UGODNO OGREVANJE z velikimi prihranki!

 

Ko govorimo o ogrevanju, veliko ljudi še vedno najprej pomisli na visoke stroške. Kaj pa če bi vam dejali, da obstaja ogrevanje, ki je ne le okolju prijazno in udobno, ampak tudi ugodno? Toplotno črpalko seveda že poznate, ne poznate pa morda vseh razlogov, zakaj govorimo o njej kot o najbolj ugodnem ogrevanju.

 

Ugodno ogrevanje preko telefona

Resda je investicija v toplotno črpalko sprva višja kot pri drugih ogrevalnih sistemih, a je zato na dolgi rok najugodnejša izbira. Ogrevalni sistem ne menjate vsaj 15 let ali več, zato je toliko bolj pomembno, da izberete tistega, ki bo v celotni življenjski dobi za vašo predstavljal najbolj ugodno ogrevanje! Veliko uporabnikov konkurenčnih toplotnih črpalk nam je zaupalo, da so izbrali napačno znamko in da jim je žal, da so se narobe odločili. Četudi so mislili, da bodo prihranili nekaj denarja, jih je njihova odločitev stala veliko več. Ne zgolj kar se tiče finančnih sredstev, ampak tudi ukvarjanja s servisi, rezervnimi deli in navsezadnje psihičnega počutja zaradi vseh omenjenih težav.

 

Kaj omogoča velike prihranke in ugodno ogrevanje?

 

BREZPLAČNA ENERGIJA ZA UGODNO OGREVANJE

Toplotna črpalka za delovanje izrablja obnovljive vire, zrak, vodo ali zemljo. Vsi trije viri nam omogočajo, da je toplota, ki jo potrebujemo za ogrevanje, brezplačna. Električno energijo toplotna črpalka potrebuje le za samo obratovanje naprave, pri čemer pa je ta poraba majhna. Toplotne črpalke pridobijo okrog 80 % vse potrebne energije za ogrevanje iz obnovljivih virov, ostalo pa je električna energija. Obnovljivi viri energije ali t.i. zelena energija je tako precej bolj ugodna kot fosilna in trda goriva. Peči na olje in plin namreč poleg energenta potrebujejo prav tako električno energijo, pri čemer je treba upoštevati še strošek olja in plina.

 

MAJHNI STROŠKI VZDRŽEVANJA

Vsakoletno čiščenje dimnika in prevoz energenta sta strošek, ki pri ogrevanju s toplotno črpalko ni potreben. Pri toplotnih črpalkah ob normalnih in potrebam ustreznih obremenitvah ni nobenih nepredvidenih vsakoletnih stroškov. Priporočljiv je zgolj preventivni servisni pregled, s pomočjo katerega skrbimo za stalno optimalno delovanje naprave in lahko preprečimo kakšno motnjo, ki bi v nadaljevanju lahko povzročila večje težave. Priporočeno je, da se pregled izvaja enkrat letno. Serviser pregleda celoten sistem, opravi meritve ter očisti filtre. Podobno kot avtomobil, ki ga enkrat letno peljete na servis.

 

Ugodno ogrevanje sanitarne vodeTOPLA SANITARNA VODA SKOZI VSE LETO

 

Poleg ogrevanja prostorov v kurilni sezoni je potrebno zagotoviti toplo sanitarno vodo preko celega leta. Pri nekaterih drugih energentih (npr. drva) sta ogrevanje in segrevanje tople sanitarne vode ločena. Sanitarno toplo vodo se tako mnogokrat ogreva z električnimi bojlerji, ki pa vemo porabijo precej električne energije. S toplotno črpalko je ta problem rešen, saj ima v nastavitvah predpripravljena dva režima, letni in zimski. Pri zimskem se poleg segrevanja sanitarne vode vključi (tudi avtomatsko) še ogrevanje prostorov. Tako ni nobenega dela ali skrbi za toplo sanitarno vodo v mesecih izven kurilne sezone.

Lahko se izbere samo sanitarno toplotno črpalko, ki nadomesti potratne električne bojlerje. Lahko se veže na vse obstoječe ogrevalne sisteme, v kolikor se uporabnik ne odloči za ogrevalno toplotno črpalko.

 

 

 

 

 

 

VEČ NAPRAV V ENI

Ena ni nobena pravijo in tako tudi toplotna črpalka nima zgolj ene funkcije. Poleg vsem znanega (ugodno ogrevanje prostorov in segrevanja sanitarne vode) ima toplotna črpalka možnost hlajenja prostorov, kar je odlična nadomestitev klimatskih naprav. Moderna arhitektura se že dolga leta vrti okoli steklenih fasad in velikih odprtih volumnov, kar nam skozi zimo sicer zagotavlja delno pasivno ogrevanje, v poletnih mesecih pa predstavlja velik izziv za senčenje in hlajenje. To je tudi eden od razlogov, da hlajenje stavb postaja vse bolj pomembno. Toplotne črpalke tako na primarni strani poleg ogrevanja zagotavljajo hlajenje na aktiven način (reverzibilne toplotne črpalke, kjer pri hlajenju deluje kompresor črpalke) in na pasiven način (pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in voda/voda, kjer pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke). Strošek klimatske naprave tako odpade.

 

 

Ugodno ogrevanje v eknjigiMOŽNOST SUBVENCIJE

Ste že slišali, da bi subvencionirali uporabo peči na drva? Težko, ker ta ne obstaja. Subvencije so namreč namenjene zgolj za uporabo obnovljivih virov energije, saj Eko Sklad z nepovratnimi finančnimi spodbudami javnost osvešča in spodbuja k uporabi okolju bolj prijaznih energentov. Celotna Evropa vključno s Slovenijo je zavezana, da bo do leta 2050 precej zmanjšala uporabo fosilnih in trdih goriv, pri čemer pomembno vlogo igrajo tudi omenjene finančne spodbude. Za nakup toplotnih črpalk Eko Sklad zagotavlja vse do 5000 evrov. Tako postane ugodno ogrevanje le še bolj ugodno! Znesek je odvisen od občine uporabnika ter tipa toplotne črpalke. Za lažjo vložitev prošnje za podelitev subvencije smo pred časom izdelali elektronski priročnik Kako lahko prihranite pri nakupu toplotne črpalke?. V brezplačni e-knjigi so zbrane vse informacije o subvenciji, pogojih, potrebni razpisni dokumentaciji itd., ki vam precej olajšajo oddajo vloge za nepovratna finančna sredstva.

 

 

KAJ PA SAMOOSKRBA?

V kolikor se želite stroškov ogrevanja ter električne energije skorajda popolnoma znebiti, je najboljša rešitev toplotna črpalka v kombinaciji z domačo sončno elektrarno. Pri tem sistemu vam ostane le strošek priključitve na električno omrežje kar znaša približno 20 evrov. Vso električno energijo za delovanje toplotne črpalke in ostalih električnih naprav v gospodinjstvu ‘pridela’ sončna elektrarna. Navadno se postavi na streho stavbe ali nekje v bližini na ravnih površinah na pretežno sončni legi.

Pri ceni ogrevalnega sistema ne smemo razmišljati le o denarju, ampak tudi o ceni udobja in brezskrbnosti, saj čas pomeni tudi denar. S toplotno črpalko namreč prihranimo pri času, prihranimo svoje zdravje, saj ni nobenega dela ali naprezanja pri spravljanju, sekanju in nalaganju drv, sekancev, peletov. Prihranimo pa tudi pri onesnaževanju našega okolja.

Ko seštevamo pluse in minuse pri izbiri ogrevalnega sistema, ne moremo mimo kakovosti in domačega znanja, ki naj bosta vselej na prvem mestu. Kakovost in seveda razvoj nista poceni, a to ne pomeni vedno, da je sprva višja cena tudi na koncu najvišja.

 

Vas zanima ugodno ogrevanje?

Preberite si še:

Reference naših zadovoljnih uporabnikov

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

Se trenutno ogrevate s pomočjo oljne peči in vas zanima koliko bi prihranili?

Kaj morate vedeti pred nakupom?

Katero toplotno črpalko izbrati?

 

 

Stopite v stik z nami

  • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
    Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo