PRIMER IZ PRAKSE: Ogrevanje turističnega objekta

Ogrevanje turističnega objekta – za katero rešitev se odločiti?

Visoka nadmorska višina, nižje temperature in izredne zimske razmere bi hotelu Alpska perla lahko zagrenili naložbo v varčnejše ogrevanje in udobje njihovim gostom. Ker so vedeli, kje iskati rešitev, so jo tudi našli.

 

Toplina ob pristnosti narave

Ko se odločamo za počitnice, dopust, oddih v naravi, imamo zagotovo v mislih udobno bivanje in prijetno počutje. A ne za vsako ceno. Vedno bolj se tako lastniki hotelov kot gostje zavedamo vpliva na okolje in zelenega sobivanja z naravo. Kako torej poiskati ustrezno rešitev za ogrevanje turističnega objekta in kakšno odločitev so sprejeli v Cerknem? Apartmaji Alpska perla na smučišču v Cerknem so eden od svetlih primerov, kako se da ogrevati s prihranki, zmanjšati izpuste CO2 in varovati pristnost okolja. Preberite, kako jim je to uspelo.

 

Ogrevanje turističnega objekta Alpska perla

OSNOVI PODATKI

Ime Alpska Perla – Smučišče Cerkno
Kraj Cerkno, Slovenija
Tip objekta Turistični objekt
Opis objekta Smučarska koča z veliko restavracijo in hotelskimi sobami.
Toplotne karakteristike Grajena cca 2007 leta, izolacija 10 cm volne.
Prvotni sistem ogrevanja Kurilno olje
Prejšnji strošek ogrevanja 50.000 l/leto Elko
Izziv Velika poraba kurilnega olja
Naprava 4 x WPL-90-K1 HTT + WPB-65-1 XHT
Število naprav 5
Grelna moč (kW) 425
Vir Zrak/voda, pregrevanje
Leto vgradnje 2019
Opis novega sistema centralni sistem
Posebnosti Nadmorska višina 1291 m
Strošek ogrevanja po vgradnji
70 000 kWh/leto
Prihranek CO2 24 T /leto
Prihranek 63,6 %/leto

 

Ogrevanje turističnega objekta hotel

Velika poraba kurilnega olja

Ker hotel Alpska perla stoji na nadmorski višini 1291 m, je pomembno, da je gostom vedno dovolj toplo. In nadmorska višina investitorju predstavlja velik izziv. Smučarski hotel z apartmajskimi sobami in veliko restavracijo je bil do zdaj potraten objekt, ki je za ogrevanje prostorov in sanitarne vode porabil velike količine kurilnega olja. Z varčno in napredno toplotno črpalko Kronoterm so se stroški ogrevanja kar dvakrat pocenili, kljub izzivu vgradnje na visoki nadmorski višini.

 

Za ekstremne pogoje

Kako poiskati pravo toplotno črpalko, še posebej ko iščemo rešitev za ogrevanje turističnega objekta, ki preživlja ekstremne vremenske napore? Veliko toplotnih črpalk se ne prilagaja potrebam objekta in vremenskim razmeram. Eden glavnih razlogov, zakaj se stranke z veseljem odločajo za toplotne črpalke Kronoterm, je prilagodljivost. Toplotne črpalke s sistemom booster to zmorejo. Načrtovane so za obratovanje v slovenskih podnebnih pogojih in delujejo tudi pri -25 °C, kar je zahteven pogoj za doseganje visokih izstopnih temperatur in izkoristkov. Ne samo, da so toplotne črpalke tem izzivom kos, pri – 10 °C dosegajo segrevanje sanitarne vode na zavidljivih 65 °C. Kombinacija toplotnih črpalk Kronoterm WPL-90-K1 HTT in WPB-65-1 XHT, za katero so se odločili v Alpski perli, zagotavlja brezpogojno delovanje tudi na nadmorski višini 1291 metrov.

 

Turistični objekt ogrevanje

 

Nikoli mrzlo

Po našem tehtnem predlogu se je v teh ekstremnih razmerah investitor odločil za toplotno črpalko vira zrak/voda s sistemom booster. Z njim zdaj dosegajo temperature izstopne vode, ki so višje od 80 °C, kar omogoča segrevanje sanitarne vode na temperature višje od 60 °C. In to kar brez dodatnih električnih grelcev. Tako so na smučišču v Cerknem poskrbeli, da gostom Alpske perle nikoli ne bo zmanjkalo tople vode in da nikoli ne bodo vstopili v hladno sobo. 

 

Ogrevanje turističnih prostorov

Skrb za naravo

S toplotno črpalko Kronoterm so v Alpski perli odgovorno prispevali k ohranitvi življenja na zemlji in čistejšemu okolju. Zgradba, grajena leta 2007, ima namreč 10-centimetrsko izolacijo iz volne, zato je potrebovala kakovostno toplotno črpalko za zagotovitev udobja gostov. Povračilo investicije se bo z vsemi prihranki, ekonomskimi vplivi in zmanjšanimi vplivi na okolje obrestovalo v 4,2 letih. Ko se bodo številni gostje še vedno počutili odlično ob nepozabnih gorskih trenutkih. Ugotovili so, da je dolgoročno ta rešitev za ogrevanje turističnega objekta najugodnejša in najučinkovitejša.

Ogrevanje turističnega objekta Toplotna črpalka turistični objekt

 

Preberite si še:

Preostale reference naših zadovoljnih uporabnikov

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

10 Razlogov zakaj izbrati ravno toplotno črpalko

Kako lahko z obnovo ogrevalnega sistema prihranite tudi do 2.600€ letno?

V kolikor bi si želeli tudi vi imeti brezskrben sistem ogrevanja z velikimi prihranki, potrebujete dodatne informacije ali bi si želeli osebno svetovanje, izpolnite spodnji obrazec.

Stopite v stik z nami

  • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
    Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo