Reference

“PRITISNEŠ 3 TIPKE IN HIŠA BO TOPLA!”

Skoraj celo svoje življenje je Nina živela v hiši, ki so jo ogrevali s pomočjo peči na drva (brez zalogovnika), zato pravi, da je toplotna črpalka luksuz!
kt 2a

Ena redkih stvari pri gradnji hiše, kjer nista bila Nina in Matic niti malo v dilemi, je način ogrevanja. Ves čas sta vedela, da bosta hišo prek talnega gretja ogrevala s toplotno črpalko. Ta način ogrevanja je po njunem mnenju najbolj optimalen za dobro izolirano novogradnjo in za njun stil življenja.

 

Skoraj celo svoje življenje je Nina živela v hiši, ki so jo ogrevali s pomočjo peči na drva (brez zalogovnika), zato lahko reče, da je toplotna črpalka luksuz! “Pritisneš 3 tipke in hiša bo topla.” Ne rabiš vsake 3 ure nalagati drv v peč, pa vsako pomlad in jesen it v gozd napravljati drva, jih razsekati, nato zlagati v drvarnico … Ja, toplotna črpalka je definitivno luksuz.

PLUSI TOPLOTNE ČRPALKE

  • Zelo malo dela:­ celotno ogrevanje upravlja preko telefona, računalnika ali stenskega upravljalnika.
  • Neprestano delovanje:­ deluje 24/7, zato je v hiši vedno toplo in ves čas je na voljo topla voda.
  • Nizki stroški ogrevanja:­ po njunih izračunih, glede na njune možnosti, je ogrevanje s toplotno črpalko za njiju najcenejše.
  • Zavzame zelo malo prostora:­ za notranjo enoto potrebujejo precej manj prostora kot recimo za peč na drva/pelete ali za cisterno za kurilno olje.
  • Notranja enota je v velikosti klasičnega prostostoječega hladilnika z nekaj dodatnimi cevmi.
Nina_referenca

Katero toplotno črpalko sta izbrala?

V zadnjem trenutku, tik pred izvedbo ometov, sta si premislila glede proizvajalca. Ker je bil dobesedno zadnji trenutek je moral Matic skupaj z monterjem na nedeljo spreminjati že pripravljene inštalacije (najprej je bila mišljena plinska povezava, nato pa vodna), saj so v ponedeljek že prišli delati omete. Izbrala sta toplotno črpalko ADAPT z variabilno močjo 3 do 10 kW. Toplotna črpalka ima vodno povezavo, kar pomeni da je medij za prenos toplote voda. Deluje tako, da črpa energijo iz zraka, jo s pomočjo kompresorja dvigne na višji temperaturni nivo in prenese v ogrevalni sistem. Torej iz 1 enote električne energije dobimo približno 5 enot toplotne energije. Zaradi tega je strošek bistveno nižji, kot če bi ogrevali zgolj na elektriko. Hkrati pa ogreva tudi sanitarno vodo.

Zakaj sta se odločila za toplotno črpalko KRONOTERM?

Glede proizvajalca sta si v zadnjem trenutku premislila zato, ker sta po primerjavi toplotnih črpalk ugotovila, da jima je KRONOTERMOVA precej ljubša. Matica je najbolj prepričal boljši izkoristek, Nino pa dizajn, ker ji je naša zunanja enota z estetskega vidika daleč najlepša. Oba pa je prepričalo to, da z nakupom podpreta slovensko podjetje in, da gre za eno najbolj tihih toplotnih črpalk na tržišču.

Kakšna je glasnost toplotne črpalke?

Pri starših, kjer je Nina živela, so 3 leta nazaj prešli iz ogrevanja na drva, na ogrevanje s toplotno črpalko. Takrat se je končalo njeno mirno spanje v zimskih mesecih, saj se je ventilator zunanje enote slišal tudi v spalne prostore. In, če za spanje potrebuješ popolno tišino, tako kot Nina, potem pravi, da je smiselno dobro preveriti glasnosti toplotnih črpalk. Ne samo številke na papirjih, ampak tudi realno glasnost.
Njuna toplotna črpalka je napram tisti, ki jo imata starša, dobesedno neslišna. Zunanje enote se v notranjost niti malo ne sliši, prav tako je ne slišijo zunaj na vrtu. Njeno delovanje se sliši šele, ko prideš čisto zraven nje.

 

Notranja enota je bila na začetku malo glasnejša. Maticu sicer ni bila moteča, njej pa je bila, ker je v primerjavi z njim precej bolj občutljiva na različne zvoke. Glede glasnosti je javila KRONOTERMU, tako da so že na daljavo spremenili nekaj nastavitev (toplotna črpalka je namreč povezana na internet, tako da lahko v vsakem trenutku spremljajo kaj se dogaja z njo), nato pa je prišel še serviser in pogledal, če je vse, kot mora biti. Po spremembi nastavitev je glasnost sprejemljiva.

Je pa glasnost precej pomembna lastnost, saj je nemalokrat že zasledila, da je prišlo do medsosedskih sporov, sploh v strnjenih naseljih. Pravi, da recimo v določenih prostorih, ponoči, ko je čista tišina, slišita sosedovo toplotno črpalko, ampak je na srečo na drugi strani kot spalni prostori, tako da ni moteča.

kronoterm_nina_lowres44

Cena ogrevanja

Za njiju je to najcenejši in najbolj optimalen način ogrevanja. Mesečni strošek ogrevanja je dokaj nizek, prav tako pa s toplotno črpalko prihranita veliko časa, ker z ogrevanjem ni nobenega dela. Za Nino je prihranek časa skoraj enako pomemben kot prihranek denarja.

 

Cena ogrevanja je seveda odvisna od izoliranosti hiše, zato je cena ogrevanja s toplotno črpalko v objektih, ki imajo slabšo izolacijo, višja. Nina ogreva približno 180 m2, debelina izolacije je 22 cm.

 

Zgornji graf prikazuje porabo od novembra (2021), ko sta se vselila, do aprila (2022). V  februarju in marcu 2022 ni bilo stroška obračunske moči in omrežnine, zato se je znesek ogrevanja zelo znižal (v grafu ta sprememba ni zajeta).

 

Spodaj so zapisani približni mesečni zneski za ogrevanje hiše in sanitarne vode.

november: 66 €
december: 87 €
januar: 71 €
februar: 39 €
marec: 31 €

 

Računata, da bosta od maja do septembra ogrevala le sanitarno vodo in bo strošek med 10 in 15 € na mesec. Če potegneta črto in malo na približno preračunata, bo celoletni strošek elektrike za ogrevanje 500 €, kar je 40 € na mesec.

Izgled toplotne črpalke ADAPT

Estetski videz je za marsikoga povsem nepomemben, sploh ko gre za ogrevalne naprave. Nini, kot ženski in osebi, ki ji je estetika doma pomembna, pa tudi videz toplotne črpalke ni zanemarljiv. Toplotna črpalka ADAPT je v primerjavi z drugimi, ki si jih je Nina ogledala, estetsko najboljše zasnovana! Sploh
zunanja enota, ki je bila zaradi svojega videza in učinkovitosti razstavljena tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in na Milanskem tednu oblikovanja, kjer si jo je ogledalo 30.000 obiskovalcev.

 

Zunanjo enoto si lahko v vsej svoji lepoti ogledate TUKAJ.

 

Vir: leaneen.com


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI