Kronotermov LUŠTen projekt v brošuri EHPA

Od leta 2018 najslajši slovenski paradižnik Lušt raste v rastlinjakih ogrevanih s pomočjo unikatne Kronotermove geotermalne toplotne črpalke.

Izdatno sezonsko ogrevanje, potrebno za gretje rastlinjakov, terja visoke finančne obremenitve in nič manj pomembne obremenitve okolja. Izkoristek geotermalne energije z uporabo toplotne črpalke je tako izjemno koristen pri enem in drugem. Specializirana toplotna črpalka izdelana posebej za Lušt deluje na treh področjih hkrati: ogrevanje rastlinjakov, ohlajevanje skladišča in ohlajevanje porabljene termalne vode za možnost vrnitve le-te v okolje. O samem projektu smo pripravili tudi objavo ter video intervjuja o investiciji ter o izkušnjah z ogrevanjem s Kronotermovo toplotno črpalko.

Več o tem Kronotermovem projektu z Luštom si lahko ogledate tudi na spodnjem video posnetku:

Izjemne sposobnosti Kronotermove geotermalne toplotne črpalke so prepoznali tudi na Evropski združbi za toplotne črpalke EHPA (The European Heat Pump Association).

Specializirano toplotno črpalko so predstavili v svoji brošuri »Large scale heat pumps in Europe«, ki vsebuje nekaj najboljših Evropskih primerov toplotnih črpalk v različnih industrijskih sektorjih. Poleg osnovnih informacij o delovanju toplotne črpalke za Lušt, so v brošuri izpostavili ravno izjemne dvojne prihranke v primerjavi z ogrevanjem z zemeljskim plinom – 72 % finančni prihranek s 50 % manjšim izpustom CO2. S finančne plati se je investicija v toplotno črpalko povrnila v manj kot enem letu, kar pove kako veliki so bili stroški ogrevanja in hlajenja pred vgradnjo Kronoterm tolotne črpalke. Le-ta je tudi veliko bolj prijazna do okolja.

Ogrevalna postaja Kronotermove toplotne črpalke za rastlinjake Lušt

V Kronotermu smo počaščeni, da je naše trdo delo ponovno nagrajeno z javnim prepoznavanjem vloženega truda v največjo toplotno črpalko v Sloveniji.