Reference

ZAMENJAVA PLINSKE PEČI S TOPLOTNO ČRPALKO

6-članska družina iz Tabora pri Vranskem za ogrevanje hiše in sanitarne vode skupaj na mesec porabi toliko, kot je njihov povprečni strošek 1 polnega rezervoarja goriva za avto. Dve družini, ki bivata v skupni hiši, za ogrevanje hiše in sanitarne vode v povprečju porabita le 58 eur mesečno. Kako jim to uspeva?
IMG_20190830_191430 (1)

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 240 m2

Leto izgradnje: 2004

Leto obnove ogrevalnega sistema: 2014, zamenjava plinske peči s toplotno črpalko

Letni stroški ogrevanja in sanitarne vode do zamenjave s toplotno črpalko: 2.300 eur

Velikost ogrevalne površine: 240 m2

Vrsta ogrevanja: radiatorsko, visokotemperaturno

Število oseb v hiši: 6

Število otrok: 2

Tip toplotne črpalke: zrak/voda, 18 KW

Trenutni letni stroški ogrevanja in sanitarne vode s toplotno črpalko: 700 eur

Obratovalna shema: vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo

Dodatna regulacija toplotne črpalke s temperaturnim korektorjem: da

V hiši na Štajerskem, ki po velikosti meri 240 m2, v dveh nadstropjih ločeno živita dve družini, starši in hči z družino. Pred 15 leti so starši zgradili novo hišo v Taboru. Vgradili so PVC okna, hišo ustrezno izolirali, centralno ogrevanje so naredili visokotemperaturno, radiatorsko, za ogrevanje pa najprej izbrali plinsko peč s cisterno. 

Plin jih je v gospodinjstvu spremljal že iz preteklosti, saj so bili vajeni kuhati na plinskem štedilniku in zdela se jim je naravna izbira. K prvotni odločitvi za plinsko ogrevanje je botrovalo tudi dejstvo, da je bil plin takrat cenejši kot kurilno olje. Ker pa na njihovi lokaciji ni bilo javnega plinovoda, so morali za uporabo ogrevanja na plin namestiti tudi plinsko cisterno in jo dvakrat letno polniti.

CISTERNO POLNILI 2X LETNO IN ČAKALI NA AKCIJO PRI ENERGETSKEM PONUDNIKU

Plinsko cisterno je družina 2x letno morala napolniti pri izbranem energetskem ponudniku. Ko se je cisterna izpraznila, tudi ogrevanja ni več bilo. Hči pove, da so cisterno običajno prvič napolnili poleti, ko je pri energetskem ponudniku potekala akcija, drugič pa med kurilno sezono, ko je plina v cisterni skoraj že zmanjkalo: »Gledano s stroškovnega vidika zagotovo ni bilo optimalno, da smo vsako leto pred kurilno sezono trepetali pred cenami, ki bodo na voljo na trgu, saj je Slovenija še vedno povsem odvisna od uvoza tega energenta iz tujine. Tako nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo prihodnje leto. Gledano z vidika udobja pa prav tako ni bil dober občutek, ko si vedel, da bo enkrat plina spet zmanjkalo in da bo potrebno ponoviti celotni postopek polnitve. Npr. sedaj, ko imamo toplotno črpalko, smo lahko povsem brezskrbni in nikogar več ni potrebno klicati za polnitev. To je res občutek udobja, ko veš, da lahko ogrevanje brez skrbi deluje vso leto.«

Ko se je cena zemeljskega plina z leti pričela dražiti, je 6-članska družina pričela razmišljati tudi o alternativah ogrevanja s plinom. Hčerkin mož o tem pove: »Hiša v dveh nadstropjih z ločenimi gospodinjstvi zahteva kar nekaj več porabe, kot pri enodružinski hiši. Po petih letih uporabe, ko sva z ženo postala starša in so bili stroški tudi zaradi prihoda dveh novih družinskih članov vse večji,  smo se zato najprej odločili še za namestitev sončnih kolektorjev za ogrevanje tople vode v poletnih dneh, da bi nekoliko zmanjšali strošek porabe plina za ogrevanje tople vode. Deloma nam je to sicer uspelo, pri ogrevanju pa smo si pomagali dogrevanjem s krušno pečjo, da smo stroške nekoliko znižali. Kljub temu pa je bilo vse bolj jasno tudi, da bo v prihodnjih nekaj letih menjava ogrevalnega sistem nujna.«

PRED ZAMENJAVO PLINSKE PEČI JE BIL STROŠEK OGREVANJA HIŠE IN TOPLE VODE V POVPREČJU 2.300 EUR LETNO, KLJUB UPORABI KOLEKTORJEV ZA OGREVANJE VODE

V hiši imajo že od nekdaj radi bolj toplo. Tako imata npr. starša rada višjo temperaturo v hiši pozimi, ki lahko znaša tudi do 27°C, v hčerinem delu hiše pa bivalne prostore ogrevajo približno na 23°C. Ker je tako postajal strošek porabe plina, ki je vključeval ogrevanje in deloma toplo vodo zelo visok, se je hči z možem odločila poiskati alternativo visokim stroškom in tako obiskala proizvajalca toplotnih črpalk KRONOTERM, kjer so jima izračunali porabo in prihranke, ki bi jih omogočala toplotna črpalka. Hči pravi, da je bila odločitev za toplotno črpalko tako zelo enostavna: Zelo smo veseli, da so nam KRONOTERM-ovi zaposleni strokovno svetovali in da smo se na koncu le odločili za zamenjavo kurilnega sistema. Danes smo zelo zadovoljni z uporabo in prihranki, ki so prav tako resnični. Sedaj, ko se ogrevamo s toplotno črpalko, pa je poleg nižjih stroškov bistveno večje tudi udobje, saj toplotna črpalka deluje samodejno in smo lahko glede delovanja povsem brezskrbni.

NAMESTITEV TOPLOTNE ČRPALKE IN IZKUŠNJE Z UPORABO

V letu 2014 so se odločili za namestitev 18 KW toplotne črpalke KRONOTERM, tip zrak/voda, ki je bila tudi z vidika zahtevnosti montaže zelo enostavna. Za namestitev niso potrebovali nobene vrtine, pregleda podtalnice, posebnih dovoljenj, prav tako ni bilo nobenih zadržkov za montažo, zato je bil sistem za uporabo pripravljen že v nekaj dneh. Tudi v hiši ni niso bile potrebne prilagoditve bivalnih prostorov. V obeh nadstropjih so zgolj nadomestili upravljalnika s KRONOTERM-ovim prostorskim korektorjem KT-1. Obdržali so tudi radiatorsko ogrevanje.

Zaradi nekoliko večje površine hiše in posledično veliko površine za ogrevanje (240 m2) so izbrali eno močnejših toplotnih črpalk tipa zrak/voda, ki ima podobne karakteristike kot WPL-18-K1 HT. Hči o izbiri toplotne črpalke pove: »Danes obžalujemo samo to, da se nismo za toplotno črpalko odločili že v štartu, pred 15. leti. Tako smo sedaj imeli dvojno investicijo v ogrevalni sistem, da smo danes tam, kjer bi lahko bili že na začetku. Toplotna črpalka je res dobra stvar. Nimamo nobenih težav z delovanjem, sploh ne vemo, da jo imamo, vse deluje samodejno. Delovanje lahko spremljamo na telefonu, tudi kadar smo npr. na dopustu. Glede na trenutno delovanje in porabo električne energije to za nas pomeni, da se nam bo investicija v toplotno črpalko kmalu povrnila in bodo tako prihranki še večji. Prav tako pa smo veseli tudi dejstva, da je KRONOTERM slovenski proizvajalec toplotnih črpalk, kar pomeni, da so rezervni deli v primeru okvar blizu nas in vselej na zalogi. Zelo so tudi odzivni, tako da jih lahko vselej pokličemo, tudi če imamo zgolj kakšno vprašanje.«

 

IMG_20190830_191159
IMG_20190830_191311
IMG_20190831_110514

ZA CELO LETO LE 700 EUR

Letni stroški ogrevanja prostorov in sanitarne vode znašajo za 6-člansko družino v povprečju do 700 eur, s tem, da poleti ogrevajo sanitarno vodo s kolektorji. Pred tem so na leto za plin, ki so ga polnili s cisterno, porabili povprečno 2.300 eur plina.

Poleg nizkih stroškov ogrevanja so v družini navdušeni tudi nad preprostim upravljanjem toplotne črpalke preko Kronotermove aplikacije Home.Cloud.

Oglejte si primer namestitve toplotne črpalke zrak/voda v novogradnji, kjer znaša mesečna poraba ogrevanja hiše in sanitarne vode le 20 eur v povprečju TUKAJ.

DO 1.600 EUR PRIHRANKOV LETNO V PRIMERJAVI Z OGREVANJEM NA PLIN

Danes za ogrevanje in sanitarno vodo skupaj porabijo približno trikrat manj. To pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko plačajo v 3 letih toliko, kot so prej v 1 letu.

ZANESLJIVOST DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE V ČASU NAJNIŽJIH ZIMSKIH TEMPERATUR

O delovanju toplotne črpalke hči pove: „Toplotna črpalka deluje ves čas, 24/7, poleti malo manj zaradi kolektorjev in pozimi. Redne vzdrževalne servise smo doslej opravili dvakrat, ko so serviserji pregledali toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistili filtre in preverili nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 eur. Toplotno črpalko tipa zrak voda bi vsekakor priporočala tudi drugim. Izpostavila pa bi tudi udobje, saj praktično vse deluje samo in nimamo s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.“

KARAKTERISTIKE TOPLOTNE ČRPALKE WPL-18-K1 HT ZRAK VODA

Glavne značilnosti

  • Kompaktna enota
  • Vodna povezava z notranjo enoto
  • Regulacija Termotronic 3000 ali 3003 za več ogrevalnih krogov
  • Izredno tiho delovanje
  • Varčen Scroll kompresor
  • Robustno ohišje, ki kljubuje vremenskim vplivom
  • WEB modul za nadzor na daljavo serijsko
WPL-18-31-500x645

Model WPL-18-K1 HT zagotavlja ogrevanje večjim objektom, tudi do 300 m2 ogrevalne površine z radiatorskim ogrevanjem. Vrhunska tehnologija Scroll kompresorja in ostalih kvalitetnih komponent pomeni dolgo življenjsko dobo in visoko učinkovitost izdelka. Model WPL-18-K1 HT je na voljo v samostojni izvedbi (samo zunanja enota), ki se z vodno povezavo poveže na obstoječ ali nov ogrevalni sistem (hranilnik/zalogovnik). V tem primeru se v kurilnico vgradi kot notranja enota le krmilnik Termotronic (TT3000 ali TT3003, odvisno od zahtev stranke). V spodnjih dokumentih si preglejte vse specifikacije modela WPL-18-K1 HT.

NASTAVITEV DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE NA VREMENSKO VODENJE DELOVANJE Z OGREVALNO KRIVULJO

Ker imajo toplotne črpalke KRONOTERM zunanje tipalo za temperaturo, lahko zelo natančno uravnavajo temperaturo ogrevalne vode in toplote, ki jo dovajajo v hišo tudi glede na zunanje pogoje. Takšni nastavitvi delovanja toplotne črpalke pravimo vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo. Pri takšnem režimu delovanja je obremenitev toplotne črpalke bolj enakomerna, kar pomeni, da bo posledično vklopov manj, izkoristek pa večji. Uravnavanje pa je izjemno natančno.

ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO?

Toplotne črpalke so dolgoročno najcenejši, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje brezplačno iz okolice, preostali del pa je električna energija.

Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

Poleg uporabe obnovljivega vira energije in dolgoročno cenovne ugodnosti, je prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami tudi v majhni porabi prostora in možnosti pridobitve državne subvencije. Pri toplotni črpalki ne potrebujemo dobave goriva, prostora za njegovo shranjevanje, dimnika, dimnikarskih storitev, vzdrževanje pa je preprosto in poceni.

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje KRONOTERM in njihov Home.Cloud.

KAJ MORAMO VEDETI PRED NAKUPOM?

Izbira ustrezne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, potem moramo preveriti ali je na voljo podtalnica, oziroma če ni, potem uporabimo geosondo ali pa zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotna črpalka dosega pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote – v primeru toplotne črpalke zrak-voda.

KATERO TOPLOTNO ČRPALKO IZBRATI?

Pri izbiri najprej pomislimo kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Držimo se pravila, da izberemo tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10 °C. Le ta mora biti ustrezne kvalitete ter v zadostnih količinah najmanj 0,2 m3/h za vsak kW grelne moči toplotne črpalke.

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

Če tudi tega nimamo na voljo, potem sta najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka oziroma toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato ta vir lahko nekoliko manj učinkovit.

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke. Naložba v toplotno črpalko se povrne v petih do sedmih letih, Nato pa ostane le še strošek za porabljeno električno energijo.

IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in preverite ali vam podjetje nudi popolni servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.


Oznake: , , ,

PREBERITE TUDI