Reference

KAKO LAHKO Z OBNOVO OGREVALNEGA SISTEMA PRIHRANITE DO 2.600 EUR LETNO?

Oče in mati ter hčerka s partnerjem, ki v ločenih nadstropjih bivajo v obnovljeni hiši iz leta 1993, za ogrevanje hiše in sanitarne vode že več kot 7 let uporabljajo toplotno črpalko KRONOTERM, ki je nadomestila ogrevanje s kurilnim oljem. Z uporabo in prihranki toplotne črpalke so zelo zadovoljni.
povdin1-1024x768

Družina iz Žalca je obstoječ ogrevalni sistem na kurilno olje zamenjala s toplotno črpalko KRONOTERM

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 200 m2

Leto izgradnje: 1993

Leto obnove ogrevalnega sistema: 2012, zamenjava ogrevanja s kurilnim oljem s toplotno črpalko

Letni stroški ogrevanja in sanitarne vode do zamenjave s toplotno črpalko: 3500 l kurilnega olja letno

Vrsta ogrevanja: radiatorsko, visokotemperaturno

Število oseb v hiši: 4

Tip toplotne črpalke: zrak/voda, 13 KWmodel ZVR-13-EVT

Trenutni letni stroški ogrevanja in sanitarne vode s toplotno črpalko: 900 eur

Obratovalna shema: vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo

Dodatna regulacija toplotne črpalke s temperaturnim korektorjem: ne

V starejši obnovljeni hiši, v okolici Žalca, ki po velikosti meri 200 m2, v dveh nadstropjih ločeno živijo starši in hči s partnerjem. Starši so hišo zgradili pred 26 leti ter se v letu 2009 odločili za adaptacijo – zamenjavo oken, osvežitev fasade. Vgradili so 2-slojna PVC okna ter osvežili zunanjost fasade, pri čemer je toplotni ovoj ostal debeline 5 cm. V letu 2010 pa so se odločili še za zamenjavo ogrevalnega sistema na kurilno olje in ga nadomestili s toplotno črpalko tipa zrak-voda. Še vedno pa se ogrevajo visokotemperaturno, radiatorsko.

PRED ODLOČITVIJO ZA TOPLOTNO ČRPALKO SO SE OGREVALI S KURILNIM OLJEM

Pred namestitvijo toplotne črpalke je bila hiša ogrevana s kurilnim oljem. Cisterno z oljem je bilo potrebno dvakrat letno polniti pri izbranem energetskem ponudniku. Običajno so cisterno prvič polnili poleti, drugič pa med kurilno sezono, v kolikor je kurilnega olja zmanjkalo. Ko je cena kurilnega olja z leti postajala vse višja, so pričeli razmišljati o alternativah ogrevanja in nadomestitvijo kurilnega olja s toplotno črpalko.

VIŠJI STROŠKI OGREVANJA SPODBUDILI ODLOČITEV ZA MENJAVO OGREVALNEGA SISTEMA

Hči se je skupaj s partnerjem odločila, da bosta ostala doma in si v zgornjem nadstropju uredila stanovanje. Tako sta nastali dve ločeni gospodinjstvi, s tem pa je zrastel tudi strošek za ogrevanje. Hčerkin partner, ki je po izobrazbi inženir, je zato preučil možnosti glede alternativ obstoječemu ogrevalnemu sistemu in predlagal, da bi kurilno olje nadomestili s toplotno črpalko, ki bi omogočila višje prihranke, minimalni poseg v strukturo in komfort ogrevanja. Ob obisku proizvajalca toplotnih črpalk KRONOTERM, kjer so jima izračunali porabo in prihranke s toplotno črpalko, je bila rešitev tako rekoč na dlani:

»Zelo hitro smo sprejeli odločitev za toplotno črpalko, bilo je povsem naravno. Da so prihranki pa smo se takoj ob začetku uporabe prepričali tudi sami.«

NAMESTITEV TOPLOTNE ČRPALKE IN IZKUŠNJE Z UPORABO

Za ogrevanje so izbrali 13 KW visokotemperaturno toplotno črpalko tipa zrak/voda. Namestili so jo v letu 2010, namestitev pa je bila z vidika zahtevnosti montaže po njihovih besedah enostavna, kljub temu, da so nadgrajevali obstoječi ogrevalni sistem. V kurilnico so dodali tudi hranilnik tople sanitarne vode in zalogovnik. Za namestitev na lokacijo niso potrebovali vrtine, pregleda podtalnice, posebnih dovoljenj, prav tako ni bilo nobenih zadržkov za montažo, zato je bil sistem za uporabo pripravljen že v nekaj dneh. Tudi v hiši niso bile potrebne prilagoditve bivalnih prostorov, obdržali so obstoječo kurilnico in radiatorski visokotemperaturni ogrevalni sistem. Svetovalec o izbiri toplotne črpalke pove:

»Toplotna črpalka že od namestitve deluje brezhibno in nimamo nobenih težav z delovanjem. Zelo smo zadovoljni z investicijo v ogrevalni sistem. Vse deluje samodejno. Glede na trenutno delovanje in porabo električne energije, se nam je investicija v toplotno črpalko že povrnila, tako da odslej prihranimo še več. Doslej tudi nismo imeli nobenih težav s toplotno črpalko, v kolikor pa bi do težav prišlo, zaupamo KRONOTERM-u in verjamemo, da imajo vse potrebne rezervne dele na dosegu, v kolikor bi bil servis potreben. Danes smo zelo zadovoljni z uporabo in prihranki, ki so prav tako resnični.«

podvin2-768x1024

SPREMLJANJE PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE IN IZRAČUN PRIHRANKOV PREKO APLIKACIJE CLOUD.KRONOTERM

Današnjim toplotnim črpalkam Kronoterm serijsko, brez doplačila, se vgradi WEB modul in tako imajo vse možnost za oddaljeno spremljanje delovanja in servis na daljavo. Toplotne črpalke Kronoterm, ki so bile proizvedene pred letom 2016, pa te možnosti še niso imele. Vendar pa je mogoče to funkcionalnost dokupiti in za opcijo dokupa WEB modula se je v letu 2016 odločila tudi družina.

 

Odkar je WEB modul nameščen v toplotni črpalki, lahko preko brezplačne KRONOTERMOVE aplikacije Cloud.Kronoterm spremljajo porabo električne energije in jo v zadnjih treh letih beležijo. Izračuni potrjujejo tezo o prihrankih, ki jih pojasni hčerkin partner:

»Odkar smo se odločili za nadgradnjo toplotne črpalke z WEB modulom, sam tudi spremljam delovanje in stroške ogrevanja preko spletne aplikacije Cloud KRONOTERM. Ker sem inženir po duši in profesiji, si nisem mogel pomagati, da se ne bi poglobil v delovanje in prihranke toplotne črpalke. Sploh zato, ker so me o stroških ves čas spraševali tudi družina in znanci in mi niso verjeli, da so takšni prihranki možni. Zato sem začel na dnevni ravni beležiti temperaturo v prostorih in porabo električne energije. Na presenečenje vseh sem ugotovil, da so prihranki v resnici še višji, kot smo sprva predvidevali. Navdušen sem nad tehnologijo toplotnih črpalk KRONOTERM. Povsem me je prevzela možnost pametnega delovanja, da si lahko praktično z napravo nenehno v stiku in spremljaš in optimiraš delovanje kar preko mobilnega telefona. Vesel sem tudi možnosti, da podjetje omogoča nadgradnje starejših toplotnih črpalk z dokupom funkcionalnosti.«

NASTAVITEV DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE NA VREMENSKO VODENJE DELOVANJE Z OGREVALNO KRIVULJO

Ker imajo toplotne črpalke KRONOTERM zunanje tipalo za temperaturo, lahko zelo natančno uravnavajo temperaturo ogrevalne vode in toplote, ki jo dovajajo v hišo tudi glede na zunanje pogoje. Takšni nastavitvi delovanja toplotne črpalke pravimo vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo. Pri takšnem režimu delovanja je obremenitev toplotne črpalke bolj enakomerna, kar pomeni, da bo posledično vklopov manj, izkoristek pa večji. Uravnavanje pa je izjemno natančno.

ZANESLJIVOST DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE V ČASU NAJNIŽJIH ZIMSKIH TEMPERATUR

Sistem za ogrevanje deluje tako, da v hiši ne potrebujejo dodatne peči ali kamina, monovalentno delovanje jim zagotavlja popolno udobje. Toplotna črpalka brez težav deluje tudi v najnižjih zimskih temperaturah. V zadnjih letih je bilo že kar nekaj zim, ko so zunaj izmerili pod
-10°C in je toplotna črpalka normalno obratovala.
 O delovanju toplotne črpalke povedo:

»Toplotna črpalka pri nas deluje neprestano, tako poleti, kot tudi pozimi. Redne KRONOTERMOVE vzdrževalne servise smo doslej opravili trikrat, takrat pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 eur. Izpostavili bi tudi udobje, saj praktično vse deluje samo in nimamo s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.«

IZBIRA TOPLOTNE ČRPALKE JE BILA EDINA PRAVA IZBIRA:

ZA CELO LETO PORABIJO LE 900€, KAR POMENI KAR DO 2.600€ LETNEGA PRIHRANKA V PRIMERJAVI Z OGREVANJEM NA KURILNO OLJE

 

V hiši je po montaži toplotne črpalke temperatura v prostorih običajno 23 °C.

Letni stroški ogrevanja prostorov in sanitarne vode znašajo za 4-člansko družino v povprečju 900 eur.
Pred tem so na leto za kurilno olje, ki so ga polnili s cisterno, porabili povprečno 3500 l kurilnega olja.

Danes za ogrevanje in sanitarno vodo skupaj porabijo približno trikrat manj. To pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko plačajo v 3 letih toliko, kot so prej v 1 letu.

Družina živi v tesno povezani soseski in so se že pred odločitvijo za posvetovali s sosedi. Na lokaciji je namreč dostopna plinska napeljava, vendar so po primerjavi stroškov ugotovili, da bi bili stroški ob ogrevanju s plinom znatno višji od ogrevanja s toplotno črpalko – kar do 80%. Prihranek pa ni očiten le pri izbiri ogrevalnega sistema, temveč tudi pri izbiri proizvajalca toplotne črpalke. Investicija v KRONOTERMOVO toplotno črpalko v prvi fazi res ni najcenejša, zagotavlja pa nižjo letno porabo zaradi izjemne učinkovitosti. Primerjava s sosedovo toplotno črpalko, ki je produkt konkurence, je pokazala, da so letni stroški družine, ki se je odločila za KRONOTERM, tudi do 50% nižji. Pohvalili so tudi KRONOTERMOVO poprodajno sodelovanje in redno opravljanje servisnih pregledov, ki so zagotovili, da toplotna črpalka že 10 let dela brezhibno.

TOPLOTNA ČRPALKA ADAPT

Model WPL-13-S1 HT je bil v času vgradnje vstopni model med visokotemperaturnimi on/off toplotnimi črpalkami zrak/voda KRONOTERM. Od leta vgradnje 2010 je že minilo kar desetletje, v tem času pa smo na KRONOTERMU razvili še naprednejšo in sodobnejšo toplotno črpalko, ki je najučinkovitejša toplotna črpalka tipa zrak/voda na evropskem trgu – toplotno črpalko Adapt.

Adapt je prilagodljiva v vseh pogledih – v smislu delovanja, vgradnje in oblikovanja. Zasnovana je bila tako, da izraža vrednote blagovne znamke KRONOTERM in da se hkrati čim bolj približa željam končnega uporabnika. V delovanju je ekstremno tiha in tako ne opozarja nase s hrupom. V obliki je monolitna, očiščena nepotrebnih elementov z namenom, da se zlije z okolico in postane komplementarna objektu pred katerim stoji. Med je vgradnjo ergonomična in prijazna inštalaterju, končnemu uporabniku pa enostavna ter hitra vgradnja prihrani vsako skrb.

Zunanja enota toplotne črpalke je po izgledu povsem prilagodljiva željam končnega uporabnika, saj je na voljo možnost izvedbe v različnih barvah. Notranja enota je oblikovana v dva modela – HYDRO C in HYDRO S, ki sta neslišna, monolitna bloka, ki se bolj kot produktu želita približati pohištvu oziroma notranjem ambientu.

Glavne značilnosti:

  • Izjemno visoka učinkovitost – letno grelno SCOP v določenih modelih dosega kar 5,20.
  • Ena izmed najtišjih toplotnih črpalk na evropskem trgu. Njeno delovanje je tudi do 20x tišje od zahtev evropske direktive Ecodesign.
  • IAH sisem – Popolno prilagajanje delovanja potrebam objekta, vašim potrebam ter učenje na podlagi preteklega delovanja.
  • Sistem MyDesign – prilagoditev barve in materiala ohišja
  • Robustno ohišje, ki kljubuje vremenskim vplivom – dodatne zaščite niso potrebne
  • Enostavna in hitra vgradnja – naprava vsebuje vse ključne elemente, kar skrajša in poceni samo vgradnjo
  • Upravljanje na daljavo preko aplikacije Cloud.Kronoterm – WEB modul za nadzor na daljavo vgrajen serijsko
  • Vodna povezava z notranjo enoto (zalogovnik ali hidravlični modul)
  • Dve možnosti notranje enote: Hydro C (kotlovnica na 0,5 m2, z vgrajenim zalogovnikom tople sanitarne vode) ali Hydro S

ŠE NISTE PREPRIČANI, ZAKAJ JE IZBIRA TOPLOTNE ČRPALKE PRAVA IZBIRA?

Toplotne črpalke so dolgoročno najcenejši, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje brezplačno iz okolice, preostali del pa je električna energija.

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

Poleg uporabe obnovljivega vira energije in dolgoročno cenovne ugodnosti, je prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami tudi v majhni porabi prostora in možnosti pridobitve državne subvencije. Pri toplotni črpalki ne potrebujemo dobave goriva, prostora za njegovo shranjevanje, dimnika, dimnikarskih storitev, vzdrževanje pa je preprosto in poceni.

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje Kronoterm in naš Home.Cloud.

KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM?

Izbira ustrezne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem moramo preveriti ali je na voljo podtalnica, oziroma če ni, potem uporabimo geosondo ali pa zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotna črpalka dosega pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote – v primeru toplotne črpalke zrak-voda.

 

Stopite v stik z nami, če bi tudi vi želeli nižje stroške ogrevanja in učinkovito toplotno črpalko.

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

Pri izbiri najprej pomislimo kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Držimo se pravila, da izberemo tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka oziroma toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke. Naložba v toplotno črpalko se povrne v petih do sedmih letih, Nato pa ostane le še strošek za porabljeno električno energijo.

Da bi bila vaša pot do premišljene izbire čim lažja, smo na Kronotermu za vas pripravili aplikacijo, ki vam bo olajšala izbiro. Pot izbire smo vam predstavili tukaj, svetovanje pri izbiri specifične toplotne črpalke pa nudi aplikacija KRONOSELECT.

IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in preverite ali vam podjetje nudi popolni servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.

povdin1-1024x768
podvin2-768x1024
Heat-pump-KT_Adapt_8019_websize-1024x585-1

Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI