Reference

NAJMANJŠA TOPLOTNA ČRPALKA VERSI-O OGREVA 140 m2 HIŠE ZA DOBRIH 20 EUR MESEČNO

V času, ko je Boštjan pričel z gradnjo, smo v podjetju KRONOTERM lansirali novo, (naj)manjšo toplotno črpalko VERSI, ki je bila za njegove želje in potreba idealna rešitev.
Referenca_Stravs_021

HITRA DEJSTVA

Velikost objekta: 140 m2

Izgradnja objekta: 2022

Vrsta objekta: hiša

Način ogrevanja: talno ogrevanje

Tip toplotne črpalke: VERSI-O

Toplotni vir: zrak/voda

Upravljanje: sobna upravljalnika KT-1 in KT-2A, CLOUD.KRONOTERM

Boštjanova pot do gradnje sanjskega doma v Vrbju pri Žalcu je bil zanj in njegovo ženo vznemirljiv izziv, saj oba prihajata iz gradbenih in inženirskih vod. Do zdaj sta projektirala že ogromno hiš, nikoli pa zase, zato sta v procesu načrtovanja in gradnje še posebej uživala.

 

Pri ustvarjanju doma je bil Boštjan odločen o 3 stvareh: želel je talno ogrevanje, prezračevalni sistem in pa najmanjšo možno toplotno črpalko zrak/voda – tako po obliki kot po moči. Težava, s katero se je pri nakupu toplotne črpalke soočal je bila, da so bile za njegove potrebe vse prevelike in premočne. Za potrebo svoje hiše, ki je zgrajena v pasivnem standardu in meri 140 kvadratnih metrov, bi zadostovala toplotna črpalka z močjo 3,5 do 5 kW. Prav tako je vedel, da je prostor v kotlovnici, ki ga bo namenil notranji enoti, omejen. Na trgu toplotne črpalke, ki bi ustrezala njegovim standardom, ni bilo.

 

V času, ko je Boštjan pričel z gradnjo, smo v podjetju KRONOTERM lansirali novo, (naj)manjšo toplotno črpalko VERSI, ki je bila za njegove želje in potreba idealna rešitev. To, in dolgoletna tradicija lokalnega podjetja KRONOTERM, sta bila glavna Boštjanova razloga za nakup naše toplotne črpalke. Tukaj, malo za šalo, malo za res, doda: »Pri izbiri strojne opreme žena ni imela besede, lahko pa potrdim, da je z izbiro toplotne črpalke izredno zadovoljna, saj ji je zdaj vedno prijetno toplo.«

 

Toplotna črpalka VERSI-O je bila med prvimi nameščenimi toplotnimi črpalkami VERSI v Sloveniji, vgrajena decembra leta 2021. Čeprav je nekaj dela pri gradnji hiše Boštjan opravil sam, je večino del prepustil strokovnjakom, tako tudi montažo toplotne črpalke, katero je kaj hitro uporabil za ogrevanje betonskih tal – estrihov, pravi, da je ogrevalna temperatura takrat dosegla kar 50 stopinj Celzija.

Referenca_Stravs_003
Referenca_Stravs_009
Referenca_Stravs_018
Referenca_Stravs_019
Referenca_Stravs_031

Že na začetku ga je presenetila majhna šumnost

Boštjan je izredno zadovoljen s sodobno zasnovo toplotne črpalke VERSI, ki lahko spreminja barve ohišja zunanje enote v kar 6 odtenkih. Sam je izbral barvo ANTHRACITE, ki se najbolj poda k njihovemu stilu hiše. Toplotna črpalka VERSI O ima manjšo zunanjo enoto in je izredno tiha, skoraj neslišna. Pravi, da ga obiski večkrat vprašajo, če toplotna črpalka sploh deluje. Zunanje enote drugih ponudnikov velikokrat ljudi motijo, predvsem hrup, ki ga oddajajo, toplotna črpalka VERSI pa je tako tiha, da se pošali, da klica nezadovoljnega soseda ali mimoidočega niti ne pričakuje. Prav tako je zadovoljen, ker je notranja enota zavzela le 60×60 cm v njegovi prostorsko omejeni kotlovnici veliki le 2 kvadratna metra.  »Ne potrebuješ vremenske zaščite, zvočne izolacije, lahko si izbereš barvo ohišja, prihranki so visoki – vse to je razlog, da se investicija v toplotno črpalko hitro povrne« pravi Boštjan.

 

»Sem iz foha in, če dela, dela.« – upravljanje toplotne črpalke

Delovanje toplotne črpalke je popolnoma avtomatizirano, zato Boštjan v samo delovanje ne posega prav veliko. Na začetku, je večjo pozornost posvetil porabi energije toplotne črpalke, kar še zdaj občasno spremlja v aplikaciji CLOUD.KRONOTERM. Aplikacija se mu zdi zelo uporabna tudi pri daljši odsotnosti, kjer lahko, ko se družina vrača domov, nastavi višjo temperaturo v hiši in se tako vrnejo v topel dom.

 

»Pamet, ki je vgrajena v ogrevalni sistem, konstantno prilagaja delovanje toplotne črpalke, da dosega želeno notranjo temperaturo.«

 

V svoji hiši je želel 2 ogrevalna kroga, da si lahko nastavlja temperaturo po nadstropjih, zato so mu monterji podjetja KRONOTERM v obeh nadstropjih namestili sobna upravljalnika KT-1 in KT-2A. Ker je Boštjan bolj strokovno podkovan, je izpostavil zavedanje, da je v ogrevalnem sistemu nameščena pametna krivulja, s katero pa se sam od zagona naprej ni ukvarjal. Občasno delovanje krivulje preverja v aplikaciji Cloud.KRONOTERM, kjer se vidi kako se temperatura v prostoru nenehno prilagaja kljub vsem zunanjim spremembam.

 

Toplotna črpalka + sončna elektrarna = minimalni stroški

V kombinaciji s toplotno črpalko so v hišo vgradili tudi sončno elektrarno. Glavni motiv za tovrstno investicijo je bilo kritje vseh stroškov elektrike in ogrevanja ter v prihodnosti tudi avtomobila. Ker so lani pridelali 6 MW viška, bo letošnja investicija družine Štravs električni avtomobil, s katerim bodo izkoristili višek energije za vožnjo. Pravi, da so na ta način odvisni od omrežja, ampak ne popolnoma in to je zanj idealna kombinacija.

 

Zaradi kombinacije s fotovoltaičnim sistemom še niso začutili dejanskih stroškov ogrevanja. Toplotna črpalka VERSI je v nekaj več kot 6 mesecih za ogrevanje in toplo vodo porabila 1300 kWh, kar je družino Štravs leta 2023 stalo približno 130 EUR, tj. dobrih 20 EUR mesečno. Boštjan pravi, da so stroški v skladu z njegovimi ocenami pred gradnjo, s čimer je vsekakor nadvse zadovoljen. Kot projektant se je zavedal prihrankov s toplotno črpalko, vedel je, da je ogrevanje z njo cenejše kot z drugimi viri ogrevanja. Se pa poleg prihrankov zaveda tudi drugih koristi tovrstnega ogrevalnega sistema: ekološka prednost in posledično manjše globalno segrevanje, varčnost in visoki izkoristki = visok COP (https://kronoterm.com/osnove-toplotne-crpalke/toplotna-crpalka-kako-deluje/).

 

Sodelovanje s podjetjem KRONOTERM

Boštjana so pri podjetju KRONOTERM prepričale naslednje lastnosti: strokovna pomoč in svetovanje, hitri in pravi odgovori, vedno dostopen servis ter dosegljivost rezervnih delov. Poudaril je tudi prilagodljivost, ki izhaja iz dejstva, da so tako proizvodnja, kot razvoj pod isto streho. S svojo odločitvijo za izbiro podjetja KRONOTERM je zadovoljen in bi nas z veseljem priporočil svojim znancem ter prijateljem.

 

Z opravljenim prvim letnim pregledom, se je vključil tudi v sistem podaljšanega jamstva, saj meni, da je za čim daljšo življenjsko dobo toplotne črpalke, ključnega pomena.

 

Si tudi vi želite visokih prihrankov, vedno prijetne temperature v vašem domu in brezhibno delovanje ogrevalnega sistema? Stopite v stik z nami.


Oznake: , , , , ,

PREBERITE TUDI