IZKUŠNJE NAŠIH STRANK: TOPLOTNA ČRPALKA OPAŽENA KAR NA BALKONU VEČSTANOVANJSKE HIŠE

Pri nakupu nepremičnine se lahko srečamo s številnimi izzivi, med njimi je lahko tudi zastarel in neučinkovit ogrevalni sistem, ki vpliva na stroške obratovanja in je nezdružljiv z našimi ekološkimi standardi. Ogrevanje prostorov je pomembno za naše udobje in dobro počutje, vendar pa lahko ogrevanje z zastarelim sistemom povzroči številne škodljive učinke tako na okolje in kot na naše zdravje.

 

Idilična soseska.

 

HITRA DEJSTVA

Velikost objekta: 83 m2

Izgradnja objekta: 1956

Vrsta objekta: večstanovanjska zgradba

Način ogrevanja: radiatorji

Tip toplotne črpalke: VERSI-X

Toplotni vir: zrak/voda

Upravljanje: sobni upravljalnik KT-2A

 

Gospa Jelka se je ob vstopu v pokoj odločila, da svoje stanovanje in življenje v Ljubljani »zamenja« za bolj prijazno in mirnejše življenje na Gorenjskem. Z možem, ki je domačin, sta kupila stanovanje v idilični Bohinjski Bistrici, čigar namen pa je bolj počitniški. Ker sta kupila stanovanje, ki je bilo potrebno obnove, sta se srečala tudi z vprašanje glede ogrevalnega sistema. Stanovanje se je pred obnovo ogrevalo s kurilnim oljem, sanitarna voda pa na električni bojler. Zastarel ogrevalni sistem je bil potreben prenove iz večin razlogov:

 

  • Ni bil učinkovit: Zastarel ogrevalni sistem ni tako učinkovit kot sodobnejši, kar pomeni, da porabi več energije za ogrevanje prostorov. To lahko povzroči višje stroške za energijo in večjo porabo naravnih virov, kot so fosilna goriva.
  • Povzročal je večjo emisijo toplogrednih plinov: Zastarel ogrevalni sistem lahko povzroči večjo emisijo toplogrednih plinov, kar lahko prispeva k globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam. To lahko ima tudi škodljive učinke na zdravje ljudi, zlasti na tiste z respiratornimi težavami.
  • Povečeval je lokalno onesnaženost: Starejši kot je ogrevalni sistem, večja je verjetnost, da bo imel težave z izpušnimi plini, kot so dušikovi oksidi, ogljikov monoksid in trdni delci.
  • Potreboval bi več vzdrževanja: Zastarel ogrevalni sistem pogosto zahteva več vzdrževanja in popravil kot sodobnejši. To lahko povzroči dodatne stroške za lastnika in poveča verjetnost, da bo sistem odpovedal.
  • Ni bil prilagodljiv: Zastarel ogrevalni sistem ni prilagodljiv na spremenljive pogoje, kot so nihanja temperature ali različne potrebe po ogrevanju prostorov. To lahko povzroči nepotrebno porabo energije ali pomanjkanje udobja za uporabnike.
  • Ni možnosti upravljanja na daljavo.

 

Jelka je vedela, da želita s partnerjem enostavno, varčnejše in hkrati bolj ekološko ogrevanje. Na podlagi dobrih referenc, strokovnih člankov in prispevkov, hkrati pa z željo, da želita v stanovanju toplotno črpalko, sta se odločila za toplotno črpalko VERSI-X. Se sprašujete, zakaj sta izbrala ravno ta model toplotne črpalke? Ker je majhna in zavzame malo prostora, kar je še posebej koristno v manjših domovih, kjer je prostor omejen. Prav tako pa jo lahko zaradi svoje oblike in prilagodljive zasnove namestimo skoraj povsod, kar je npr. priročno v Jelkinem primeru, ko se je odločila, da zunanjo enoto postavi kar na balkon.

 

 

Z njeno namestitvijo septembra 2022 so se stroški ogrevanja zmanjšali, hkrati pa sta navdušena, da s prihrankom energije prispevata tudi k ohranjanju okolja.

 

»Montaža je bila opravljena zelo kvalitetno, lokalni monter pa je bil odziven in takoj pripravljen popraviti morebitne napake.«

 

S samo montažo in postavitvijo nista imela nikakršnih težav. Odločila sta se za postavitev zunanje enote na balkonu, notranjo pa imata v kopalnici.

 

Notranja in zunanja postavitev toplotne črpalke VERSI-X. 

»Čisto tiha je, sploh ne vemo, da jo imamo!«

 

Hrup in vibracije toplotne črpalke pravijo, da niso moteči ne za njih ne za sosede, saj je toplotna črpalke VERSI-X izredno tiha, nameščena pa je tudi na delu stavbe, kjer ne bi nikomur kratila spanca. Jelka pravi, da jo preglasi celo sosednja reka.

 

Navdušena sta nad enostavnostjo upravljanja: »Upravljanje z VERSI-X je resnično enostavno. Uporabnik si lahko sam nastavi temperaturo glede na lastne potrebe, sama pa zaupam KRONOTERMOVEMU pametnemu termostatu KT-2A, ki sam poskrbi, da je temperatura vedno optimalna.« Če tudi vas zanima, zakaj toplo priporočamo uporabo sobnega upravljalnika KT-2A in, kako lahko z njegovo uporabo stroške zmanjšate kar do 30%, preberite ta članek.

 

Jelkina družina je s svojo izbiro toplotne črpalke VERSI X in podjetjem KRONOTERM zelo zadovoljna. Toplotna črpalka jim je omogočila stroškovno učinkovito ogrevanje, visoke prihranke in zmanjšanje porabe energije, s tem pa lahko družina pozitivno prispeva k ohranjanju okolja.

 

 

ŠE NISTE PREPRIČANI, ZAKAJ JE IZBIRA TOPLOTNE ČRPALKE PRAVA IZBIRA?

KAJ MORATE VEDETI PRED NAKUPOM?

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI VERSI

 

Zanimive povezave:

 

Če bi si želeli tudi vi imeti brezskrben sistem ogrevanja vašega doma, potrebujete dodatne informacije ali bi si želeli osebno svetovanje, izpolnite spodnji obrazec.

Stopite v stik z nami

  • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
    Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo