Ogrevanje bazena – kateri sistem izbrati?

 

Ogrevanje bazena zna biti velik izziv. Ne glede na to, ali razmišljate o gradnji bazena ali pa že imate bazen, se boste verjetno izognili kopanju v njem, če je voda premrzla. Za uživanje v bazenu tudi ko je konec sezone, je najbolje razmisliti o različnih možnostih ogrevanja bazena.

 

Mnogo ljudi se za nakup bazena ne odloči, saj zmotno mislijo, da bo uporaben samo dva ali tri mesece v letu. Bazen je možno učinkovito ogrevati skozi vse leto in na takšen način, da vam je na voljo kadarkoli želite. Staromodni načini ogrevanja (električni grelnik za vodo) so zelo dragi in neučinkoviti. Zaradi razvoja tehnologije imate sedaj na voljo še veliko ostalih možnosti za ogrevanje skoraj vseh bazenov. Nekateri so bolj ekonomični kot drugi.

Ali ste se za svoj bazen odločili pred kratkim in še niste izbrali grelnika za bazen? Iščete stroškovno učinkovite načine ogrevanja bazena? Ne glede na vašo situacijo boste v naslednjih odstavkih našli primerno rešitev za vas!

 

Ogrevanje bazena – kateri ogrevalni sistem izbrati?

Plavanje v toplem bazenu je čudovit občutek. Lastniki bazenov v hladnejših mestih pravijo, da v toplem kopanju uživajo tudi od pozne pomladi ali zgodnjega poletja do jeseni. Kako je to mogoče? Ali ni ogrevanje bazena ogromen strošek v družinskem proračunu, takorekoč luksuz? Ena od stvari, ki nas stranke pogosto sprašujejo, je kako zmanjšati stroške ogrevanja bazena?

Podobno kot pri ogrevanju doma, sta pomembna dva dejavnika. Po eni strani moramo razmisliti, kako zmanjšati stroške energije porabljene za ogrevanje bazena, po drugi strani pa, kako zmanjšati količino toplote, ki jo bazen izgublja in jo zato potrebuje. V kolikor je izguba toplote minimalna, je treba dovajati manj energije in posledično so tako tudi stroški manjši.

Ogrevanje bazena v letu 2021

Kateri sistem izbrati za ogrevanje bazena? 

Najpogostejši so trije načini ogrevanja bazena:

 • Ogrevanje s plinskimi grelci (na plin)
 • Sončni grelniki za bazen (s paneli)
 • Ogrevanje s toplotno črpalko, ki je najbolj učinkovit, varčen in okolju prijazen način ogrevanja

Obstajajo številni dejavniki, ki se pojavijo pri izbiri možnosti ogrevanja. Odvisno je od tega, kje živite, kakšne so vaše potrebe in kako učinkovit sistem ogrevanja izberete.

 

Vsebina članka:

Kateri sistem izbrati za ogrevanje bazena?

Načini za ogrevanje bazena

Toplotna črpalka

Plinski grelci za bazen

Sončni grelniki za bazen

Prednosti in slabosti ogrevalnih sistemov

 

Upoštevati boste morali številne dejavnike, med drugim:

 • Povprečno temperaturo, kjer živite.
 • Količino sonca na območju vašega bazena.
 • Kako pogosto želite uporabljati svoj bazen.
 • Ali želite plavati vse leto.
 • Za kaj bo uporabljen vaš bazen (plavanje, sprostitev, hidroterapija)
 • Kako pogosto plavate, dnevno/tedensko?
 • Kako velik bazen imate?
 • Kakšna je zunanja temperatura okolice?
 • Kako pogosto uporabljate svoj bazen jeseni/spomladi/pozimi?
 • Ali na bazen vplivajo senca, sonce in veter?

 

NAČINI OGREVANJA BAZENA

Ogrevanje bazena toplotna crpalka

Toplotna črpalka za ogrevanje bazena

Pogosto se dogaja, da stranke prehajajo iz solarnega ogrevanja bazenov na toplotno črpalko. Zakaj? Solarni grelci so odvisni od vremena. Zaradi tega trpijo tudi otroci, ki bi se radi nenehno kopali in jim ne ustreza temperatura bazena. Ta zaradi pomanjkanja energije (sončnih žarkov) ne doseže željene temperature.

V primerjavi s solarnim grelcem ali plinom, toplotne črpalke za energijo črpajo topel zrak iz ozračja. Nato z nizkoenergijskim postopkom povečajo nabrano toploto in jo prenesejo v vodo bazena. Toplotne črpalke v bazenu zagotavljajo vso toploto, ki jo potrebujete. In to počnejo veliko hitreje kot katere koli druge metode, zaradi česar so odlične za podaljšanje in zgodnejši začetek sezone plavanja v bazenu. Poleg tega so konstantne, temperatura vode je točno takšna kot si je želimo. Na voljo nam je 24/7, ne glede na kakršnekoli razmere!

Toplotna črpalka deluje tako, da črpa toploto in vlago v zraku z reverzibilnim ciklom. Na podoben način, kot deluje vaš hladilnik. Najbolj učinkovite toplotne črpalke lahko ustvarijo tudi 5-krat več toplote od porabljene energije (nižji rangi le okoli 3,5-krat več), lahko za 1 kW energije proizvede približno 5 kW toplote.

Ta način prenosa toplote iz obnovljivih virov se je izkazal za najučinkovitejšo obliko ogrevanja bazenov. Med vsemi naštetimi izbirami bazen ogrejejo kadarkoli ga potrebujete in to zelo hitro. Tako se lahko vaš vrt pretvori v oazo o kateri sanjate, brez dodatnega napora. Naše toplotne črpalke odlikuje vrhunski in večkrat nagrajen design. Odlično se dopolnjujejo z zunanjim videzom hiše, za postavitev pa je potrebujeno zelo malo prostora. Idealna izbira, če želite najvišjo zmogljivost, najtišji in stroškovno najučinkovitejši grelec za bazen. Toplotne črpalke delujejo zanesljivo in predvsem zelo učinkovito, tako so danes resnično najboljši način ogrevanja bazena.

Uporaba toplotne črpalke za ogrevanje vode v bazenu dejansko prinaša številne prednosti. Toplotna črpalka je zelo učinkovita, varčna, enostavna za uporabo in trajna. Ta vrsta ogrevanja je okolju bolj prijazna kot ogrevalni sistem na plin ali gorivo. Poleg tega imajo toplotne črpalke dolgo življenjsko dobo. Če želite učinkovito ogrevanje bazena, izberite toplotno črpalko visoke kakovosti.

 

Ogrevanje bazena s toplotno črpalko:

 • Podaljša sezono plavanja
 • Je prijetnejši za kopanje
 • Se lahko uporablja za vadbo ali terapijo
 • Dokazano zmanjšuje stres
 • Je odličen za mišice in sklepe
 • Možno kopanje skozi celotno leto

Ogrevanje bazena

 

Toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi v bazenih

Glavna pomanjkljivost sistemov za ogrevanje na plin ali kurilno olje je njihova nizka učinkovitost. Ti ogrevalni sistemi potrebujejo 5 kW energije za proizvodnjo 1 kW toplote, medtem ko je pri dobri toplotni črpalki ravno obratno. Tudi sončni sistemi so zelo priljubljeni grelniki za bazene, vendar se morate potem zanašati samo na sonce. Vse te slabosti se odpravi z uporabo toplotne črpalke, ki je še v primerjavi z drugimi metodami odlična rešitev za okolje in za seboj ne pušča ekološkega odtisa. Bazen lahko ogreva kadarkoli in ni odvisna od vremenskih ali katerihkoli drugih razmer. Temperatura vode bo točno takšna kot si želite in tako lahko čisto odmislite kakršnekoli skrbi glede temperature ali zanesljivosti. Gledano dolgoročno, je ta metoda ogrevanja tudi najbolj varčna, saj so stroški energenta tako nizki, da se investicija v toplotno črpalko v parih letih povrne.

 

Kako deluje?

Čist, učinkovit in okolju prijazen sistem je enostaven za uporabo, cenejši od ostalih energentov, uporabnik z njim nima nobenih skrbi in dela. Izkoristek je v primerjavi z drugimi energenti višji, kar posledično omogoča nižjo cena ogrevanja. S pomočjo toplotne črpalke lahko poleg bazena tudi ogrevamo prostore, segrevamo sanitarno vodo ali hladimo prostore.

Delovanje toplotne črpalke ni zapleten proces kot si mnogi predstavljajo. Če bi ga primerjali z drugimi tehnološkimi napravami, bi lahko rekli, da deluje podobno kot hladilnik ali klimatska naprava, le da je proces obrnjen. Hladilnik živila hladi tako, da jim toploto odvzema in jo oddaja v prostor, toplotne črpalke pa toploto črpajo iz vode, zemlje ali zraka in jo v krožnem procesu dvignejo na višjo temperaturo ter prenesejo na vodo v ogrevalnem sistemu. Prav tako je zmotna predstava, da je toplotna črpalka v uporabi samo del leta, zgolj v ogrevalni sezoni, a temu ni tako. Toplotne črpalke lahko namreč uporabljamo vse leto, delujejo pa tudi v najbolj ekstremnih podnebnih pogojih, celo pri -25 stopinj Celzija.

VEČ O DELOVANJU TUKAJ 

 

Nasvet za zadrževanje toplote:

Združite sončni pokrov in toplotno črpalko za bazen

Čeprav je investicija mogoče malce višja v primerjavi z ostalimi metodami ogrevanja, je to trenutno najbolj varčen in učinkovit način ogrevanja in zadrževanja temperature v bazenu. Glavni vzrok za izgubo toplote v bazenu je izhlapevanje. Vročina se dvigne, zato se topla voda dvigne na vrh bazena, nato pa izhlapi v zrak.

To se največkrat zgodi podnevi, ko je bazen izpostavljen soncu. Sončni pokrov deluje kot zaščitni pokrov in je zasnovan tako, da absorbira sončno toploto in zmanjšuje izhlapevanje.

 

 

Prednosti in pomanjkljivosti toplotnih črpalk za ogrevanje bazena

Glavna prednost toplotne črpalke za ogrevanje bazen je visoka učinkovitost in nizki stroški energije, ki je skoraj brezplačna (energijo pridobi iz okoliškega zraka). Zaradi uporabe brezplačne energije, ki je vedno okoli nas, toplotna črpalka v okolje ne oddaja nikakršnih strupenih plinov, ga ne onesnažuje in poskrbi za bolj zeleno delovanje vašega doma.

Za toplotne črpalke za bazene nepravilno velja misel, da so izjemno hrupne, v praksi je ravno obratno. Raven zvoka ustreza šepetalnemu pogovoru.

Prednosti

 • Zelo učinkovit način ogrevanja
 • Nizki stroški porabe
 • Dolga življenjska doba
 • Izredno tiho in nemoteče delovanje
 • Idealno za ogrevanje srednje velikih in večjih bazenov
 • Plavate lahko skozi celo leto
 • Okolju prijazen način ogrevanja
 • Enostaven za uporabo
 • Poleg bazena lahko s črpalko ogrevate tudi notranje prostore svojega doma
 • Upravljanje na daljavo
 • Deluje tudi do -10 ° C

Slabosti

 • Višja investicija, ki se v večini primerov hitro povrne
 • Zmogljivost delno odvisna od zunanje temperature okolice (če je temperatura zraka nižja od -10 ° C)

 

Plinski grelci za bazen

Plinski grelci za bazen

Plinski grelniki za bazen ali grelniki s tekočim propanom lahko ogrejejo vaš bazen v kratkem času, odvisno od podnebja in velikosti bazena. Čeprav lahko vaš bazen ogreje hitro, vam zaradi količine plina, potrebnega za ogrevanje bazena, hitro poviša operativne stroške. Plinski grelniki se ravno zaradi tega uporabljajo vedno manj. Uporabljajo se lahko za občasno ogrevanje bazenov, vendar večina lastnikov domov svoje bazene ogreva le enkrat ali dvakrat s plinom. Ko enkrat vidijo račun za plin za ogrevanje bazena za konec tedna, se plinski grelnik kar trajno izklopi ali uporablja izključno za le občasno ogrevanje. Operativni stroški so običajno zelo visoki, zato lastniki izbirajo med sončnim grelcem ali toplotno črpalko, saj so dolgoročno veliko cenejši. Poleg tega plinski grelci okolju niso najbolj prijazni, saj sprostijo ogromne količine ogljikovega dioksida in puščajo velik ekološki odtis.

 

KAKO DELUJE OGREVANJE BAZENA S PLINSKIM GRELCEM?

Pri plinskem grelniku se uporablja zemeljski plin ali propan, ki se segreje in tako segreva bakrene tuljave, skozi katere teče voda in jih nato ogreva, preden se vrne nazaj v bazen.

 

PREDNOSTI:

 • Nizka začetna naložba
 • Cenejše od sončnega ogrevanja.
 • Plinski grelci ogrejejo bazene relativno hitro
 • Niso odvisni od zunanjih vremenskih dejavnikov ali elementov

SLABOSTI:

 • Kratka življenjska doba. Življenjska doba plinskega grelnika je v primerjavi s sončnim na primer veliko krajša. Čeprav lahko plinski grelniki z rednim vzdrževanjem in popravili zdržijo dlje, je njihova povprečna življenjska doba okoli pet let.
 • Ni okolju prijazen način ogrevanja. Ne samo, da so dražji za uporabo, saj oddajajo ogljikov dioksid, ampak imajo tudi plinski grelniki večji ekološki odtis.
 • Stroški delovanja so veliko višji od solarnih grelcev ali toplotne črpalke.
 • Najmanj učinkovita metoda ogrevanja bazena.

Ogrevanje bazena s solarnimi kolektorji

Sončni grelniki za bazen

Solarni sistem ogrevanja bazena je v svojem delovanju dokaj preprost. Voda se iz bazena črpa skozi večcevni sončni kolektor, ki je običajno nameščen na strehi vaše hiše, in nato nazaj v bazen.

Največja prednost sončnega sistema je, da je sončna toplota brezplačna. Električni stroški delovanja črpalke za potiskanje vode skozi kolektorje so opazno nižji od ostalih možnosti grelnikov. Prav tako je potrebno malo vzdrževanja in imajo dolgo življenjsko dobo.

Ker je sončni grelec odvisen od sončne svetlobe, oblačna ali senčna območja ne bodo najboljša za delovanje, poleg tega se tudi ponoči ne ogrevajo. Črpalke za sončne grelnike morajo neprekinjeno obratovati, da potiskajo vodo skozi plošče. Običajno to stori vaša obstoječa črpalka, tako da to ne bo povečalo stroškov delovanja, v nekaterih primerih pa bo morda potrebna dodatna črpalka za bazen. To je zato, ker mora voda za pot skozi sončne celice iti daleč, pogosto na streho. Številne sončne postavitve zahtevajo od 75 do 100 % površine vašega bazena v sončnih kolektorjih. Večji kot je vaš bazen, več prostora boste potrebovali za zbiralce. Poleg tega je začetna postavitev sončnega sistema dražja od drugih vrst.

 

Slaba stran je, če želite topel bazen, ko je vreme malce oblačno ali če bazen želite hitro ogreti. V tem primeru sončni grelnik za bazen ni ravno primeren za vas. Če želite vsak dan tako rekoč zagotoviti nastavljeno temperaturo, sončni grelniki za bazen morda niso najboljša izbira vse leto. Navsezadnje gre za tehnologijo, odvisno od vremena. Ne smemo pozabiti na možnost previsokih temperatur, zaradi katerih voda zavre in pripelje do eksplozije v ceveh. V malce boljšem scenariju se lahko voda segreje na previsoko temperaturo, kar pa pomeni da se v bazenu ne bomo mogli kopati, saj bo voda tako preveč vroča! Nekatere stranke so nam zaupale, da so kolektorje morale celo pokrivati z odejami, da bi zmanjšale temperaturo.

 

Večina solarnih sistemov za ogrevanje bazenov je sestavljenih iz naslednjih komponent:

 • Sončni kolektor – naprava, skozi katero kroži voda v bazenu, ki jo segreva sonce
 • Filter – odstrani ostanke
 • Črpalka – potiska vodo skozi filter
 • Ventil za regulacijo pretoka – preusmerja vodo v bazenu skozi sončni kolektor

Preden kupite in namestite solarni sistem za ogrevanje bazena, morate najprej razmisliti o solarnih virih okoli vaše hiše. Učinkovitost in zasnova sončnega grelnika za bazen je odvisna od tega, koliko sončne energije doseže vaš dom, tako da predlagamo da se prepričate, da boste lahko res učinkovito izkoristili sončno energijo!

 

 

Primerjava ogrevalnih sistemov:

 

Sončni grelec za bazen Toplotna črpalka Plinski grelec za bazen
Vir energije Sončni grelniki za bazen uporabljajo sončno energijo za kroženje vode skozi grelec. Energijo z visoko učinkovitostjo pridobijo iz zraka in z njo ogrejejo vodo.

 

Plinski grelniki bazenov za ogrevanje uporabljajo propan ali zemeljski plin. Voda teče skozi bakrene tuljave in se v bazen vrača topla.

 

Prednosti Izkorišča energijo sonca za ogrevanje bazena

Okolju prijazen način ogrevanja

Lahko vzdrževanje

 

Zelo učinkovit način ogrevanja

Nizki stroški porabe

Dolga življenjska doba

Izredno tiho in nemoteče delovanje

Idealno za ogrevanje srednje velikih in večjih bazenov

Plavate lahko skozi celo leto

Okolju prijazen način ogrevanja

Enostaven za uporabo

Poleg bazena lahko s črpalko ogrevate tudi notranje prostore svojega doma

 

Nizka začetna naložba

Ogrevajo bazene hitro in dobro, ne glede na velikost bazena

Niso odvisni od zunanjih vremenskih dejavnikov ali elementov

 

Slabosti Visoka začetna investicija

Ogrevanje bazena le, ko zunaj sije sonce

Dodatni stroški za črpalke

 

Višja investicija, ki se v večini primerov hitro povrne

Zmogljivost delno odvisna od zunanje temperature okolice

 

Kratka življenjska doba

Ni okolju prijazen način ogrevanja, saj oddajajo ogromno ogljikovega dioksida

Najvišji stroški delovanja v primerjavi z ostalima dvema

 

 

 

Katera toplotna črpalka je torej prava zame?

Pri tem koraku se boste morali vprašati, ali želite, da toplotna črpalka le ogreva bazen ali poleg tega pripravi še sanitarno vodo in pozimi segreva vaš dom, poleti pa ga ohladi na prijetno temperaturo. Mogoče imate že obstoječo toplotno črpalko in bi jo ob vgradnji bazena le želeli nadgraditi oz. dodati še segrevanje vode za bazen? Vse te lastnosti krasijo naše večkrat nagrajene toplotne črpalke, ki so že večkrat prejele naziv najboljše toplotne črpalke v Evropi.

(Več o nagradi TUKAJ )

V primeru kakršnihkoli vprašanj smo vam vedno na razpolago – postavili smo jih že več kot 70.000 in smo vodilni proizvajalec toplotnih črpalk v Sloveniji!

Svojo toplotno črpalko lahko s pomočjo našega konfiguratorja izberete na spodnji povezavi, ki vam bo samodejno priporočil najbolj optimalno rešitev za vaš objekt:

IZBERI SVOJO TOPLOTNO ČRPALKO

Naša ekipa strokovnjakov vas bo z veseljem vodila in vam svetovala skozi postopek pri izbiri toplotne črpalke, svetovala pri procesu pridobivanja subvencije Eko sklada in poskrbela, da bo za vaš bazen, vremenske lokacije in plavalne razmere pravilna izbira!

 

 

Preberite si še:

Preostale reference naših zadovoljnih uporabnikov

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

10 Razlogov zakaj izbrati ravno toplotno črpalko

Kako lahko z obnovo ogrevalnega sistema prihranite tudi do 2.600€ letno?

 

Stopite v stik z nami

 • Kliknite na več informacij glede obdelave osebnih podatkov:
  Upravljavec | Uporaba, obseg in namen hranjenja in obdelave | Iznos | Obdobje hrambe | Pravice posameznika | Pravno obvestilo