Znanje

RAZLOGI ZA VARČEN SISTEM S TOPLOTNO ČRPALKO

5 razlogov zakaj izbrati toplotno črpalko za ogrevanje?
KT_Pancur (8)

1. ZAKAJ NAJ ZA OGREVANJE IZBEREM TOPLOTNO ČRPALKO?

Predvsem zato, ker je to dolgoročno najcenejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 % vse potrebne energije za ogrevanje iz okolice (brezplačno), preostali del pa je električna energija.

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2 (do 100 % manjše emisije), kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

2. KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM TOPLOTNE ČRPALKE?

Izbira toplotne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem pa moramo preveriti ali je na voljo podtalnica oz. če ni uporabimo geosondo/zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotne črpalke dosegamo pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji toplotne črpalke pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote (v primeru toplotne črpalke voda-zrak).

Podjetje KRONOTERM ponuja rešitve ogrevanja prostorov in gretja sanitarne vode s toplotnimi črpalkami za vse vrste objektov – novogradnje, starejše gradnje, večstanovanjske in industrijske objekte.

3. KAKŠEN JE STROŠEK VGRADNJE TOPLOTNE ČRPALKE?

Poleg stroška same toplotne črpalke moramo računati še na stroške ostalih potrebnih komponent materialov in inštalacijskih del.

Stroški ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zajemajo:

  1. toplotna črpalka
  2. hranilnik, zalogovnik
  3. instalacijski material
  4. strojna- in elektro-instalacijska dela
  5. dela in material za zagotovitev toplotnega vira

Skupni stroški takšnih sistemov so nadalje odvisni od potrebne moči toplotne črpalke in pa seveda od tega katero izvedbo izberemo. Če izberemo kvalitetno in učinkovito toplotno črpalko zrak/voda, katera je optimalna za delovanje v zimskih razmerah Slovenije (ne “klima” izvedbo), potem se skupni strošek celega sistema začne že od 5.000 evrov naprej. Podjetje KRONOTERM vam pomaga pri izbiri prave toplotne črpalke in zanesljivega monterja iz svoje obširne partnerske mreže kakovostnih in zanesljivih monterjev, ki jih tudi večkrat letno usposabljamo.

4. KATERO TOPLOTNO ČRPALKO NAJ IZBEREM?

Pri tem najprej pomislimo, kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati – Tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni.

 

 

To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

 

 

Naslednja možnost – izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem primeru pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

 

 

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka – toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

 

 

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke.

 

 

Toplotne črpalke KRONOTERM so na voljo za vse naštete toplotne vire z najboljšim izkoristkom za vaše potrebe. Naša tehnična podpora in svetovanje vam bosta tudi z strokovnim ogledom vašega objekta zagotovila najboljšo izbiro toplotne črpalke za vaše potrebe. S svojo izbrano mrežo visoko kvalificiranih monterjev pa bomo poskrbeli tudi za kvalitetno izvedbo in vaše končno zadovoljstvo.

5. KAKŠNA JE GARANCIJA IN KDO JO DAJE? KAJ PA SERVIS IN REZERVNI DELI?

Trajanje garancije je lahko različno opredeljeno. Pomembno pa je kdo jo daje. Sama blagovna znamka še ne pomeni, da bo garancijo tudi mogoče uveljavljati, saj le-to ponavadi daje uvoznik ali ponudnik. KRONOTERM je slovenski proizvajalec in ponudnik toplotnih črpalk z več kot 30 letno tradicijo, z več tisoči zadovoljnimi uporabniki toplotnih črpalk za najrazličnejše sisteme in potrebe. Lastna proizvodnja in servis vam zagotavljata dolgoročno in hitro rešitev v primeru kakšnih težav. Dolgoročne in kakovostne rešitve pa zagotavljamo z lastnim razvojem v svoji laboratorijski enoti.

Slovenska toplotna črpalka KRONOTERM je v vseh pogledih vredna zaupanja in nakupa.

kronoterm-ogled-toplotne-crpalke-delovanje-tablica-aplikacija-mobilni-telefon
WP4-proizvodnja-logo-–-kopija
WPL_avto_hisa_0507-1024x729

Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI