Reference

1X NIŽJI STROŠKI OGREVANJA

Štiričlanska družina se je v novo hišo na Polzeli preselila leta 2013. Hiša je bila zgrajena po načelih klasične in energijsko varčne gradnje ter obsega 140 m2. Hiša je dobro izolirana, nizkoenergijska, s talnim ogrevanjem, s sončno elektrarno, kakovostnimi troslojnimi okni ter centralnim sistemom za rekuperacijo zraka. Leta 2023 so se odločili za zamenjavo geotermalne toplotne črpalke KRONOTERM, čeprav je ta do takrat v celoti izpolnjevala njihova pričakovanja pri ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode. Menjava ni bila potrebna, je bila pa zaželena, saj Dani prihaja iz stroke in spremlja trende ter novosti. Ko je podjetje KRONOTERM predstavilo novo geotermalno toplotno črpalko ETERA, je vedel, da jo želi v svojem domu.
Hiša Polzela_ETERA Kronoterm (1)

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 140 m2, enodružinska

Število oseb: 4

Tip toplotne črpalke: geotermalna toplotna črpalka zemlja/voda

Model toplotne črpalke: ETERA

Vrtina:  1x vrtina, 125 m v globino

Regulacija toplotne črpalke: KT-2A

 

Štiričlanska družina se je v novo hišo na Polzeli preselila leta 2013. Hiša je bila zgrajena po načelih klasične in energijsko varčne gradnje ter obsega 140 m2. Hiša je dobro izolirana, nizkoenergijska, s talnim ogrevanjem, s sončno elektrarno, kakovostnimi troslojnimi okni ter centralnim sistemom za rekuperacijo zraka. Leta 2023 so se odločili za zamenjavo geotermalne toplotne črpalke KRONOTERM, čeprav je ta do takrat v celoti izpolnjevala njihova pričakovanja pri ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode. Menjava ni bila potrebna, je bila pa zaželena, saj Dani prihaja iz stroke in spremlja trende, ter novosti. Ko je podjetje KRONOTERM predstavilo novo geotermalno toplotno črpalko ETERA, je vedel, da jo želi v svojem domu.

Hiša Polzela_ETERA Kronoterm (7)

VIŠJA ZAČETNA INVESTICIJA ZA VIŠJI PRIHRANEK

Kljub nekoliko višji začetni investiciji sta se zakonca odločila za zamenjavo geotermalne toplotne črpalke v februarju 2023, saj sta bila prepričana, da bosta zaradi izjemno visokih izkoristkov toplotne črpalke ETERA dosegla dodaten prihranek. Stroški obratovanja so že pri prejšnji toplotni črpalki KRONOTERM bili tako nizki, da so skupni stroški (vključno z investicijo v sistem) po nekaj letih postali nižji od skupnih stroškov, ki bi jih imeli z drugimi ogrevalnimi sistemi. Poleg tega so odpadli stroški, kot so nakup zalogovnika, izgradnja dimnika, čiščenje in dimnikarski stroški, ki so potrebni pri drugih ogrevalnih sistemih. Ogrevalni stroški z ETERO pa so se praktično razpolovili. Od februarja 2023 pa do konca ogrevalne sezone, jih je ogrevanje stalo pol manj kot prejšnje leto. Manjši stroški pa niso edina pozitivna sprememba, ki je nastalo z menjavo toplotne črpalke. Dani je izpostavil: “ETERA je tišja, lažja za upravljanje, hkrati pa je bila montaža lažja in hitrejša. Geotermalna toplotna črpalka ETERA je izboljšala izgled kotlovnice, saj zavzema minimalno tlorisno površino v primerjavi s prejšnjo. Vsi njeni elementi se nahajajo v kompaktni notranji enoti, ki zaseda samo 0,5 m2.”

MicrosoftTeams-image (4)
MicrosoftTeams-image (5)
MicrosoftTeams-image (6)

ETERA IN NJENE PREDNOSTI

Toplotna črpalka ETERA, ki jo uporablja Danijeva družina, se lahko pohvali s številnimi prednosti. Zasnovana je za dolgo življenjsko dobo, njena modularna zasnova namreč omogoča enostavno nadgradnjo, vzdrževanje in zamenjavo delov kar pomeni, da bo lahko zanesljivo in brez težav delovala tudi več desetletij. S svojo visoko tehnološko dovršenostjo in izjemno učinkovitostjo postavlja nove standarde na področju trajnostnega ogrevanja in hlajenja. Njena sezonska učinkovitost pri uporabi podtalnice znaša neverjetnih 8,48* (pogoj: nizkotemperaturni režim ogrevanja v povprečnem klimatskem podnebju). To pomeni, da za 1 kWh vložene električne energije dobimo kar 8,48 kWh koristne toplote. Tako visoke učinkovitosti trenutno ni mogoče doseči z nobeno drugo podobno napravo na trgu, saj je v svoji kategoriji boljša za skoraj neverjetnih 30 %. Poleg tega sistem ETERA zagotavlja stabilno delovanje, zmanjšuje vpliv nihanj cen energentov ter hkrati prispeva k ohranjanju stabilnosti in vzdržnosti električnih omrežij v prihodnosti zaradi njene sposobnosti učinkovite uporabe energije iz obnovljivih virov – geotermalne energije. To pomeni, da ne le zmanjšuje stroške ogrevanja, ampak tudi aktivno prispeva k zmanjšanju obremenitve na električnih omrežjih ter zmanjšujejo odvisnost od fosilnih goriv, kar ima pozitiven vpliv na okolje in trajnost energetskega sektorja.

GARAŽASMALL

CLOUD.KRONOTERM ZA UDOBJE DOMA

Dani je posebej zadovoljen z aplikacijo CLOUD.KRONOTERM, ki je na voljo na vseh KRONOTERMOVIH toplotnih črpalkah. Aplikacija omogoča spremljanje delovanja, diagnosticiranje toplotne črpalke ter spremljanje notranje in zunanje temperature. Družina, ki šteje štiri člane, ceni udobje in toplino svojega doma, ki je vedno na prvem mestu. Redni vzdrževalni servisi se izvajajo vsaki dve leti, kjer serviserji pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve.

 

Zakonca bi geotermalno toplotno črpalko ETERA zagotovo priporočila tudi drugim. S tem, ko je družina zamenjala svojo toplotno črpalko, je zagotovila še večje bivalno udobje in zmanjšala ogrevalne stroške ter svoj vpliv na okolje. Zagotovo je to zgled, ki bo navdušil tudi druge, ki iščete učinkovite in trajnostne rešitve za ogrevanje svojega doma. Za več informacij nas lahko kontaktirate TUKAJ ali na 080 23 22.

 

* Njena sezonska učinkovitost pri uporabi podtalnice znaša izjemnih 8,48. To pomeni, da za vsako 1 enoto električne energije, ki jo vložimo v črpalko, pridobimo kar 8,48 enot koristne toplote. Za boljšo predstavo, povprečna učinkovitost geotermalnih toplotnih črpalk znaša približno 5-6 COP. Geotermalna toplotna črpalka ETERA omogoča izjemno učinkovito pretvorbo energije v toploto.


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI