Reference

TOPLOTNA ČRPALKA V VEČSTANOVANJSKI HIŠI NA JESENICAH

V zadnjih letih so lastniki večstanovanjskih zgradb in blokov spoznali, da je potrebno začeti z energetsko prenovo objektov, predvsem zaradi prihrankov. Z izdatno spodbudo Eko sklada so se v prvi fazi začele prenove fasad in ovoja zgradb, pri čemer pa prepotrebna prenova ogrevalnega sistema teh objektov večinoma še čaka. Kljub temu pa je zaznati prve premike tudi pri prenovi kotlovnic. Lastniki teh zgradb so spoznali, da je obstoječi način ogrevanja na olje ali plin enostavno predrag in izdatno obremenjuje okolje, zato iščejo nove, sodobnejše tehnologije ter rešitve ogrevanja kot so toplotne črpalke, ki omogočajo do 70% prihranke tudi na radiatorskem sistemu.
2019-2-Vecstanovanjski-objekt-hrusica-pri-jesenicah-namestitev-dveh-toplotnih-crpalk-v-vesctanovanjsko-hiso-12-stanovalcev-blok-s-centralnim-ogrevanjem-radiatorje-radiatorsko-1024x668

V starejšem stanovanjskem bloku na Gorenjskem so se stanovalci med prvimi odločili za nadgraditev sistema ogrevanja s toplotno črpalko.

V kraju Hrušica pri Jesenicah so se stanovalci večstanovanjske hiše po dolgoletnem ogrevanju na kurilno olje, ki je postajalo z leti vse dražje, med prvimi odločili za energetsko sanacijo kotlovnice in zamenjali obstoječ ogrevalni sistem v skupni kotlovnici, z vgradnjo dveh toplotnih črpalk zrak/voda, za ogrevanje celotnega stanovanjskega bloka. Za pomoč so se obrnili na strokovnjake iz podjetja KRONOTERM, ki so zanje razvili dve po meri narejeni toplotni črpalki.

HITRA DEJSTVA

1. Toplotni črpalki sta v skupni ogrevalni moči 62 kW

2. Toplotni črpalki sta tipa zrak/voda

3. Na voljo za tovrstno sanacijo kotlovnice je subvencija Eko sklada, ki znaša do 25% investicije

4. Prihranek pri stroških ogrevanja je že po prvi ogrevalni sezoni znašal več kot 60% (2/3)

5. Udobno spremljanje in krmiljenje celotnega sistema na daljavo

TABELA PRIHRANKOV

OGREVANJE CELOTNE ZGRADBE LETNO OGREVANJE CELOTNE ZGRADBE MESEČNO OGREVANJE  STANOVANJSKE ENOTE
LETNO
OGREVANJE  STANOVANJSKE ENOTE MESEČNO
PREJ 9.000 eur 750 eur 750 eur 62,50 eur
POTEM 3.000 eur 250 eur 250 eur 20,83 eur
PRIHRANKI 6.000 eur 500 eur 500 eur 41,67 eur

 

Pred namestitvijo toplotne črpalke so se stanovalci v bloku večstanovanjske hiše ogrevali s kurilnim oljem.

Do leta 2018 so se stanovalci v bloku ogrevali s kurilnim oljem, pri čemer stanovalci v bloku uporabljajo radiatorski sistem. Vse višji stroški ogrevanja, ki so v zadnjih letih presegali tudi strošek 9.000 eur na kurilno sezono, pa so jih pripeljali do tega, da začeli razmišljati o posodobitvi obstoječega sistema ogrevanja. Z vgradnjo nove toplotne črpalke KRONOTERM so želeli dvigniti izkoristek izrabe toplotne energije, hkrati pa zmanjšati stroške in vplive na okolje.

2 TOPLOTNI ČRPALKI V SKUPNI KOTLOVNICI OGREVATA 12 STANOVANJ Z RADIATORSKIM SISTEMOM

Toplotni črpalki v skupni ogrevalni moči 62 kW (približna moč 6 običajnih toplotnih črpalk nameščenih v stanovanjskih hišah povprečne velikosti) ogrevata 12 stanovanj s centralnim razvodom po stanovanjskem bloku. Investicija v prenovo kotlovnice je bila podprta tudi s subvencijo pri Eko skladu. Tehnologija izkoriščanja obnovljivih virov energije je tako zamenjala konvencionalni način ogrevanja s kurilnim oljem. V sama stanovanja in v radiatorski sistem ogrevanja pa na veselje stanovalcev ni bilo potrebnih nobenih posegov. Danes stanovalci v hiši občutijo številne prednosti takšnega sistema, ki so predvsem:

1. občutno nižji stroški ogrevanja (stroški ogrevanja so že v prvi sezoni nižji za dve tretjini (iz prejšnjih 9.000 eur letno na zdajšnjih 3.000 eur letno),

2. čistejše ogrevanje (manj izpusta trdih delcev PPM v ozračje in nizkoogljična praksa, saj v primerjavi s predhodnim sistemom ogrevanja v ozračje oddajamo 70% manj CO2),

3. udobje upravljanja s toplotno črpalko (enostavno upravljanje z manjšimi vzdrževalnimi stroški kot pri
konvencionalnem viru ogrevanja).

2019-3-Vecstanovanjski-objekt-kurilnica-kotlovnica-hrusica-pri-jesenicah-namestitev-dveh-toplotnih-crpalk-v-vesctanovanjsko-hiso-12-stanovalcev-blok-s-centralnim-ogrevanjem-radiatorje-radiatorsko

IZRAČUN PRIHRANKOV PO NAMESTITVI TOPLOTNE ČRPALKE

Pred namestitvijo toplotne črpalke KRONOTERM je znašal povprečni letni strošek za ogrevanje večstanovanjskega objekta s kurilnim oljem približno 9.000 eur letno, kar na stanovanje znese približno 750 eur letno oziroma 62 eur mesečno.

Po namestitvi novega ogrevalnega sistema znaša povprečni letni strošek za ogrevanje 3.000 eur za celotno večstanovanjsko hišo letno oziroma v povprečju 250 eur na stanovanje letno oziroma 21 eur mesečno na stanovanje.

Prihranki v primerjavi s prejšnjim sistemom za ogrevanje znašajo približno 6.000 eur na večstanovanjski objekt letno oziroma 500 eur na stanovanje letno oziroma 42 eur na stanovanje mesečno (oziroma 2/3 vrednosti stroškov prejšnjega ogrevanja). Prihranek pri ogrevanju je na letni ravni v povprečju tako za več kot 60% večji v primerjavi s prejšnjim sistemom.

Iz tega lahko sklepamo, da vsaka družina v hiši zaradi ogrevanja s toplotno črpalko privarčuje za mini počitnice na morju, v petih letih bi privarčevali že za novo kuhinjo, v petnajstih letih pa celo za manjši avto.

SUBVENCIJA PRI EKO SKLADU

Za 25% vrednosti investicije je mogoče pridobiti subvencijo pri Eko skladu

Za investicijo v toplotno črpalko za večstanovanjski objekt (v primeru zamenjave obstoječega sistema ogrevanja) je mogoče dobiti subvencijo v vrednosti 25% stroškov naložbe. Podrobnosti o javnem razpisu so na voljo TUKAJ. Aktualni razpis je voden pod imenom 48SUB-SKOB17. Za subvencijo pri EKO skladu lahko v imenu stanovalcev zaprosi upravljalec, ki mu običajno EKO sklad tudi nakaže sredstva za subvencijo. V primeru, da je dogovor z izvajalcem drugačen, lahko EKO sklad sredstva nakaže tudi izvajalcu direktno.

UPORABA PAMETNE TEHNOLOGIJE Z UPRAVLJANJEM NA DALJAVO

Kot velja za vse Kronotermove toplotne črpalke, tako velja tudi za obe toplotni črpalki v večstanovanjski hiši. Omogočeno je udobno in pametno spremljanje ter upravljanje sistema na daljavo z aplikacijo in sistemom Cloud.kronoterm.com.

REŠITVE PODJETJA KRONOTERM ZA VEČSTANOVANJSKE OBJEKTE

V primeru, ko ima večstanovanjska zgradba lastno centralno kotlovnico imamo že sedaj izvrstne rešitve močnejših toplotnih črpalk od 30 do nekaj 100kW, ki izkoriščajo bodisi geotermalno energijo, toploto podtalnice ali zraka. Vir izberemo glede na možnosti, ki jih lokacija omogoča. Rešitve tako pokrijejo celotno potrebo po ogrevanju ter pripravi tople sanitarne vode. Glede na to, da so pri teh zgradbah večinoma srednje in visokotemperaturni radiatorski sistemi, uporabljamo posebno tehnologijo ter rešitve, ki omogoča visoke izkoristke ter prihranke tudi na teh sistemih.

 

V primeru, ko imamo več večstanovanjskih zgradb s skupno centralno kotlovnico (mini daljinsko ogrevanje), ponujamo več rešitev in možnosti prenove ter optimizacije delovanja. Kot vemo, imajo takšni sistemi največje izgube izven kurilne sezone, ko vzdržujejo visoko temperaturo v razvodih zgolj za segrevanje sanitarne tople vode. Sisteme rešujemo tako, da v centralno kotlovnico namestimo industrijsko toplotno črpalko glede na potrebe sistema (moči od 100 do nekaj 1000 kW) za ustrezen dvig temperature v posamezni zgradbi za pripravo tople sanitarne vode pa poskrbi booster toplotna črpalka (patent KRONOTERM-a) ali samostojna lokalna toplotna črpalka.

 

 

Tako poskrbimo za varčno in okolju prijazno centralno pripravo toplote kot tudi rešimo vse slabosti in nepotrebne izgube sistema izven kurilne sezone. Ob tem pa zagotavljamo maksimalno udobje uporabnikom saj lahko lokalno učinkovito dosegamo temperature tudi preko 70°C. Rešitve imamo tudi za primere gradnje novih večstanovanjski zgradb, kjer je v ospredju želja po samostojnosti, neodvisnosti in lastnemu sistemu ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode. Enako velja tudi za prenove starejših zgradb, kjer arhitektura in sistem to omogočata. Takšne zahteve običajno rešimo z ustreznimi toplotnimi črpalkami zrak/voda manjših moči s pripravo tople sanitarne vode ter celotne »kotlovnice« v eni omari.

 

Za stanovanja do 50m2 pa pripravljamo posebno rešitev, ki bo omogočala notranjo ali zunanjo (balkon) postavitev, pripravo tople sanitarne vode ter investicijskem strošku, ki bo podoben plinskemu kotlu.

 

Večstanovanjske zgradbe predstavljajo kompleksne sisteme, tako s stališča množice lastnikov, različnih interesov  ter kompleksnosti in raznovrstnosti izvedbe ogrevanja.

 

Kljub temu imamo v KRONOTERM-u, kjer toplotne črpalke razvijamo že od leta 1976, vrsto rešitev s katerimi pokrijemo kompleksnost različnih sistemov ter potreb in želja stanovalcev. Sistem oddaljenega upravljanja Home.cloud pa omogoča upravljalcu enostaven nadzor in upravljanje sistema, tehnični službi KRONOTERM pa takojšno odzivnost ter hitro odpravo morebitnih motenj.

 

Za vsa dodatna vprašanja smo z veseljem na voljo.

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko.


Oznake: , , , ,

PREBERITE TUDI