Reference

HLAJENJE S TOPLOTNO ČRPALKO

Nina nam je zaupala, da sama do začetka gradnje ni vedela, da toplotna črpalka poleg ogrevanja prostorov in segrevanja sanitarne vode omogoča tudi hlajenje prostorov.
kronoterm_nina_lowres44

Že nekaj časa nazaj je Nina napisala objavo o ogrevanju s toplotno črpalko. Najdete jo TUKAJ, v njej pa si lahko preberete pluse in minuse toplotne črpalke, katero toplotno črpalko sta s partnerjem izbrala, kakšna je njuna poraba in mesečni strošek.

Priznala je, da sama do začetka gradnje ni vedela, da toplotna črpalka poleg ogrevanja prostorov in segrevanja sanitarne vode omogoča tudi hlajenje prostorov. Zato bo tokrat nekaj besed namenila hlajenju s toplotno črpalko, če slučajno tudi sami še ne veste kakšne so možnosti.

S partnerjem sta izbrala toplotno črpalko ADAPT in prav vse toplotne črpalke KRONOTERM imajo možnost hlajenja prostorov.

Kdaj se je potrebno odločiti za način hlajenja?

Najbolje je, da se način hlajenja predvidi že v času gradnje oziroma ob nakupu toplotne črpalke, zato da se lahko pripravi celotna inštalacija, ki je potrebna. Če se za način hlajenja odločamo kasneje, je to težje izvedljivo in finančno bolj obremenjujoče.

kronoterm_nina_lowres36
Nina_referenca
Nina_referenca02
kronoterm_nina_lowres17

Toplotne črpalke omogočajo hlajenje na dva načina

Spodaj sta opisana dva načina hlajenja, ki ju omogoča toplotna črpalka ADAPT. Prvi način je hlajenje s konvektorji, drugi način pa talno ali stensko hlajenje.

 

HLAJENJE S KONVEKTORJI

Po domače povedano: konvektor je zelo podoben notranji enoti klasične klimatske naprave, dodatna zunanja enota, kot je to nujno pri klasični klimi, pa ni potrebna, saj so konvektorji vezani na notranjo enoto toplotne črpalke. To pomeni, da imamo za hlajenje in ogrevanje le eno zunanjo enoto.

 

Nina takšnega načina hlajenja nima, saj sta se s partnerjem v zadnjem trenutku odločila za menjavo proizvajalca toplotne črpalke. Bi ji bil pa ta način veliko ljubši, ker zdaj zunaj poleg zelo estetske KRONOTERM zunanje enote stoji še popolnoma neestetska zunanja enota klimatske naprave.

 

TALNO ALI STENSKO HLAJEJE

Gre za način hlajenja preko talnega ali stenskega gretja in ta način sTa preizkusila tudi sama. Prostor hladimo tako, da v cevi talnega gretja spustimo hladnejšo vodo. S tem, da moramo paziti, da ni razlika med temperaturo prostora in tal več kot 6 °C.

 

Kaj pa kondenz?

»Simulacije so pokazale, da se za večino podnebnih razmer, ki veljajo tudi za Slovenijo, kondenzacija ne pričakuje. Potrebno pa je prostore mehansko prezračevati in zagotoviti da je temperaturna razlika med ohlajeno ploskvijo in prostorom manjša od 6 °C. To z drugimi besedami pomeni, če ohlajate prostor v katerem je 26 °C, poskrbite da površine tal ne ohladite pod 20 °C. Pazljivi pa moramo biti v prostorih, kjer je vlažnost zraka večja, na primer v kopalnicah, kjer je tak način ohlajevanja manj primeren.«

 

Prednosti hlajenja preko talnega gretja

Za Nino je največja prednost ta, da gre za konstantno in enakomerno hlajenje. Pri hlajenju prek talnega gretja je hlajenje površinsko in enakomerno v celotnem prostoru, pri klimatskih napravah pa gre za lokalno usmerjeno hlajenje. Po domače povedano: klimatska naprava načeloma najbolj ohladi prostor, kjer se nahaja, zato ostali prostori niso enako dobro ohlajeni. Pri hlajenju prek talnega gretja pa nimamo te »težave«, saj je talno gretje večinoma razpeljano v vse prostore in posledično se vsi enako ohlajajo.

 

Vir: leaneen.com


Oznake: , , , , , ,

PREBERITE TUDI