispeva k večji energetski učinkovitosti celotnega sistema.

Prednosti horizontalnega zemeljskega kolektorja

Nižji stroški namestitve. Namestitev horizontalnega zemeljskega kolektorja je običajno cenejša v primerjavi z vertikalnim, saj zahteva manjšo količino materialov in manj intenzivno delo.

 

Energijska učinkovitost. Zemlja ima stabilno temperaturo skozi vse leto, kar omogoča učinkovito izkoriščanje geotermalne energije. Horizontalni zemeljski kolektorji zagotavljajo stabilen vir toplote za geotermalno toplotno črpalko, kar povečuje energetsko učinkovitost sistema.

 

Okoljska prijaznost. Geotermalni sistemi ne izpuščajo škodljivih emisij CO2, kar pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa objekta in varovanju okolja. Če je zemeljski kolektor vgrajen pravilno, potem je odvzem toplote minimalen, zato ostaja temperatura zemlje ne glede na letni čas enaka. Če se odločite zasaditi rastline nad kolektorjem, je priporočljivo izbrati vrste rastlin, ki se dobro prilagajajo razmeram na vašem območju, ter tiste, ki imajo manjše korenine, da ne bi ogrozile kolektorja.

 

Dolga življenjska doba. Horizontalni zemeljski kolektorji so običajno položeni pod zemljo, zato so zaščiteni pred zunanjimi vplivi. Zaradi tega imajo dolgo življenjsko dobo in zahtevajo malo vzdrževanja.

 

Enostavnejše dovoljenje in regulativa. V nekaterih primerih je pridobivanje dovoljenj in upoštevanje regulativnih zahtev lažje za namestitev horizontalnega zemeljskega kolektorja, saj je ta manj invazivna in ne zahteva globokih izkopov ali vrtanja kot to zahteva namestitev vertikalnega zemeljskega kolektorja.

 

Če povzamemo, so horizontalni zemeljski kolektorji učinkovit in okolju prijazen način izkoriščanja geotermalne energije za ogrevanje in hlajenje objektov ter za pripravo tople sanitarne vode. S stabilno temperaturo zemlje zagotavljajo stabilen vir toplote za geotermalno toplotno črpalko. Horizontalni zemeljski kolektorji so primerni za vse tiste objekte, kjer je na voljo dovolj razpoložljive zemlje za njihovo namestitev. Z njihovo uporabo lahko dosežemo energetsko učinkovito ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode ter dolgoročne prihranke pri stroških energije.

 

Če bi si želeli imeti brezskrben sistem ogrevanja vašega doma, potrebujete dodatne informacije ali bi si želeli osebno svetovanje, nas kontaktirajte na info@kronoterm.com ali na 03 703 16 20.


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI